Jaki nóż kuchenny wybrać?
Nóż kuchenny jest obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni. Umożliwia krojenie, siekanie, smarowanie, filetowanie i wiele innych czynności w kuchni. Nóż do chleba, nóż do filetowania czy noż masła? Jak często trzeba go ostrzyć?
Jakie noże są niezbędne w kuchni?
W każdej kuchni niezbędny jest tradycyjny nóż szefa kuchni. Nóż o dość szerokim ostrzu o długości minimum 15 cm. Taki nóż będzie idealny do np. porcjowania mięsa lub siekania warzyw. Kolejnym niezbędnym w kuchni nożem jest nóż do chleba. Każdy nóż do chleba posiada długie, ząbkowane ostrze dzięki czemu łatwo pokroić jest nim nawet bardzo świeże pieczywo. Trzecim podstawowym nożem w kuchni jest nóż do skrobania / obierania - ten najmniejszy, z najkrótszym ostrzem, bez ząbków - idealny do obierania ziemniaków i innych warzyw czy owoców. Ostatnim - naszym zdaniem niezbędnym nożem w kuchni jest nóż do krojenia. Nóż do krojenia ma dość cienkie ostrze o długości około 12 cm. Jest to jeden z najczęściej używanych noży w kuchni.
Powyższe propozycje naszym zdaniem stanowią minimum, w które należy się zaopatrzyć, aby móc funkcjonować w każdej kuchni. Dla miłośników gotowania proponujemy poniższe noże.
Jeśli jesteście miłośnikami przyrządzania ryb to w waszej kuchni nie może zabraknąć noża do filetowania - posiada on długie, cienkie, giętkie ostrze, które jest doskonałe podczas przygotowywania ryb. Możecie także zaopatrzyć się w szpatułkę do smarowania - mały nożyk z krótkim, szerokim ostrzem umożliwiający łatwe rozsmarowywanie masła, serka czy twarogu. Jeśli lubicie przyrządzać pizzę to warto zaopatrzyć się w nóż do pizzy - posiada on okrągłe ostrze które z łatwością podzieli pizze na określoną ilość kawałków.
Jak często ostrzyć noże?
Każdy nóż należy regularnie ostrzyć ponieważ tępi się on w zależności od częstotliwości użytkowania oraz twardości stali. Im twardsza stal tym nóż dłużej zachowa swoją ostrość. Im więcej użytkujemy dany nóż tym częściej będziemy musieli go ostrzyć. Zatem dbajcie o swoje noże i pamiętajcie o regularnym ostrzeniu po to, by jak najdłużej Wam służyły. Do ostrzenia nożna możecie użyć ostrzałki elektrycznej, mechanicznej lub kamieni wodnych. Pomocny w wyborze odpowiedniej ostrzałki może być dla Was poniższy artykuł:
https://kuchnioland.pl/Jaka-ostrzalke-wybrac-Najlepsza-ostrzalka-do-nozy-cabout-pol-30.html