Jak dekorować wypieki? Sprawdź nasze rady dla łasuchów!
Kilka rad, jak dekorować wypieki
Sposobów na to, jak dekorować wypieki, jest mnóstwo. Wiele też zależy od tego, na jaką okazję dekorujesz np. ciasto. Robisz tort dla dziecka? Tutaj kapitalnym rozwiązaniem z pewnością okażą się gotowe ozdoby, choćby w klimacie ulubionej bajki. Od lat królują tutaj postacie z „Psiego patrolu” lub Minionki. Dodatkowo dziewczynki uwielbiają motywy związane z królewnami, a chłopcy z pewnością będą zadowoleni z klimatów superbohaterskich (Batman, czy Spider-man to zawsze dobry wybór!). Oczywiście, jeśli nabierzesz nieco wprawy, to możesz samodzielnie udekorować tort. Uwierz nam, że rękaw cukierniczy w dłoniach osoby, która ma nieco wprawy, potrafi stworzyć piękne wzory!
A co powiesz na dekorowanie wypieków… lukrem? Tutaj masz ogromne pole do popisu! Zwłaszcza że sam lukier jest banalnie prosty w przygotowaniu – wystarczy woda i cukier puder (odrobina soku z cytryny da kapitalny posmak!). Warto również wypróbować tzw. lukier królewski. Tutaj wodę zastępujesz białkami jaj. Reszta to już kwestia wprawy. Po prostu popróbuj różnych wzorów, wykorzystując rękaw cukierniczy i obserwuj efekty. Polecamy zacząć od babeczek, czy muffinek. Możesz nam wierzyć, że po jakimś czasie będziesz tworzyć misterne wzory na ciastach, czy tortach!
Dekorowanie wypieków… tylko czym?
Oczywiście o wszelkiego rodzaju polewach moglibyśmy opowiadać godzinami. Masz tutaj przecież nieograniczone pole do popisu: od polew i lukrów owocowych, aż po propozycje wegańskie (w których białka jajek zastępujesz aquafabą). Oczywiście absolutnie nieśmiertelna jest polewa czekoladowa, która oprócz funkcji ozdobnej dodaje również świetny smak (kto z nas nie lubi czekolady?). Jednak pomysłowe dekorowanie wypieków może wymagać kilku przydatnych akcesoriów, które z pewnością ułatwią Ci zadanie. W kuchni każdego cukiernika powinny znaleźć się:
- Rękaw cukierniczy – najlepiej z akcesoriami. To naprawdę uniwersalne narzędzie, od którego możesz zacząć swoją przygodę z dekorowaniem ciast, ciasteczek i innych wypieków!
- Mata silikonowa – praca na niej jest po prostu wygodna, zwłaszcza że samą matę z łatwością wyczyścisz pod bieżącą wodą.
- Dekorator z tłokiem – ten gadżet przypominający nieco zabawkową strzykawkę sprawdza się przy szczegółowym dekorowaniu wypieków (lub malutkich muffinek).
- Dekoratory – te gadżety mogą mieć różne kształty i funkcje. Jednak dzięki nim udekorujesz wypieki i potrawy ozdobnymi kremami białkowymi, masłowymi, twarogowymi, czy czekoladowymi. Do tego uformujesz dzięki nim ciasteczka w różnych kształtach.
Kilka pomysłów na koniec!
Dekorowanie ciasta, czy innych wypieków, może być naprawdę proste. Tutaj ogranicza Cię tak naprawdę tylko własna wyobraźnia. Możesz przecież użyć nie tylko lukru, kremów, czy bitej śmietany, ale także różnego rodzaju posypek. Myślałeś kiedyś o wykorzystaniu czekoladowych cukierków M&M's? Przecież oprócz tego, że są przepyszne, są również… śliczne! Możesz również przygotować posypkę np. na sernik, krusząc w dłoniach ulubione czekoladowe ciasteczka.
Sam widzisz, że możliwości jest naprawdę sporo. Jeśli z kolei chodzi o samą estetykę podania, to warto zwrócić uwagę na kolory. Kontrast zawsze dobrze się sprawdza. Ciemne polewy dobrze dogadają się z posypkami w kolorze białym, srebrnym, czy złotym. Z kolei na białym lukrze kolorowe dodatki będą dużo lepiej widoczne (będą również przykuwać wzrok). Uważaj tylko z owocami – te najlepiej ułożyć na cieście (np. truskawki w bitej śmietanie) tuż przed podaniem. Dzięki temu będą wyglądać pięknie i apetycznie!
Może masz jakieś swoje patenty na dekorowanie wypieków? Koniecznie daj znać, bo chętnie wykorzystamy je w swojej kuchni!