W jakich szklankach serwować alkohol?
Alkohol podany w zwykłych szklankach i źle dobranych kieliszkach wygląda nieelegancko. Może zepsuć trud, który włożyłeś w przygotowanie przyjęcia. Dlatego, zanim zaczniesz serwować napoje z procentami dla swoich gości, sprawdź jak, należy to robić.
Wódka, whisky, likier, koniak – jak serwować mocne alkohole?
Choć wódka jest bardziej popularnym alkoholem w Polsce niż np. koniak, to jednak nie każdy wie, jak podawać ją we właściwy sposób. Nieprawdą jest, że wystarczy ją tylko zmrozić i przelać do małego kieliszka. Jeśli chcesz podać wódkę w bardziej elegancki sposób, pamiętaj o tym, żeby:
- wysokiej jakości alkohole serwować w temperaturze 6-10°C (wyjątkiem są te, które zostały poddane jednokrotnej destylacji oraz półwytrawne i wytrawne trunki smakowe),
- przed podaniem schłodzić również kieliszki do wódki – powinien pojawić się na nich charakterystyczny szron,
- przed nalewaniem ze schłodzonej butelki owinąć szyjkę serwetką.
W utrzymaniu odpowiedniej temperatury podczas serwowania pomogą Ci coolery (czyli specjalne wiaderka) wypełnione kostkami lodu. Wysokiej jakości mocny alkohol będzie prezentował się równie dobrze w eleganckiej karafce.
Pozostaje jeszcze pytanie o to, jakie kieliszki do wódki wybrać? Ich objętość dobierz do rodzaju alkoholu. Poszczególne rodzaje wódek serwuj w następujących kieliszkach:
- ziołowe i wytrawne – 30-40 ml,
- słodkie smakowe – 20-25 ml,
- wódka domowej roboty – 20-35 ml (ale alkohol nalewa się tylko do połowy objętości).
Uniwersalna pojemność to 20-25 ml – w takich kieliszkach podawany jest alkohol w wielu restauracjach. Istotny jest również ich kształt. Specjaliści zalecają, aby podawać wódkę w tzw. flute glass, czyli wysokich i smukłych kieliszkach na nóżce. Z kolei w przypadku degustacji możesz użyć kieliszków typu sniffer.
A jakie zasady obowiązują w przypadku podawania wódki do różnych potraw? Oto kilka najważniejszych:
- luksusowe smakowe i czyste trunki możesz podawać bez przekąsek lub po głównym daniu;
- jeśli zdecydujesz się na podawanie ich w trakcie posiłku, serwuj wódki półwytrawne lub półsłodkie do głównego dania, a gorzkie i wytrawne do przekąsek;
- różne rodzaje alkoholu możesz podawać z jedzeniem na zasadzie kontrastu lub uzupełnienia (wbrew powszechnym opiniom nie muszą być to dania tłuste, śledzie, kiszone ogórki);
- zadbaj o to, aby oprócz kieliszków wypełnionych wódką i jedzenia na stole pojawiły się szklanki do napojów wypełnione wodą, sokami owocowymi lub innymi napojami bezalkoholowymi.
Podczas przyjęcia możesz serwować również inne mocne alkohole. Jednym z najpopularniejszych jest whisky. Jak podać je we właściwy, elegancki sposób? Dobierz go do swoich indywidualnych preferencji lub oczekiwań gości. Whisky podaje się w formie koktajlu (warto zadbać o to, aby dobrać kieliszek do whisky do jego rodzaju), z dodatkiem lodu (jest to sposób, który szczególnie sprawdza się przy whisky o mocniejszym aromacie i smaku) lub wody.
Jeśli zdecydowałeś już, który sposób podania jest dla Ciebie najodpowiedniejszy, czas na wybór kieliszka do whisky. Najlepiej kupić taki, który pozwoli w pełni cieszyć się aromatem trunku. Jedna z ogólnie przyjętych zasad mówi, że jest to alkohol, który należy podawać w szklankach zwężających się ku górze (ich kształt porównywany jest do tulipana).
W przeciwieństwie do wódki jest to alkohol, którego nie musisz schłodzić przed podaniem. Równie dobrze możesz serwować whisky w temperaturze pokojowej. Jednak jeśli mimo wszystko chcesz, aby była chłodniejsza, dodaj do niej kostki lodu. Doskonałym rozwiązaniem są również specjalne stalowe lub kamienne kostki, które pozwalają na utrzymanie niskiej temperatury. Dodatkowo nie topią się tak jak lód, przez co nie wpływają na smak alkoholu.
Oprócz popularnej wódki, czy whisky możesz serwować również inne mocne alkohole:
- likiery – czasami są mylone z nalewkami. Jednak w odróżnieniu od nich powstają w wyniku aromatyzowania spirytusu lub innych alkoholi (a nie zalewania nim innych składników np. ziół i owoców). Do ich serwowania służą specjalne kieliszki do likieru. Gęsty alkohol najlepiej przelewać z eleganckiej szklanej karafki do kieliszków na wysokiej nóżce. Zaleca się, aby podawać likiery na koniec posiłku.
- koniak – jest to alkohol, który należy podawać w temperaturze pokojowej. Kieliszki do koniaku powinny być zrobione tak, aby było możliwe podgrzewanie trunku ciepłem dłoni. Dzięki temu masz możliwość cieszyć się w pełni jego bogatym aromatem.
Alkoholem, który cieszy się dużą popularnością, jest także martini – drink na bazie ginu oraz wytrawnego wermutu. Do jego podawania doskonale nadaje się elegancki kieliszek do martini.
Podczas szczególnych okazji (takich jak Sylwester, wesele) możesz podać swoim gościom również szampana. Jest to elegancki trunek, który podkreśla podniosły charakter danego przyjęcia. Dlatego wymaga tego, aby podać go w wyjątkowy sposób. Najlepiej serwować go w specjalnych kieliszkach do szampana. Są one dość charakterystyczne i trudno pomylić je z innymi. Mają smukłe czarki oraz wysokie nóżki.
O czym pamiętać przy podawaniu wina?
Wino jest jednym z najpopularniejszych alkoholi. Nadaje elegancji wytwornym przyjęciom, a także tworzy odpowiedni klimat podczas romantycznej kolacji. O czym pamiętać podczas jego podawania?
Po pierwsze warto zadbać o odpowiednie kieliszki do wina, które pozwolą wydobyć wszystkie jego walory. Ich wielkość dobierz do rodzaju alkoholu. Te do wina czerwonego powinny być wyższe oraz większe od tych do wina białego. Jeszcze mniejsze są te, których używa się do serwowania wina różowego. Kształt kieliszków do wina można porównać do tulipana, ponieważ zwężają się ku górze.
Serwując wino, pamiętaj o tym, aby wino białe i różowe umieścić wcześniej w lodówce. W przypadku wina czerwonego nie jest to konieczne. Jednak, jeśli chcesz, aby było lekko schłodzone i orzeźwiające umieść je w lodówce na około 15-20 minut.
A co, jeśli w trakcie jednego przyjęcia chcesz podać różne rodzaje wina? Kolejność nie może być przypadkowa. Jako pierwsze nalewaj do kieliszków białe wino wytrawne. Pod koniec przyjęcia poczęstuj swoich gości cięższymi, deserowymi gatunkami.
Jak podać piwo w elegancki sposób?
Piwo to trunek, który nie wszystkim kojarzy się z eleganckim alkoholem. Jest łatwo dostępny i stosunkowo tani (choć zależy to oczywiście od jego rodzaju). Jednak nieprawdą jest, że to alkohol, który pije się wyłącznie podczas oglądania meczu, czy w pubie ze znajomymi.
Jeśli zadbasz o odpowiedni sposób podania piwa, a także wybierzesz trunek wysokiej jakości, nie będzie on gorszym wyborem od wina, likieru, czy martini. Pierwszą rzeczą, na którą powinieneś zwrócić uwagę, jest wybór kufla do piwa. Może mieć on różną pojemność np. 300 ml, 350 ml, a także 500 ml.
Warto pamiętać również o dobraniu odpowiedniego kufla w zależności od rodzaju piwa. Do piw miodowych, grzanych, czy koźlaków najlepiej nadaje się ten bardziej pękaty, zrobiony z grubego szkła. Z kolei do piwa marcowego lepiej zakupić wyższy kufel.
Inną opcją jest podawanie piwa w specjalnych szklankach. Poszczególne z nich różnią się od siebie kształtem:
- French Jelly Glass – idealna do serwowania radlerów, piw kwaśnych oraz owocowych i smakowych.
- Szklanka pintowa (tradycyjne szkło amerykańskie, angielskie i irlandzkie) – ma nieco większą pojemność tj. 568 ml. Dzięki temu dobrze leży w dłoni i pozwala cieszyć się w pełni bogatym aromatem piwa.
- Snifter – szkło degustacyjne pozwalające delektować się wyjątkowym aromatem danego trunku. Najlepiej serwować w nim piwa o mocnym zapachu, wymagające, np. IPA, Belgian Pale Ale, czy Old Ale.
Alkohol podany w elegancki sposób jest doskonałym uzupełnieniem pysznych potraw, które serwujesz swoim gościom. Żeby w pełni cieszyć się jego aromatem i bogatym smakiem zadbaj o to, aby podać go we właściwy sposób. Inne zasady obowiązują w przypadku mocnych trunków, a jeszcze inne, jeśli chodzi o wino lub piwo.