Szkło do serwowania alkoholu do baru i restauracji
Jakie szkło do alkoholu będzie odpowiednie, jeśli chcesz podać gościom wino, a jakie, gdy serwujesz im mocne alkohole? Warto to wiedzieć, ponieważ osoby odwiedzające Twój bar, czy restaurację ocenią nie tylko jakość alkoholu. Z pewnością zwrócą uwagę również na to, jak jest podany.
Jakie kieliszki, do jakiego alkoholu wybrać?
Jeśli chcesz zaserwować gościom alkohol, ważna jest nie tylko jego jakość i to, aby został dobrze dobrany do konkretnych potraw. Nie mniej istotne są kieliszki, w których jest podawany.
Piwo
Odpowiednie szklanki i kufle do piwa pozwalają wydobyć bogactwo zapachów i aromatów ze „złocistego trunku”. Poza tym ich kształt wpływa na pianę, pozwalając ją rozwinąć i utrzymać.
Nie bez znaczenia jest też to, czy szkło do alkoholi ma nóżkę lub uchwyt, a także jaka jest jego grubość. Warto zwrócić na to uwagę, ponieważ wspomniane elementy i grube szkło ograniczają ryzyko wzrostu temperatury piwa. Aby temu zapobiec, możesz wybrać również szklanki z podwójnymi ściankami dostępne w naszej ofercie.
Pozostaje jeszcze pytanie o to, jakie kieliszki wybrać w zależności od gatunku piwa? W przypadku koźlaków, pilsnerów oraz piw typu lager (ciemniejszych odmian) polecany jest „pokal”. To jeden z najbardziej popularnych kieliszków do piwa – smukły, wąski i zrobiony z cienkiego szkła.
Z kolei ciemne, mocne i aromatyczne piwa należy podawać w pokalu typu Snifter, który wyglądem nieco przypomina kieliszki do alkoholi, takich jak koniak i brandy.
Wino
Kieliszek do wina czerwonego różni się od tego, w którym podajesz gościom te białe lub różowe. Jednak są też i cechy wspólne, na które powinieneś zwrócić uwagę – mowa tu m.in. o konstrukcji nóżki. Zaleca się, aby była na tyle długa, żeby umożliwiała swobodne trzymanie kieliszków do alkoholu w dłoni (bez dotykania czaszy, co wpływa na temperaturę wina).
To na co powinieneś zwrócić uwagę przy zakupie zarówno kieliszków do wina białego, jak i czerwonego, czy różowego to ich pojemność. Nie może być zbyt mała, ponieważ, aby wydobyć w pełni smak i aromat wina, należy je delikatnie zamieszać.
To tyle, jeśli chodzi o cechy wspólne. Przechodząc do wskazówek dotyczących doboru kieliszków do konkretnego rodzaju wina, pamiętaj o tym, że:
- te do wina czerwonego powinny być głębsze, większe i mieć czaszę zwężającą się ku górze (jej kształt można porównać do tulipana). Zwróć uwagę również na jakość szkła, ponieważ jest ona ważna, jeśli Twoi goście mają zachwycać się nie tylko smakiem i aromatem, ale i głęboką barwą. Dlatego polecamy Ci kieliszki marki Tescoma wykonane z bezołowiowego szkła kryształowego.
- Kieliszki, w których podajesz wino białe, powinny mieć wąską oraz smukłą czaszę. Są jednak pewne wyjątki od tej reguły. Niektóre wina np. typu chardonnay serwuj w kieliszkach o bardziej pękatej czaszy.
Jeszcze inną kategorię stanowią kieliszki do wina musującego. Te półsłodkie lub słodkie serwuj w niskich kieliszkach, które mają czaszę zwężającą się ku górze. Do podawania wina musującego możesz używać również „fletów”, czyli kieliszków charakteryzujących się wąską, wysoką czaszą o prostych ścianach.
Mocne alkohole
A co ze szklankami do whisky, czy szklankami do drinków? Whisky serwuj w niskich szklankach w kształcie prostopadłościanu lub walca, zrobionych z grubego szkła. W naszej ofercie znajdziesz szklanki, które wyróżniają się nie tylko odpowiednią grubością szkła, ale i eleganckim kolorem. Oprócz tych klasycznych, przezroczystych proponujemy Ci m.in. antracytową szklankę Club.
W barze lub restauracji przydadzą się również szklanki do drinków. W tym przypadku masz większą dowolność, ponieważ drinki powinny być fantazyjne, zachwycać kolorami i ciekawym sposobem podania. Dlatego nie bój się szkła w różnych odcieniach np. transparentnego różu (takiego jak w szklance z kolekcji Crystal), czy fioletu.
Akcesoria barmańskie, których nie może zabraknąć w barze lub restauracji
Nie mniej ważne od szkła, są akcesoria barmańskie. Dzięki nim zadbasz o odpowiednią temperaturę serwowanych trunków, elegancki sposób podania lub stworzysz fantazyjne kompozycje w przypadku kolorowych drinków.
Jakie akcesoria przydadzą Ci się w restauracji lub barze? Z pewnością dobre korkociągi do wina (w naszej ofercie znajdziesz zarówno te sprzedawane osobno, jak i w komplecie m.in. z nierdzewnym nalewakiem), wiaderko do lodu, zestawy barmańskie do przygotowywania drinków, czy kubek miarowy dwustronny stalowy przydatny podczas robienia koktajli.
Podsumowując, wybierając szkło do serwowania alkoholu, zwróć uwagę nie tylko na to, aby było wysokiej jakości. Zastanów się, jaki alkohol będziesz serwował gościom. Czy będzie to wyłącznie wino i piwo, czy dodasz do karty również mocne alkohole i kolorowe drinki? W zależności od tego, na co się zdecydujesz, zaopatrz się w kieliszki do czerwonego wina w kształcie „tulipana”, smukłe kieliszki do wina musującego, czy niskie i szerokie szklanki do whisky.