Jak przygotować przetwory na zimę? Te akcesoria sprawdzą się w Twojej kuchni

2021-10-16
Jak przygotować przetwory na zimę? Te akcesoria sprawdzą się w Twojej kuchni

Przetwory domowe – korzystaj nie tylko z popularnych owoców

Każdy miesiąc oferuje inne owoce i warzywa, dlatego przetwory domowe warto robić na bieżąco, wykorzystując kolejne przepisy i szukając swoich faworytów. Jesień oferuje obszerne zbiory jabłek, gruszek, śliwek, pigwy, ale również mniej oczywistych propozycji, jak:

  • dzika róża,
  • rokitnik,
  • jarzębina,
  • aronia.

Szykując przetwory na zimę, możesz poeksperymentować z różnymi smakami. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że ani Tobie, ani reszcie domowników przetwory domowe i dżemy prędko się nie znudzą! Do przepisów można wprowadzić również warzywa, zwłaszcza te sezonowe, jak dynia, buraczki, czy pomidory. Każda z tych propozycji nadaje przetworom wyjątkowego, bogatego smaku oraz dodatkowej porcji witamin.

Przetwory na zimę. Postaw na odpowiednie słoiki

Szykując przetwory domowe, bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na dobór odpowiednich słoików. Jedną z najważniejszych rzeczy jest rozmiar. Do kompotów doskonale sprawdzą się duże słoje, 1-3 litrowe, natomiast w przypadku dżemów warto postawić na mniejsze słoiki, o pojemności 0,3-0,5 l. Pamiętaj, że przetwory domowe nie posiadają konserwantów. Nawet trzymane w odpowiednio chłodnych warunkach po otwarciu, powinny zostać zjedzone jak najszybciej. Zdecydowanie najlepszym pomysłem jest więc przechowywanie ich w stosunkowo niewielkich słoikach.

Ważną kwestią w przypadku szykowania przetworów jest dobór odpowiedniej nakrętki. Najlepiej oczywiście sprawdzają się firmowe nakrętki, które były w zestawie ze słoikiem. Dzięki temu będziesz mieć pewność co do szczelności przechowywania. Dobrym rozwiązaniem jest również postawienie na słoiki wyposażone w gumową uszczelkę i zamknięcie na klamrę. To szczególnie przydatne akcesoria, jeżeli nie posiadasz otwieracza do słoików. W przypadku tradycyjnych słoików otwieracz może okazać się niezbędnym akcesorium w Twojej kuchni, ponieważ przetwory na zimę pod wpływem pasteryzacji silnie się zasysają i… czasem nie pomoże nawet największy siłacz!

Na jakie akcesoria warto postawić, szykując przetwory na zimę?

Jeżeli zdecydowałeś się korzystać z tradycyjnych słoików, pamiętaj o tym, aby wyposażyć swoją kuchnię w otwieracz do słoików. To niepozorne narzędzie zdecydowanie ułatwia prace gastronomiczne, nie tylko przy szykowaniu przetworów, ale również posiłków dla rodziny. Próby otwarcia z pomocą ściereczki kuchennej mogą wymagać nie tylko sporej siły, ale i cierpliwości. A wtedy przyjemność z jedzenia zdecydowanie maleje. Dlatego otwieracz do słoików to absolutny must have w każdej kuchni.

Robiąc przetwory domowe, wyposaż się w specjalny, metalowy lejek z szerokim ujściem. Dzięki temu nie tylko oszczędzisz czas na sprzątaniu kuchni, ale również unikniesz przypadkowych poparzeń podczas przelewania kompotu do słoików. A propos wysokiej temperatury: przy szykowaniu dżemów, warto wyposażyć swoją kuchnię w specjalny termometr do przetworów. Ten posiada szeroką skalę 40-200 stopni C, dlatego doskonale zdaje egzamin podczas przygotowywania dżemów, kompotów, ale również różnych deserów, np. na bazie karmelu. Termometr do przetworów jest niezwykle przydatny, ponieważ pomaga ustalić najlepszy moment stężenia przetworów (decyduje o tym nie gęstość, a właśnie odpowiednia temperatura wynosząca 104 stopnie C).

A Ty planujesz przygotować przetwory na zimę w tym roku? A może masz ulubione akcesoria (np. otwieracz do słoików lub termometr do przetworów), które Ci w tym pomagają? Koniecznie daj nam znać w komentarzu!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2021
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel