Domowe przetwory - jak przygotować i przechowywać?
Smaczny kompot wykonany z owoców czereśni? Wyśmienicie przyrządzone buraczki do niedzielnego obiadu? A może dżem truskawkowy własnej roboty? Z pewnością przetwory domowe stanowią idealny dodatek do codziennego menu, w którym nie ma żadnych konserwantów, ulepszaczy smaku i koloru czy dodatków, które są szkodliwe. Spiżarnia pełna przetworów to prawdziwe królestwo, z którego można brać garściami wszystko to, co najlepsze. Jak jednak takie przetwory przygotować, aby po sezonie, szczególnie w jesienne i zimowe dni czerpać z nich to, co najbardziej korzystne? Jakie słoiki wybrać, aby można było dobrze wszystko zabezpieczyć i przechowywać?
Przygotowywanie przetworów - czyli jakie akcesoria trzeba mieć?
Latem krzewy i drzewa uginają się od owoców. Część z nich zjadamy, część nadaje się idealnie do przygotowania przetworów na zimę. Zaprawić możemy tak naprawdę wszystkie owoce, w tym wiśnie, czereśnie, a także jabłka i inne owoce. Niezbędne jest jednak usunięcie z nich pestek, jak również i wszelkich gniazd. Jak więc powinno drylować się owoce, by efekt był szybki? Jakie drylownice sprawdzą się w swojej roli i pozwolą nam w pełni przygotować owoce do wykonania z nich przetworów?
- drylownice do wiśni i czereśni
Dobra, odpowiednio dopasowana do owoców pozwala jednym ruchem ręki usunąć wszelkie pestki z owoców, nie brudząc tym nawet rąk. Jak to działa? Do specjalnej komory wsypuje się owoce, które następnie trafiają pojedynczo pod zakończony trzonek. Wciskając go, wyciąga się pestkę. Pestki trafiają w jedno miejsce, wydrylowane owoce w drugie. I to wszystko. - drylownice do jabłek
Nieco inne rozwiązanie sprawdza się w przypadku wydrążania gniazd z owoców. Jest to szczególnie polecane w przypadku przygotowania jabłek pod przetwory, jak również i jedzenia ich w całości, bez pozostawienia gniazda. Mają one specjalne ostrze, które po wbiciu w owoc, gwarantują dokładne usunięcie pestek i niepotrzebnego środka. - drylownice do śliwek
Postawić można także na drylownice do śliwek. Umieszcza się ją w specjalnym otworze i poprzez wciśnięcie trzonka drylownicy, usuwa się pestkę. Nie trzeba dużej siły, aby bez najmniejszego problemu przygotować owoce do wykonania dżemów i kompotów.
Co dalej? W zależności od tego, co chcemy przygotować, tak należy owoce wykorzystać. W przypadku kompotów wkłada się je w całości do słoików. Jeśli chcemy zrobić soki, wystarczy wykorzystać w tym celu sokownik 8l, by móc otrzymać w pełni zdrowe, naturalne soki. Można również postawić na dżemy i inne konfitury, które należy odpowiednio zblendować, a następnie wykorzystując lejek kuchenny 8 cm, przelać wszystko do butelek lub małych słoików. Z pewnością każda gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę, używając odpowiedniej ilości owoców i cukru, tak, aby przygotowane przetwory stanowiły prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Jak przechowywać domowe przetwory?
Zanim jeszcze wszystko umieścimy w słoikach, należy je najpierw odpowiednio przygotować. Bardzo więc ważną rolę odgrywa pasteryzacja słoików i butelek, a więc ich wyparzenie. Należy odłożyć słoiki zardzewiałe, z powyginanymi nakrętkami i wyszczerbione. Warto zakupić nowy zestaw słoików, aby mieć pewność, że naczynia te są odpowiednie do przygotowywania przetworów. Doskonale sprawdza się tutaj szklany słoik z metalową pokrywka 250 ml, który nadaje się i do kompotów i do dżemów. A jak wygląda sama pasteryzacja? Można to zrobić na kilka sposobów: wykorzystując wrzącą wodę, w mikrofalówce, w piekarniku, w zmywarce lub też za pomocą spirytusu. Dzięki takiej pasteryzacji przetwory mogą dłużej cieszyć nasze podniebienia niezwykłym smakiem.
Mając więc przygotowane słoiki, a także wypełniając je odpowiednim wnętrzem, przychodzi moment na wekowanie. Czym taki proces jest? Jest to delikatna obróbka cieplna płynnych produktów spożywczych, w których temperatura nie może przekraczać 100 stopni Celsjusza. W zależności od tego, co znajduje się w słoiku, innym może być czas i sposób pasteryzacji. Na pewno duże znaczenie odgrywa zestaw do wekowania, a więc duży garnek, specjalne szczypce i słoiki, dzięki którym szybko i bez problemu można domowe przetwory odpowiednio ,,zamknąć” w słoiki i wykorzystywać je wtedy, gdy dostęp do owoców jest znacząco ograniczony. Pasteryzować owoce i warzywa można w garnku lub w piekarniku. Jedne, jak na przykład przetwory kwaśne, wymagają jedynie jednokrotnej pasteryzacji. Jeśli słoiki są małe, wystarczy 15 - 20 minut, jeśli są większe 25 - 30 minut. Wszelkie przetwory z warzyw należy pasteryzować dwukrotnie, pamiętając przy tym o zachowaniu dobowej przerwy. Tutaj wystarczy 30 minut pasteryzacji. Jeśli chodzi o słodkie przetwory, gdzie znajduje się większe stężenie cukru lub octu, tutaj pasteryzacja nie jest wymagana. Do słoików nakłada się lub wlewa gorące przetwory, zakręca i odwraca do góry dnem, aż do czasu ostygnięcia. W ten sposób podciśnienie uszczelnia pokrywki i pozwala długi czas cieszyć się doskonałym smakiem przetworów.
A kiedy już wszystko jest gotowe do położenia na półce w spiżarni, na pewno warto zadbać tutaj o aspekt wizualny, ale i praktyczny. Doskonale tutaj sprawdzą się między innymi etykiety na słoiki, które nie tylko idealnie je udekorują, ale również i pozwolą zapisać na nich najważniejsze informacje, a więc z czego dane przetwory są wykonane i jaka jest data ich produkcji. W ten sposób wykorzystywanie przetworów w późniejszym czasie jest dużo łatwiejsze i zdecydowanie bardziej przyjemne.
Bez wątpienia w okresie jesieni i zimy, smaczny kompot z agrestu lub dżem własnej roboty na chlebie tostowym będzie smakował wyśmienicie. I choć początkowo wydaje się, że robienie przetworów jest takie trudne, w gruncie rzeczy nie taki diabeł straszny, jak go malują. Kilka prostych sposobów, a z pewnością każdy wypełni słoikami swoja małą spiżarnię. A do tego, wystarczy wykorzystać jeszcze formy do pieczenia i przygotować smakowite babeczki lub inne słodkie wypieki i całość zastawy uzupełnić poprzez szklanki do napojów z własnoręcznie przygotowanym kompotem lub sokiem. W taki sposób można w pełni delektować się słodką ucztą.