Przepisy z dynią w roli głównej

2021-09-30
Przepisy z dynią w roli głównej

Dynia to jeden z symboli jesieni. Oprócz tego, że może służyć jako ozdoba (szczególnie w okresie Halloween), jest również warzywem znajdującym szerokie zastosowanie w kuchni. Możesz wykorzystać ją do przygotowania wielu pysznych, a zarazem zdrowych potraw.

Dynia – dlaczego warto włączyć ją do jesiennego jadłospisu?

Dynia to warzywo o długoletniej historii – jej uprawa rozpoczęła się już 5000 lat temu. Na europejskich stołach pojawiła się, dzięki Hiszpanom, którzy przywieźli ją z wypraw do Ameryki Południowej. W Polsce dynia cieszy się dużą popularnością od XIV wieku.

Możesz kupić ją na targu lub w sklepie, ale także hodować samodzielnie w przydomowym ogródku. Nadaje się do zasadzenia na kompostowniku. Podczas wzrostu musisz pamiętać o odpowiednim spulchnianiu i dwukrotnym nawożeniu gleby, a także regularnym podlewaniu. Jeśli zadbasz o optymalne warunki do wzrostu, na przełomie września i października będziesz mógł cieszyć się smakiem dyni prosto z własnego ogródka!

Z dyni zrobisz nie tylko zachwycające jesienne ozdoby oraz dekoracje na Halloween. Przygotujesz z niej również pyszne i bardzo zdrowe potrawy. Dlaczego jest to warzywo, które warto włączyć do jesiennego jadłospisu?

  • Jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w składniki o właściwościach prozdrowotnych – 100 g dyni dostarcza tylko 33 kcal!
  • Zawiera duże ilości beta-karotenu, czyli prowitaminy A. W związku z tym jej spożywanie ma korzystny wpływ na koloryt skóry, stan błon śluzowych, a także funkcjonowanie narządu wzroku.
  • Dostarcza błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, obniża poziom „złego” cholesterolu i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
  • Jest źródłem ważnych dla zdrowia składników mineralnych m.in. potasu, fosforu, magnezu i wapnia.

Jej niewątpliwą zaletą jest nie tylko wysoka wartość odżywcza, ale i delikatny smak. Dzięki temu doskonale komponuje się z większością produktów. Możesz przygotować z niej zarówno przetwory dyniowe i wypieki na słodko, jak i zupy z dodatkiem czosnku, czy sałatki.

Dodaj do potraw pestki dyni i olej, aby wykorzystać w pełni potencjał tego warzywa!

Wiele cennych dla zdrowia składników zawierają również pestki dyni, a także olej, który jest z nich pozyskiwany. Pestki są dobrym źródłem:

  • cynku, który stymuluje pracę układu immunologicznego i zmniejsza ryzyko infekcji,
  • witaminy z grupy B usprawniające pracę mózgu i mięśni;
  • potasu, czyli pierwiastka, który dba o sprawną pracę serca;

Możesz dodać je np. do sałatki, domowej pasty warzywnej, czy zapiekanek. Są również doskonałym dodatkiem do rozgrzewających zup, które częściej goszczą na stołach w okresie jesienno-zimowym.

Z pestek dyni pozyskiwany jest olej, który również warto włączyć do diety. Jest on źródłem cennych dla zdrowia fitosteroli, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma lekko orzechowy smak, który sprawi, że Twoje potrawy będą jeszcze bardziej aromatyczne. Najlepiej, jeśli będziesz spożywał go na zimno, ponieważ w takiej formie zachowuje najwięcej cennych składników. Możesz go dodać np. do sałatek.

Wypieki: przepis na proste ciasto dyniowe

Z dyni przygotujesz pyszne jesienne wypieki. Warto wykorzystać jej walory smakowe, ponieważ sezon na nią nie trwa długo, a smak ciasta dyniowego z pewnością oczaruje domowników i gości! Przepisów na wypieki z dyni jest wiele. Do jednych z ciekawszych należy m.in.:

  • sernik dyniowy z dodatkiem orzechów lub kajmaku;
  • cynamonki, czyli ciasteczka o smaku cynamonowo-dyniowym;
  • muffinki i ciastka dyniowe w różnych smakach (np. czekoladowym, jabłkowym).

Oprócz standardowych składników, takich jak np. mąka, jajka, proszek do pieczenia, miąższ dyni, czy aromatyczne przyprawy będziesz potrzebował akcesoriów do pieczenia. Do przygotowania pysznych wypieków przydadzą Ci się m.in.:

  • blachy i keksówki (np. prostokątna forma do pieczenia Stellar, którą możesz użyć do pieczenia ciasteczek z dyni oraz keksówka firmy Tescoma, idealna do ciast z dyni);
  • kratka do studzenia wypieków (np. składana kratka firmy Tescoma, która została wyposażona w składaną podstawkę, dzięki której zaoszczędzić sporo miejsca w kuchni);
  • akcesoria do dekorowania, dzięki którym zadbasz nie tylko o niepowtarzalny smak, ale i sposób podania Twoich wypieków;

Przetwory dyniowe

Sezon na dynię trwa dość krótko. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się jej właściwościami prozdrowotnymi i smakiem przez cały rok przygotuj przetwory dyniowe. Oprócz samego warzywa warto dodać do nich np. goździki, gorczycę, cynamon, miód i cytrynę.

Jakie przetwory z dyni możesz przygotować na zimę? Do wyboru masz wiele możliwości np. kompot, czy marynowane kawałki warzywa w zalewach o różnym smaku (np. słodkiej, ostrej, słodko-kwaśnej). Gotowe przetwory dla całej rodziny możesz przechowywać w wysokiej jakości szklanych naczyniach od firmy Tadar, np. dużym słoiku o pojemności 3 l. l zamykanego na klips. Możesz również zdecydować się na zakup zestawu słoików o pojemności 250 ml, które doskonale nadają się do przechowywania np. marynowanej dyni.

Koktajle, sałatki i inne pomysły na potrawy z dynią w roli głównej

Dynia to warzywo, które świetnie sprawdzi się nie tylko w formie dodatku do wypieków, czy kompotów. Istnieje znacznie więcej pomysłów na to, jak możesz wykorzystać ją do przygotowania aromatycznych jesiennych potraw.

Za pomocą sokownika przygotujesz z niej bardzo zdrowy sok. Dzięki temu, że powstaje on z surowego warzywa, zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników. Możesz dodać do niego również inne produkty np. jabłka bogate w błonnik pokarmowy, imbir o działaniu przeciwzapalnym, czy cytrynę bogatą w witaminę C.

Nic tak nie rozgrzeje i nie pobudzi Cię w ponure, jesienne dni jak kawa dyniowa (jej wyjątkowym smakiem możesz cieszyć się również poza domem, jeśli zaopatrzysz się w termos na kawę)! W jaki sposób przygotować taki rozgrzewający napój? Będzie Ci do tego potrzebne purée z dyni, zestaw aromatycznych przypraw (m.in. cynamon, imbir, goździki), espresso, mleko oraz cukier lub jego zamiennik (np. ksylitol, stewia).

Dynia to warzywo, które jest jednym z najbardziej charakterystycznych jesiennych produktów. Niewątpliwie ma wiele zalet i można powiedzieć, że jest „wielofunkcyjna” – nadaje się zarówno do dekoracji, jak i przygotowywania potraw (na słodko i słono) oraz rozgrzewających napojów. A w związku z tym, że sezon na nią trwa krótko warto, żebyś w pełni wykorzystał ten czas!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel