Blachy do pieczenia
Blachy do pieczenia – ciast, frytek, warzyw, mięsa
Dobre blaszki do pieczenia są niezbędne do przygotowania większości potraw. Mowa nie tylko o słodkich wypiekach, ale też daniach głównych: zapiekanych warzywach i mięsie. Jest tylko jeden szkopuł. „Dobre” dla każdego oznacza co innego.
Wiemy o tym, dlatego do Kuchniolandu włączamy różnorodne blaszki do pieczenia – w wielu kształtach, rozmiarach, głębokości, z pokrywką i bez, ocynkowane, granitowe i emaliowane. Te pochodzą zarówno od rodzimych, jak i zagranicznych producentów i występują w różnych cenach, więc jesteśmy pewni, że u nas znajdziesz blachy do pieczenia dobrej jakości – takie, jakich potrzebujesz.
Klasyczne prostokątne, kwadratowe czy okrągłe? Szare, czarne czy brązowe, a może typowe o srebrnym odcieniu? Do ciasta, ciasteczek, mięsa czy warzyw? Niezależnie od tego, jakie blachy do ciast i innych dań wybierzesz, możesz mieć pewność, że będą całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością, a prawidłowo użytkowane i czyszczone posłużą nawet latami.
Sprawdzą się zarówno w kuchni prawdziwego pasjonata, profesjonalisty, jak i kuchni, w której rzadko korzysta się z piekarnika. Dzięki nieprzywieralnym powierzchniom wypieki łatwo wyciąga się z blaszki i serwuje bezpośrednio na talerzyki lub półmiski. Niektóre posiadają solidne ucha, z którymi ryzyko poparzenia spada niemalże do zera. Jednak materiał, z jakiego zostały wykonane konkretne blachy, mocno determinują ich funkcjonalność i przeznaczenie.
Jaka blacha do ciasta – z jakiego materiału
• Blachy do ciast ocynkowane – te najpopularniejsze – wykorzystasz z powodzeniem do przygotowania większości ciast, w tym serników, jabłeczników czy lekkich ciast z owocami.
• Blachy emaliowane – uznawane za najsolidniejsze – idealnie służą do przygotowania mięsa. Z nimi jest ono zarówno soczyste, jak i rozpływające się w ustach i wyraziste.
• Efekt będzie tym mocniejszy, jeśli wybierzesz blachy z pokrywką, która utrzyma pożądaną wilgotność potrawy. Blachy z pokrywką sprawdzają się też do jednoczesnego upieczenia, a następnie przechowywania, a nawet transportowania świeżego wypieku. Dzięki pokrywce ciasto nie wysycha i nie traci smaku.
• Z kolei blachy do ciasta silikonowe wykorzystasz też do upieczenia chrupkiego, aromatycznego chleba.
Co do głębokości, płytkie blaszki najlepiej pasują do ciasteczek. Odrobinę głębsze – do frytek i innych pieczonych warzyw. Z kolei głębokie blachy do pieczenia zarezerwowane są na duże potrawy, takie jak spore kawałki mięsa oraz na ciasta, także te wielowarstwowe. Często przygotowujesz delikatne, puszyste, starannie zdobione wypieki? Takie, jak biszkopt lub tort. W takim razie sprawdź blachy do ciasta z wyjmowanym dnem lub z odpinanymi bokami.
Uniwersalne i retro blaszki do pieczenia
Większość akcesoriów, które tu dla Ciebie przygotowaliśmy występuje w czarnym i szarym kolorze. Najbardziej uniwersalnym i zarówno eleganckim, jak i praktycznym. Jeśli jednak marzy Ci się piękna, oryginalna blaszka, zwróć uwagę zwłaszcza na emaliowane. Te niekiedy mają retro lub folklorystyczną estetykę i unikalne zdobienia, które dodadzą Twojej kuchni przytulności.