Garnki indukcyjne
Garnki na indukcję
Coraz popularniejszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o kuchenki w naszych domach, stają się kuchenki indukcyjne. Wiele osób decyduje się na nie, ponieważ są niezwykle estetyczne wykonane, jednak są również znacznie ważniejsze zalety takiego rozwiązania. Kuchenki indukcyjne są niezwykle bezpieczne, ponieważ sama płyta się nie zagrzewa. Oszczędzamy również energię elektryczną oraz nasz czas, co w obecnych czasach jest bardzo cenne. Warto więc przy tej okazji zaopatrzyć naszą kuchnię w garnki na indukcję. Garnek na płytę indukcyjną bez problemu powinien poradzić sobie również na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej czy halogenowej. Dzięki temu warto kupować je już teraz, nawet jeśli wymianę kuchenki planujemy dopiero za jakiś czas. Garnki do płyty indukcyjnej, jak i sama płyta są w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego przygotujemy w nich zdrowe, pełnowartościowe posiłki bez obaw o nasze bezpieczeństwo czy samopoczucie.
Garnek na kuchenkę indukcyjną dla zabieganych
Kupując garnki na indukcję, zaoszczędzimy wiele naszego czasu, ponieważ płyty indukcyjne są o wiele szybsze od tradycyjnych gazowych rozwiązań. Są również bardziej ekologiczne i zapobiegają przypaleniu potraw, co być może przekona zabiegane osoby, ale również tych, którzy dopiero próbują swoich sił w gotowaniu. Garnki do kuchni indukcyjnej są wykonywane nie tylko ze stali nierdzewnej ale również pokryte są powłoką granitową lub emaliowaną. Zwiększa to ich użyteczność. Dzięki temu możemy przechowywać w nich również kwaśne potrawy, które mogłyby uszkodzić garnek wykonany z czystej stali nierdzewnej, wchodząc w reakcję z nim. Warto więc zastanowić się, do czego konkretnie przyda nam się garnek.
Szeroki wybór garnków kuchennych
Garnek na indukcję nie musi być jedynie klasycznym modelem. Wiele z nich posiada specjalnie, nieprzywierające powłoki, które ułatwiają nie tylko gotowanie, ale i utrzymanie garnka w czystości bez użycia ostrych czyścików czy mocnej chemii. W asortymencie sklepu znajdują się garnki do gotowania szparagów, ale i makaronu czy szynki. Odpowiedni rozmiar garnka sprawia, że nie tracimy energii, która jest kumulowana i wykorzystywana w optymalny sposób. Ciekawym rozwiązaniem jest również szybkowar. Czyli garnek z dnem indukcyjnym, w którym możemy gotować pod dużym ciśnieniem. Dzięki temu czas przygotowywania potrawy jest maksymalnie skrócony. Rozwiązanie to przypadnie do gustu zwłaszcza zapracowanym osobą, które chciałby zjeść pełnowartościowy i gorący obiad. Dla wielu osób może być zaskoczeniem, że również garnki emaliowane posiadają indukcyjne dno. Emalia często jest wykorzystywana do produkcji naczyń dla alergików. Naczynie sprawdzi się również do przechowywania kwaśnych potraw, które nie wchodzą w reakcję z emalią. Dzięki temu nie uszkodzimy garnka, a nasze potrawy zachowają swoją świeżość przez dłuższy czas. Garnki na indukcję posiadają wiele zalet oraz niosą ze sobą wiele oszczędności. Z tego powodu powinny one być rozważone podczas zakupu, nawet z uwagi na komfort, jaki możemy dzięki nim zyskać.