W czym podawać wino? Poznaj tajniki serwowania wina

2021-09-27
W czym podawać wino? Poznaj tajniki serwowania wina

Wino to elegancki trunek, który jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Pomaga wydobyć z nich cały smak i aromat. Jednak poza zakupem wysokiej jakości trunku, pamiętaj o tym, że wino to wyjątkowy produkt. Dlatego należy podawać go w równie wyjątkowy sposób, pamiętając o kilku ważnych zasadach.

Resweratrol - ważny składnik czerwonego wina

Jeśli lubisz czerwone wino pewnie, słyszałeś już o związku, jakim jest resweratrol. Jednak, czy wiesz, jakie ma właściwości i dlaczego mówi się o nim tyle dobrego? Zainteresowanie resweratrolem wzrosło za sprawą tzw. paradoksu francuskiego. Polegał on na tym, że wśród Francuzów i mieszkańców państw basenu Morza Śródziemnego zaobserwowano niższą śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych pomimo diety bogatotłuszczowej. W związku z tym zaczęto zastanawiać się, co jest tego przyczyną. Po przeprowadzeniu badań naukowych na ten temat odkryto, że sekret tkwi w regularnym spożywaniu czerwonego wina, które jest bogate w polifenole. Jeśli wolisz białe wino dobra informacja, jest taka, że ono również zawiera te cenne związki, choć w mniejszych ilościach. Dla przykładu ich zawartość w czerwonym winie kształtuje się na poziomie około 1000-4000 mg/l, a w białym wynosi mniej więcej 250 mg/l.

Jednym ze związków należących do grupy polifenoli jest wspomniany resweratrol. Spożywanie produktów, które są jego źródłem, niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych m.in.:

  • zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia,
  • chroni przed stresem oksydacyjnym (który zwiększa nie tylko ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, ale i nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych),
  • opóźnia procesy starzenia,
  • zwiększa poziom cholesterolu frakcji HDL (tzw. dobrego cholesterolu).

Czy to oznacza, że możesz pić czerwone wino bez ograniczeń? Nie, ponieważ musisz pamiętać, że zawiera również alkohol, który nie ma już tak dobrego wpływu na zdrowie. Jego nadmierne spożywanie prowadzi m.in. do chorób wątroby i trzustki. Dlatego, aby wydobyć z wina tylko to, co najlepsze spożywaj je z umiarem, delektując się smakiem. Dodatkowo włącz do diety inne, bezalkoholowe źródła tego cennego związku. Należą do nich m.in. czerwone i czarne odmiany winogron, orzeszki ziemne, borówka amerykańska i brusznica, porzeczki, żurawina, maliny i truskawki.

Jak dobrać wino do serwowanych potraw?

Wybór wina zależy nie tylko od Twoich preferencji smakowych (lub upodobań gości). Jeśli chcesz podać je w prawidłowy sposób, powinieneś dobrać jego rodzaj w zależności od serwowanych potraw. Nie jest to zasada pozbawiona sensu, ponieważ niektóre poziomy słodkości lub cierpkości, aromaty, czy ciężkość wina mogą wpłynąć na smak dania.

Być może zauważyłeś, że podczas niektórych przyjęć, wino podawane jest etapami. Do każdego dania serwowany jest inny gatunek, zaczynając od białych i lżejszych win, a kończąc na tych czerwonych, dłużej leżakowanych i cięższych do deserów. W związku z tym pozostaje pytanie, jak właściwie dobrać wino do serwowanych potraw?

Dania mięsne i rybne

Wybór wina, jakie będziesz podawał do tego typu dań, zależy m.in. od gatunku mięsa. Jeśli masz taką możliwość, dowiedz się również jakie wino zostało użyte w procesie jego przygotowywania (np. jako dodatek do marynaty lub sosu). To znacznie ułatwi wybór.

  • Drób (indyk, kurczak) – wino białe półwytrawne lub wytrawne. Wyjątkiem są potrawy z drobiu podawane z dodatkiem sera i grzybów. W tym przypadku możesz pokusić się również o wino czerwone.
  • Mięso z gęsi, kaczki – wytrawne białe wino, choć do mięsa faszerowanego owocami pasuje również półsłodkie lub słodkie.
  • Wieprzowina, wołowina – bardziej dojrzałe i aromatyczne czerwone wino wytrawne.
  • Cielęcina, jagnięcina – jest to delikatne mięso dlatego dobrze, komponuje się z lekkim czerwonym winem.
  • Dziczyzna – cięższe, aromatyczne wino czerwone.
  • Ryby – w przypadku dań rybnych postaw na wino białe. Jeśli serwujesz owoce morza, możesz wybrać słodkie wino.

Aromatyczne dania orientalne

A co, jeśli masz zamiar podać aromatyczne dania orientalne z dużą ilością przypraw? Dobór odpowiedniego wina do potraw charakterystycznych np. dla kuchni indyjskiej wzbudza czasem niemałe wątpliwości. W tym przypadku doskonale sprawdzą się wytrawne białe wina.

Słodkie desery

Słodki, efektownie podany deser to hit wielu imprez, na który z pewnością czekają Twoi goście. Dlatego uważaj, aby nie zepsuć jego smaku źle dobranym gatunkiem wina. Podstawowa zasada brzmi – potrawy słodkie najlepiej łączą się z winem o podobnym poziomie słodyczy. Jeśli deser będzie od niego słodszy, sprawi to wrażenie, że wino jest zbyt wytrawne.

Pamiętaj, że są również dania i napoje, do których nie należy podawać win. Są to m.in. sery śmietankowe, zupy, świeże owoce o kwaśnym smaku, sałatki z sosem na bazie octu oraz kawa. Serwując wino warto, żebyś pamiętał jeszcze o kilku ważnych zasadach:

  • jeśli chcesz podać dwa rodzaje wina, najpierw serwuj białe;
  • nie dodawaj lodu do kieliszków do wina (zamiast tego przed podaniem schłodź je w lodówce);
  • serwuj wina zgodnie z regułą: wytrawne przed słodkim, chłodne przed cieplejszym, lekkie przed ciężkim, słabe przed mocnym;

W czym podawać wino?

Nalewanie wina może być prawdziwym rytuałem, który sprawia, że romantyczna kolacja, czy przyjęcie nabiera elegancji. Przed jego podaniem musisz pamiętać o tym, że wino czerwone trzyma się w temperaturze pokojowej, a białe schłodzone do maksymalnie 8°C (aby nie zmieniło swojego smaku). Jeśli masz taką możliwość, otwórz butelkę godzinę przed podaniem, a potem włóż korek do połowy (chyba że serwujesz wino wieloletnie, które należy otworzyć dwie godziny wcześniej). Dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w zestawy do wina, które są zarówno ciekawym pomysłem na prezent, jak i ułatwią Ci serwowanie wina w domu. Znajdziesz w nim akcesoria, takie jak:

  • korkociąg do wina,
  • pompkę do wina (dzięki niej usuniesz powietrze z otwartej butelki i opóźnisz proces utleniania, który psuje smak trunku),
  • korek próżniowy,
  • nalewak,
  • aktywny schładzacz do wina,
  • specjalny nożyk ułatwiający przecinanie folii na butelce.

Oczywiście, nawet jeśli zadbasz o odpowiedni dobór gatunku wina do potrawy, właściwą temperaturę podania itp. cały efekt mogą zepsuć niewłaściwe kieliszki. Ważny jest ich kształt, który kumuluje aromat i sprawia, że możesz delektować się nim w pełni jeszcze przed pierwszym łykiem. Istotne jest również to, aby możliwa była ocena nie tylko smaku, ale i barwy wina. Dlatego doskonałym wyborem są kryształowe kieliszki do wina, które prezentują się bardzo elegancko.

Podsumowując, przy wyborze kieliszków zwróć uwagę na:

  • kolor, a także jakość szkła;
  • konstrukcję nóżki – powinna ona umożliwiać wygodne trzymanie kieliszka w dłoni, bez dotykania czaszy z winem (dzięki temu trunek dłużej zachowa właściwą temperaturę);
  • pojemność – warto, aby umożliwiała swobodne zamieszanie winem bez ryzyka rozlania (czynność ta pozwala na uwolnienie wszystkich aromatów zawartych w winie);

W przypadku, gdy serwujesz wino dla kilku osób, musisz zadbać również o to, aby wszystkie kieliszki do wina były jednakowe. Jeśli każdy z nich będzie miał inny kolor, czy kształt będzie wyglądało to bardzo nieelegancko. Cały Twój wysiłek związany z zakupem wina wysokiej jakości i podaniem go do odpowiedniego dania pójdzie na marne.

Wino białe i czerwone będzie doskonałym uzupełnieniem dla przygotowanych przez Ciebie potraw. Jednak tylko pod warunkiem, że dobierzesz jego gatunek do serwowanego dania, zadbasz o odpowiednią temperaturę trunku i podasz go w eleganckich kieliszkach.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.69 / 5.00 104 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-12-03
Szybko tanio
2023-11-25
Polecam
pixel