Jaką ostrzałkę wybrać? Najlepsza ostrzałka do noży.

Jaką ostrzałkę wybrać? Najlepsza ostrzałka do noży.

Każdy nóż wymaga regularnego ostrzenia. Częstotliwość ostrzenia noża zależy od grubości stali oraz częstotliwości użytkowania. Czym naostrzyć nóż kuchenny? Do naostrzenia noża możemy wybrać ostrzałkę mechaniczną, elektryczną lub kamień wodny.

Ostrzałka elektryczna

Ostrzałka elektryczna jest bardzo łatwa w użyciu. Gwarantuje szybkie i skuteczne ostrzenie noża. Polecamy ostrzałkę elektryczną marki Taidea. Posiada precyzyjne, wymuszone ustawienie kąta ostrzenia i stałą siłę nacisku – te eczynniki sprawiają że uzyskamy profesjonalny rezultat ostrzenia podczas każdego użycia ostrzałki elektrycznej. Ostrzałka posiada diamentowe ściernice gwarantujące wysoką jakość ostrzenia. Istnieje możliwość demontażu bloku ostrzącego. Pozwala to na łatwe mycie ostrzałki i w razie potrzeby – jego wymianę. Ta ostrzałka, to idealne narzędzie do ostrzenia wszystkich rodzajów noży – zarówno metalowych, jak i ceramicznych. Koszt ostrzałki elektrycznej Taidea to 225 zł.

ostrzalka-elektryczna-taidea

Ostrzałka mechaniczna.

Przy wyborze ostrzałki mechanicznej należy zwrócić uwagę na materiał z jakiego wykonana została płytka ostrząca ostrzałki. Dostępne są m.in. ostrzałki z ostrzem diamentowym, ceramicznym czy z węglika wolframu. Wśród ostrzałek mechanicznych doskonałą opinią użytkowników cieszy się ostrzałka AnySharp. Polecana m.in. przez Jamiego Oliwera czy Roberta Makłowicza. Ostrzałka ta posiada bardzo twarde płytki ostrzące wykonane z węglika wolframu. Można nią naostrzyć nawet noże tytanowe czy te ze stali węglowej a to dzięki temu, że ostrze ostrzałki Anysharp jest twardsze aniżeli te materiały. Ostrzałkę AnySharp można nabyć w dwóch wersjach w zależności od materiału korpusu. Wersja Classic oraz Editions posiada korpus z wytrzymałego tworzywa, zaś wersja Pro posiada korpus z metalu. Ponadto ostrzałki te występują w różnych wariantach kolorystycznych od klasycznych czarnych czy srebrnych, przez kolorowe czerwone, niebieskie czy żółte aż po modne korpusy w kolorze miedzi czy złota. Każda ostrzałka posiada przyssawkę zapewniającą bezpieczeństwo podczas ostrzenia.  Ceny ostrzałki AnySharp wahają się od 65 do 126 zł w zależności od obudowy i koloru korpusu.

Warte polecenia są także ostrzałki mechaniczne marki Taidea. Ostrzałki w zależności od modelu posiadają dwustopniowy (T1005DC; T1203DC)  lub  trzystopniowy (T1202DC) system ostrzenia.  Pierwszy stopień wyposażony jest w kółka diamentowe i stanowi ostrzenie zgrubne , które przygotowuje krawędź i nadaje odpowiedni kąt ostrzu. Drugi / trzeci stopień wyposażony jest w kółka ceramiczne i stanowi ostrzenie ostateczne, które wygładzając ostrze zapewnia perfekcyjny efekt ostrzenia. Większość ostrzałek Taidea  przeznaczona jest do wszystkich noży – także ceramicznych. A to za sprawą diamentowych ostrzy. Należy pamiętać, że  ostrzałka musi być zbudowana z twardszego materiału aniżeli nóż który chcemy naostrzyć. Zatem nóż ceramiczny może zostać naostrzony jedynie przez ostrzałkę z ostrzem diamentowym  (T1031DD; T1005DC; T1203DC; T1202DC ).

taidea-ostrzalka-do-nozy

Kamień wodny

Kamienie wodne przeznaczone są przede wszystkim dla fachowców, gdyż wymagają wprawy. Gwarantują najlepsze rezultaty ostrzenia. Kamienie wodne pozwalają na całkowitą kontrolę nad procesem ostrzenia. Każdy kamień wodny ma podaną gradację (informację o grubości ziarna). Kamienie wodne mogą być jednostronne lub dwustronne. Kamienie dwustronne mają dwie różne gradacje. Ostrząc na kamieniu dwustronnym należy zacząć od kamienia o mniejszej gradacji. Kamień o większej gradacji służy do końcowego polerowania ostrza. Ostrząc nóż na kamieniu wodnym należy utrzymać odpowiedni kąt pochylenia noża: 15°-30°. Dla początkujących użytkowników fakt ten może stanowić problem. Warto wówczas wyposażyć się w prowadnicę do ostrzenia noży na kamieniach wodnych.  Poprzez zamocowanie prowadnicy na ostrzonym nożu uzyskuje się prawidłowy kąt ostrza noża.  

kamien-wodny-ostrzalka-do-nozy

Pamiętajcie, ostry nóż w kuchni to podstawa gotowania. Każdy nóż wymaga regularnego ostrzenia, gdyż wraz z częstotliwością użytkowania ostrze będzie się tępiło. Dlatego dbajcie o swoje noże, ostrzcie je regularnie i starajcie się nie myć w zmywarce, gdyż to zapewni im dłuższą żywotność.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel