Jak i w czym przechowywać chleb by przedłużyć jego żywotność?

2021-06-14
Jak i w czym przechowywać chleb by przedłużyć jego żywotność?

Pyszny, z chrupiącą skórką, miękki w środku, klasyczny pszenny, żytni czy z mąki razowej z dodatkiem słonecznika - bez wątpienia pieczywo odgrywa w naszym codziennym menu niezwykle ważną rolę. Uwielbiamy kolorowe kanapki z dodatkiem warzyw, jajek, wędlin i sera, kochamy ciekawie skomponowane bułki, które możemy zabrać ze sobą na rowerową wycieczkę czy na wyprawę w góry. Czy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że od sposobu przechowywania pieczywa zależy jego żywotność i ten jedyny w swoim rodzaju smak? Zupełnie inaczej będzie smakował chleb pozostawiony w siatce foliowej, inaczej w papierowym opakowaniu, a jeszcze inaczej w chlebaku. Dziś postaramy się więc rozwiać wątpliwości i odpowiedzieć na pytanie - jak najlepiej przechowywać pieczywo?

Pojemniki na chleb - jakie będą najlepsze?

Chleb w zależności od tego, z czego jest wykonany, cieszy się dłuższą lub krótszą żywotnością. Pszenny, wypiekany na drożdżach schnie bardzo szybko, z mąki żytniej czy pełnoziarnistej na naturalnym zakwasie dłużej cieszy się swoim niezwykłym smakiem. W każdym jednak przypadku pojemniki na chleb odgrywają niezwykle ważną rolę i z pewnością każdy z nas powinien je w swojej kuchennej przestrzeni posiadać.

Aby zachować jak najdłużej świeżość pieczywa, należy w odpowiedni sposób je przechowywać. Często zastanawiamy się nad tym, czy idealnym będzie tradycyjny chlebak, specjalna szafka na pieczywo, a może lodówka, dzięki której mamy pewność, że pieczywo się nie zepsuje. Istnieje kilka sposobów przechowywania pieczywa. I tak są to:

  • chlebaki

To właśnie w nich przechowujemy pieczywo najczęściej. Wybierając odpowiedni, należy na pewno zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest on wykonany. Najlepiej sprawdzają się te wykonane z drewna lub z bambusa, bowiem gwarantują one doskonałą cyrkulację powietrza. Można jednak i wybrać metalowe, które mając odpowiednią budowę, również są w stanie spełnić swoje zadania. Ciekawą propozycją jest na przykład chlebak wypukły Roll Top Terracotta w kolorze różowym, który idealnie będzie komponował się z nowoczesną, pięknie urządzoną kuchnią. Taki pojemnik na pieczywo sprawi, że nie będzie ono twardnieć, ale nawet po kilku dniach, stanowić będzie doskonałe rozwiązanie dla naszych kubków smakowych.

  • foliowe opakowania

Chleb można trzymać w szafce, zaopatrując się przy tym w odpowiednie produkty, w tym na przykład foliowe opakowania, choć one nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji. W konsekwencji chleb nie jest tak chrupki i narażony jest na pleśnienie. Sprawdza się takie rozwiązanie na chwilę, by zapobiec wysychaniu pieczywa, ale nie jest opcją do zapewnienia dostatecznej ochrony dla pieczywa na kilka dni.

  • papierowe torebki

Dużo lepszą opcją są na pewno papierowe torebki, które są i korzystne dla środowiska i zdrowsze dla nas samych. Zapobiegają one pojawieniu się pleśni, ale również stanowią ochronę na chwilę, bowiem przy dłuższym ich przechowywaniu w takiej torbie, one po prostu szybciej wysychają.

  • lniany woreczek

Na pewno jest to jeden z najlepszych sposobów przechowywania pieczywa, znany jeszcze z czasów naszych babć i prababć. Ten naturalny materiał gwarantuje odpowiednią cyrkulację powietrza, co sprawia, że nadal można zachować chrupką skórę, jednocześnie zapobiegając pojawieniu się pleśni.

  • lodówka

Wiele osób wkłada pieczywo do lodówki. Czy jest to dobry wybór? Absolutnie nie. Niska temperatura sprawia, że pieczywo staje się twarde i zbite, tracąc przy tym miękkość i puszystość. Ponadto, z racji tego, że panuje tam duża wilgotność, nie jest to miejsce odpowiednim zabezpieczeniem dla pieczywa przed jego zepsuciem się.

  • zamrażarka

Pieczywo można zamrozić nawet do trzech miesięcy. W ten sposób nie marnujemy go, a po jego rozmrożeniu, nadal będzie ono doskonale smakować. To jednak, o czym należy pamiętać, by zachować pyszny smak, to: włożenie chleba świeżego, wykorzystanie szczelnego opakowania, rozmrożenie go w temperaturze pokojowej lub w lodówce, a także owinięcie chleba papierowym ręcznikiem podczas rozmrażania.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel