Typy noży które musisz mieć w swojej kuchni

2021-04-27
Typy noży które musisz mieć w swojej kuchni

Wybierając odpowiednie akcesoria do kuchni, z pewnością niezwykle dużą uwagę należy zwrócić na noże kuchenne. Te stanowią niezbędnik, jeśli w grę wchodzi zabawa w masterchefa w swojej kuchennej przestrzeni. Na co więc zwrócić uwagę wybierając odpowiednie zestawy noży do kuchni? Jakie wybrać, by sprawdzały się one zarówno do krojenia mięsa, obierania warzyw czy cięcia pizzy?

Obowiązkowe must have w każdej kuchni

Pragnąc postawić na odpowiednie noże do własnej przestrzeni kuchennej, z pewnością obowiązkowy powinien być:

  • nóż do pieczywa

Długie ostrze wyposażone w ząbki, które przypomina piłę, idealne kroi, a nie zgniata. Sprawdzi się do krojenia każdego rodzaju pieczywa.

Doskonały nóż do chleba FISKARS EDGE, z którym krojenie świeżego, chrupiącego chleba nie będzie żadnym wyzwaniem. Ten wykonany jest z japońskiej stali nierdzewnej, z antypoślizgową rękojeścią z tworzywa ABS. Jest to solidny nóż, który posiada ząbkowane ostrze, doskonale sprawdzające się przy krojeniu pieczywa.

  • nóż do smarowania

Ten typ posiada zaokrąglony czubek, jak również i szerokie ostrze, dzięki któremu rozprowadzenie masła, dżemu czy na przykład pasztetu, nie będzie stanowiło żadnego problemu

  • nóż szefa kuchni

Ten nóż jest duży, posiada krawędzie zwężające się ku wierzchołkowi. Sprawdza się doskonale zarówno do krojenia i siekania, jak również do szatkowania i rozgniatania.

  • nóż do mięsa

Ma on szerokie ostrze, jest duży i szeroki, a do tego niebywale ostry, by bez problemu mógł pokroić każdy rodzaj mięsa. W tym segmencie produktów można zakupić także nóż do filetowania, by idealnie wykonać filetowanie, czy to mięsa czy też ryby.

Bardzo dobrą propozycją w tej kategorii produktów jest nóż do filetowania mięsa i ryb Tescoma z kolekcji Presto. Jest to model skierowany typowo do filetowania. Ostrze jest wąskie i giętkie, ułatwiające wykonywanie tej czynności. Nóż wykonany został ze stali nierdzewnej z rękojeścią z tworzywa sztucznego, która jest niezwykle ergonomiczna w trzymaniu.

  • nóż do jarzyn i owoców

To mały nóż posiadający szpiczasty czubek. Jest poręczny i umożliwia zwinne nim kierowanie. Obranie warzyw czy owoców nie stanowi z nim żadnego problemu.

  • nóż do pizzy

Jeśli jednym z głównych dań w menu jest pizza, to bez wątpienia nie powinno zabraknąć w domowym wyposażeniu takiego właśnie noża. Posiada on okrągłe ostrze, z którym podzielenie pizzy nie stanowi żadnego problemu.

W przypadku uwielbianej niemal przez każdego pizzy, bardzo dobrym wyborem okaże się być nóż do pizzy Tescoma President - radełko, rozcinacz. Model ten posiada chromowane ostrze, które sprawia, że cięcie i dzielenie pizzy na kawałki będzie niezwykle proste i szybkie. Nóż ten wykonany został ze stali nierdzewnej. Posiada ergonomiczną rączkę, jest wygodny w użytkowaniu i praktyczny dla wszystkich sympatyków tego dania

  • nóż uniwersalny

Dla osób stawiających na proste rozwiązania, na pewno dobrym wyborem będzie uniwersalny nóż, z pomocą którego można poradzić sobie z drobnymi pracami podczas przygotowywania posiłków.

Noże kuchenne powinny być trwałe

Bez wątpienia jest to niezwykle istotny aspekt, jeśli zależy nam na produkcie, który będzie sprawdzał się w swojej roli długi czas. I bez względu na to, czy mają to być noże do pizzy czy noże do filetowania, kluczowe znaczenie ma to, z czego są one wykonane.

Wśród polecanych materiałów, najlepszym rozwiązaniem jest na pewno stal nierdzewna, która często utwardzana jest tytanem. W ten sposób mamy pewność, że jest ona odporna na wykruszanie się czy też pękanie. Można postawić również na stal molibdenowo - wanadową i stal wysokowęglową.

Oczywiście należy także zwrócić uwagę na jego sztywność i stabilność. Aby był on bezpieczny w użytkowaniu, a do tego praktyczny, nie powinien się on wyginać. Lepiej sprawdzają się noże kute, które wykonane są z jednego kawałka materiału lub takie, które odpowiednio mocno połączone są z rączką. Rękojeść powinna być wykonana z tworzywa termoplastycznego, z polimeru, perforowanej stali lub z drewna, które nie nasiąka wodą.

Noże kuchenne powinny być ergonomiczne

Kolejnym, bardzo ważnym elementem jest to, aby był on ergonomiczny. Kucharz, bez względu na to, czy jest amatorem czy profesjonalistą, powinien czuć swobodę operowania nim. Ważne jest więc to, by był on dobrze wyprofilowany i wyważony, tak, aby siekanie, krojenie czy cięcie gwarantowało pełną swobodę. Samo ostrze w nożu powinno być eliptyczne, tak, aby zapewniać swobodny ruch ręki i pełną płynność. Wybierając odpowiedni nóż kuchenny, ten powinien pozwolić kucharzowi w pełni czuć go w dłoni.

Noże kuchenne powinny być ostre

Kolejnym istotnym, jeśli nie najważniejszym aspektem jest to, aby nóż był ostry. Powinien być tak naostrzony, aby krojenie czy to warzyw czy mięsa, było w pełni możliwe, bez niepotrzebnego nacisku. Samo ostrze to jedno, ale ważna jest także waga noża czy też jego wyważenie i siła grawitacji. Nóż ma kroić, a nie rozgniatać. To ma priorytetowe znaczenie. I oczywiście należy pamiętać o tym, że oprócz samego noża, w każdej kuchni, czy to domowej czy restauracyjnej - ostrzałka do noży ma znaczenie kluczowe.
Jakich producentów noże wybrać?

W zależności od producenta, otrzymać można określony produkt, który cieszy się większą lub mniejszą popularnością. Wśród czołowych marek, na pewno warto zwrócić uwagę między innymi na: Fiskars, Orion, Stellar, a także Affek Design, Tescoma i Tommorrow’s Kitchen. Każdy z tych producentów stawia na jakość swoich produktów, idącą w parze z atrakcyjną ceną i oczywiście niezwykłym designem. Te noże kuchenne, to nie tylko niezbędne akcesoria w kuchni, co również i niezwykły dodatek, wpływający na wygląd kuchennej przestrzeni.

Wachlarz ofertowy produktów z tej kategorii podzielić można na noże do chleba, do pizzy, do sera, szynki, warzyw i owoców, do obierania, filetowania czy też do masła. Wyróżnia się także noże do kości, rzeźnicze, noże Szefa Kuchni. W przypadku osób stawiających na minimalizm w kuchennym menu, sprawdzi się także i nóż uniwersalny do wszystkiego. W przypadku zaś zestawów, wyróżnić można noże w blistrze i noże w bloku. I oczywiście nie można zapomnieć o tym, że w kuchennej szafce z akcesoriami, niezbędną rolę odgrywa także ostrzałka do noży.

Sięgając po odpowiedni zestaw noży czy też konkretny model przeznaczony w odpowiednim celu, warto zwrócić uwagę na powyższe wskazówki, tak, aby zakupiony produkt był trwały, ergonomiczny, ostry, a do tego okazały pod względem wyglądu. Jeśli takim będzie ten w naszej kuchennej przestrzeni, sprawdzi się on przez wiele lat, jednocześnie stanowiąc praktyczny niezbędnik w codziennym przygotowywaniu domowego menu.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel