Niezbędnik kucharza? Postaw na dobre noże kuchenne
Dobre noże kuchenne, czyli… jakie?
Wybierając noże kuchenne, można dostać niezłego bólu głowy – doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. Przecież w kolejnych sklepach, czy marketach można znaleźć propozycje od kilku złotych do… kilku tysięcy złotych! Czym się więc kierować wybierając dobre noże kuchenne? Ich ostrością? Cóż, tutaj może tkwić pewnego rodzaju pułapka. Często zdarza się, że nóż, który w sklepie wydaje nam się szalenie ostry i pewny, już po kilku użyciach się tępi. To może być naprawdę deprymujące. Zwłaszcza jeśli był to większy zakup. Niestety często można się naciąć (jak to z nożami bywa…) na pewną pułapkę, utożsamiając wysoką cenę z wysoką jakością. A to nie zawsze idzie ze sobą w parze!
Aż chce się zapytać: jeśli nie cena i ostrość, to co? Cóż, odpowiedź jest prosta: najlepsze noże kuchenne to noże od sprawdzonych i zaufanych producentów. Jeśli zależy Ci na uniwersalności, to postaw na tzw. nóż szefa kuchni lub nóż santoku. Czym się wyróżnia?
-
Nóż santoku posiada specyficzny kształt i proste ostrze z zakończeniem w kształcie łuku.
-
Spełnia wiele funkcji: od siekania, przez szatkowanie, aż po krojenie mięsa w idealne kształty.
-
Jest niezwykle wygodny w użytkowaniu – po opanowaniu odpowiedniej techniki nie męczy dłoni nawet przy długim użytkowaniu.
-
Tego typu noże wyróżniają się doskonałą jakością oraz japońską precyzją wykonania.
To nie jest przypadek, że noże santoku powstały właśnie w Japonii. Tamtejsza kuchnia wykorzystuje niezwykle różnorodne składniki, od warzyw, przez mięsa, aż po owoce morza. Uniwersalne, skuteczne i naprawdę dobre noże kuchenne są więc w niej podstawą!
Jakie noże kuchenne wybrać do zadań specjalnych?
Doświadczony kucharz wie, że nawet najbardziej uniwersalny nóż nie poradzi sobie z każdym wyzwaniem (chociaż noże santoku są wyjątkowo bliskie ideałowi!). Tak jest choćby w przypadku przygotowywania ryb. Masz ochotę na pysznego dorsza z pieca? A może wręcz cieknie Ci ślinka na myśl o przepysznym, aromatycznym łososiu z dodatkiem masła? Bo my narobiliśmy sobie niezłego smaka…
Tutaj sprawdzi się specjalny nóż do ryb, który z pewnością nie raz przyda się w Twojej kuchni. Czy musisz kupować kilka modeli do różnych zadań? Absolutnie nie! Na rynku znajdziesz wielofunkcyjne noże ze stali nierdzewnej, które spełniają kilka funkcji:
-
posiadają ostrze do krojenia delikatnego mięsa,
-
umożliwiają skuteczne zdejmowanie łusek,
-
sprawdzają się jako krajacz do carpaccio,
-
mają szczypce do usuwania ości.
Najlepsze noże kuchenne gwarantują bezpieczeństwo
Czasem nóż kuchenny musi zmierzyć się z naprawdę trudnym wyzwaniem, np. gdy porcjujemy mięso. Tutaj polecamy noże dedykowane do usuwania kości. Dlaczego? Ponieważ to szczególne zadanie wymaga odpowiedniego, idealnie wyprofilowanego ostrza. Dzięki temu praca nie tylko pójdzie Ci szybko i sprawnie, ale także będzie bezpieczna. Zwłaszcza jeśli wybierzesz model z ergonomiczną rękojeścią, która dzięki antypoślizgowemu wykończeniu nie ślizga się w dłoni. Co jak co, ale wypadków w kuchni należy unikać ze szczególną ostrożnością!
Jak dbać o dobre noże kuchenne? Pamiętaj, że jeśli decydujesz się na poważniejszy zakup, to powinieneś odpowiednio zadbać o nóż. Podstawą jest wycieranie go do sucha po każdym użyciu (zwłaszcza jeśli kroisz cytrusy!). Wskazane jest również regularne ostrzenie, np. na specjalnie do tego przeznaczonym kamieniu (zachowując odpowiedni kąt). Możesz nam wierzyć, że zadbany nóż to o niebo większy komfort pracy w kuchni i dużo mniej nerwów przy przygotowywaniu ulubionych potraw.
A może Ty masz jakieś sprawdzone, naprawdę dobre noże kuchenne? Masz jakieś patenty, jak zachować ich jakość na dłużej? Koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami!