W czym serwować przekąski i potrawy na stole szwedzkim w restauracji?

2022-04-01
W czym serwować przekąski i potrawy na stole szwedzkim w restauracji?

Szwedzki stół powinien charakteryzować się dużym urozmaiceniem produktów. Dla gości jest to świetne rozwiązanie, ale Ty możesz martwić się, czy nadążysz, jeśli chodzi o organizację stołu szwedzkiego. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać – podpowiemy Ci, czego będziesz potrzebował, aby przygotować taki stół.

Śniadanie w formie stołu szwedzkiego – co na nim umieścić?

Stół szwedzki to świetnie rozwiązanie o ile zadbasz, aby pojawiły się na nim różne produkty. Pamiętaj, że różnorodność jest bardzo ważna, ponieważ to jeden z elementów, który oceniają Twoi goście. Jeśli będziesz podawał im w kółko kilka tych samych produktów, nie spotka się to z dużą aprobatą. Dlatego zadbaj o to, aby na stole pojawiło się świeże pieczywo i dodatki do niego (wędlina, sery, konfitury), a także dania na ciepło, warzywa oraz płatki śniadaniowe i owoce. Dzięki temu zarówno zwolennicy śniadań na słono, jak i słodko znajdą coś dla siebie.

Zacznijmy od chleba i bułek. Warto zaproponować gościom kilka rodzajów pieczywa, biorąc pod uwagę, że każdy ma inne preferencje smakowe (poza tym niektórzy unikają „białego chleba” ze względów zdrowotnych). Jeśli znalazłeś już piekarnię, w której zamówisz codziennie chleb i bułki, zastanów się, w czym je podasz. Najlepiej, jeśli nie będą to zwykłe talerze, a koszyki na pieczywo. W zależności od wystroju stołu i sali możesz wybrać te klasyczne wiklinowe, jak i bardziej eleganckie wyłożone czarnym lub białym materiałem.

Warto zdecydować się również na sałatki. Wiedza na temat zdrowego odżywiania jest coraz większa, więc wiele osób spożywa je nie tylko na obiad, ale i do śniadania. Stół szwedzki powinien wyglądać elegancko (nawet jeśli nie jest to szczególna okazja), dlatego podaj tego typu potrawy w szklanych salaterkach na sałatki lub ceramicznych miskach.

Dobrą praktyką jest również serwowanie świeżych owoców. Plusem takiego rozwiązania jest nie tylko to, że stanowią urozmaicenie dla dań na słono. Pomarańcze, jabłka, winogrona, czy truskawki są również piękną ozdobną. Oczywiście pod warunkiem, że odpowiednio je wyeksponujesz – pomogą Ci w tym koszyki na owoce. W zależności od nakrycia stołu możesz wybrać te eleganckie w złotym kolorze, jak i klasyczne czarne pasujące do elementów w różnych odcieniach. Jeśli chcesz osiągnąć ciekawy efekt i serwujesz kilka różnych owoców, dobrym rozwiązaniem będą również koszyki z kilkoma poziomami.

Nie zapominaj również o napojach – zarówno ciepłych, jak i zimnych. W przypadku tych pierwszych ważne jest, aby zachowały wysoką temperaturę. Dlatego serwuj ciepłe napoje w specjalnych dzbankach do kawy i herbaty. Odpowiednio dobrane będą piękną ozdobą stołu – w naszej ofercie znajdziesz zarówno klasyczne białe dzbanki, jak i te zdobione motywem kwiatowym.

Stół szwedzki - jakie naczynia do serwowania potraw na gorąco będą Ci potrzebne?

Niezależnie od tego, czy zdecydowałeś się jedynie na stół szwedzki dla śniadań, czy będziesz serwował w ten sposób wszystkie posiłki, potrzebujesz naczyń do dań na gorąco. W przypadku śniadań przydadzą się, chociażby do jajecznicy, czy kiełbasek na ciepło.

Nie powinieneś podawać ich w naczyniach do serwowania przekąsek itp., ponieważ szybko staną się zimne i stracą smak. Z pewnością nie przełoży się to na pozytywne opinie o jedzeniu w Twojej restauracji.

Dlatego do dań obiadowych, a także śniadań na ciepło wybierz naczynia z podgrzewaczem. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór tego typu produktów – zarówno, jeśli chodzi o wielkość (proponujemy mniejsze naczynia z jedną świeczką, jak i większe z dwoma), a także sposób wykonania.

Na co dzień przydadzą Ci się funkcjonalne naczynia do serwowania potraw z podgrzewaczem o klasycznym wyglądzie. Do wyboru masz te, w których umieścisz np. jajecznicę, kiełbaski, warzywa na ciepło, a także takie, które służą do podgrzewania garnków z zupą. Obok naczyń z daniami głównymi, umieść również sosjerki. Bardzo elegancko wyglądają te zrobione z porcelany ozdobione delikatnym wzorem w kształcie tłoczonych gałązek.

Z kolei, jeśli organizujesz przyjęcie, zwróć uwagę na naczynia owalne ze złotymi i czarnymi akcentami. Jedną z ulubionych przekąsek gości są owoce maczane w czekoladzie. Dlatego podczas przyjęć warto umieścić na stole szwedzkim również zestawy do fondue.

Szwedzki stół to świetny pomysł, jeśli zależy Ci na tym, aby goście hotelu lub restauracji byli zadowoleni. Takie rozwiązanie pozwala decydować o tym, co trafia na ich talerz, a także daje swobodę w kwestii ilości jedzenia. Aby goście nie tracili dużo czasu na szukanie ulubionych produktów, zadbaj o odpowiednie rozmieszczenie naczyń. A w przypadku dań na ciepło postaw na stole również te z podgrzewaczami, dzięki którym unikniesz skarg na zimne dania lub niedobrą kawę. Po pewnym czasie zobaczysz, że odpowiednio nakryty szwedzki stół był strzałem w dziesiątkę!

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel