Tłusty czwartek nadchodzi wielkimi krokami. Sprawdź, jak zrobić pyszne, domowe pączki!

2021-02-02
Tłusty czwartek nadchodzi wielkimi krokami. Sprawdź, jak zrobić pyszne, domowe pączki!

Jak zrobić pączki? Poznaj tradycyjny przepis!

Jak wiadomo, pączek pączkowi nierówny. Internet podsuwa nam dzisiaj wiele przepisów na słodkości zarówno tradycyjne, jak i bardziej zmodyfikowane. Szykując pączki na tłusty czwartek, warto przygotować kilka rodzajów, np. różniących się nadzieniem lub zdobieniem. Jak zrobić pączki? Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na około 25 sztuk. Przygotuj:

   500 g mąki,

  50 g drożdży,

  100 g cukru,

  250 ml mleka,

  4 żółtka,

  50 g rozpuszczonego masła,

  0,5 opakowania cukru waniliowego,

  konfitury do nadziewania,

  700 ml oleju do smażenia. 

Robienie pączków zacznij od rozkruszenia drożdży, dodaj do nich łyżkę cukru. Następnie dodaj lekko podgrzaną szklankę mleka. Dobrze wymieszaj całość, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W drugiej misce umieść pozostałe składniki (oprócz masła). Możesz dodać również kieliszek spirytusu, aby ograniczyć wchłanianie tłuszczu przez ciasto. Całość zmieszaj z wyrośniętymi drożdżami i wyrób ciasto. W razie konieczności dolewaj stopniowo mleko. Na koniec połącz ciasto z roztopionym masłem, aby nie kleiło się do miski lub rąk. Przykryj ciasto ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

Czas zacząć lepienie! Z pomocą przychodzi forma do pączków

Aby pączki wyszły równe, warto skorzystać z odpowiednich akcesoriów. Najważniejszym z nich jest właśnie odpowiednia forma do pączków. Pozwala na przygotowanie perfekcyjnych przysmaków rodem ze sklepowej półki. Przygotuj stolnicę lub miejsce na blacie kuchennym. Dla komfortowego lepienia posyp całość mąką i rozsmaruj na powierzchni roboczej. Teraz wyjmij wyrośnięte ciasto z miski. Powinno być lekko lepkie, dlatego warto posypać je również z wierzchu. 

Puszyste ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2,5 cm. Teraz do akcji wchodzi forma do pączków. Wytnij kształty w cieście, a następnie wycięte pączki ułóż na opruszonej mąką desce. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto w tym czasie podwoi swój rozmiar. W tym czasie możesz przygotować garnek i nagrzać olej roślinny. Przy robieniu pączków dobrze sprawdzają się oleje roślinne o wysokiej temperaturze spalania (np. rzepakowy). Olej powinien osiągnąć temperaturę 175 stopni. Teraz możesz zacząć smażenie. Na olej kładź kilka pączków (powinny swobodnie w nim pływać). Smaż je przez około 2-3 minuty, do zarumienienia. Gotowe pączki wyłóż na papier, aby odsączyć tłuszcz. Pozostaw do ostygnięcia.

Jak udekorować pączki? Strzykawka do dekorowania wkracza do akcji

Jeżeli Twoje pączki już ostygły, możesz przystąpić do dekorowania i nabijania ich nadzieniem. W tej sytuacji najlepiej sprawdzi się strzykawka do dekorowania. Umieść w niej marmoladę (możesz jednak ten przepis zmodyfikować, robiąc nadzienie czekoladowe, budyniowe, kokosowe lub adwokatowe) i wstrzyknij z boku pączka. 

Kiedy pączki są nadziane, strzykawka do dekorowania może Ci pomóc przyozdobić pączki. Możesz użyć tradycyjnego lukru lub polewy czekoladowej, skórki pomarańczy, pisaków spożywczych, wiórków czekoladowych lub kolorowych posypek. Jedyne, co Cię ogranicza, to własna wyobraźnia! Jeżeli nie lubisz kombinować, postaw na tradycyjny cukier puder. W końcu pączki i tak będą słodkie! Jak udekorować pączki w zaskakujący sposób? Możesz użyć strzykawki do dekorowania i postawić na ulubiony krem. To jednak opcja dla największych fanów słodkości!

A Ty szykowałeś już pączki na tłusty czwartek? Koniecznie daj nam znać, jaki przepis jest Twoim ulubionym!

Pokaż więcej wpisów z Luty 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel