Przepisy na finger food, czyli przekąski idealne na imprezę

2021-11-02
Przepisy na finger food, czyli przekąski idealne na imprezę

Finger food to prawdziwy hit wielu imprez. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Są to przekąski, które nie tylko dobrze smakują, ale i wyglądają bardzo efektownie. Jeśli chcesz podać je również swoim gościom, dowiedz się jak je serwować oraz poznaj kilka ciekawych przepisów.

Czym są finger food i kiedy najlepiej je podawać?

Finger food można zdefiniować jako małe dania, które bez problemu mieszczą się w dłoni i zjada się je „na raz”. Ich nazwa wynika z faktu, że do ich jedzenia nie używa się sztućców. Słowo „finger” pochodzi z języka angielskiego i oznacza „palec”.

Ważne jest również to, że przygotowanie tego typu przekąsek nie zajmuje dużo czasu. Przepisy na nie są mało skomplikowane. Dlatego możesz zdecydować się na ich podanie, jeśli jesteś zabiegany lub po prostu nie lubisz gotować.

Kiedy najlepiej podawać takie mini dania? Na pewno nie mogą zastąpić one głównego posiłku. Ze względu na małą objętość nie są w stanie zaspokoić głodu na długo. Są formą przekąski, która tylko na krótko daje uczucie sytości i stanowi raczej formę degustacji. Za to doskonale sprawdzają się jako poczęstunek podczas spotkania ze znajomymi. Zjesz je „na raz” i bez problemu połączysz jedzenie z konwersacją.

Finger food często pojawiają się na weselach, a także konferencjach, czy spotkaniach biznesowych. Równie dobrze możesz podać je podczas małego, domowego przyjęcia. W związku z tym, że nie tylko dobrze smakują, ale i przyciągają wzrok, sprawdzą się podczas imprez dla dzieci. Jeśli wiesz, że pojawią się na niej niejadki, wykorzystaj fakt, że możesz podać nawet mniej lubiane produkty w bardzo efektowny sposób. Dzięki temu jest szansa, że przekonasz dzieci do zjedzenia warzyw, owoców, czy ryb.

Kiedy najlepiej podawać tego typu przekąski? Tak naprawdę nie ma reguły, ponieważ mini dania zachwycające smakiem i wyglądem sprawdzą się praktycznie w każdej sytuacji. Szczególnie że ich przygotowanie zajmuje kilka minut.

Pomysły na mini dania idealne na imprezę

Przygotowanie finger food jest niezwykle proste. Czasami potrzeba tylko kilku ogólnodostępnych produktów, aby zrobić smaczną przekąskę. Jeśli jednak przygotowujesz je po raz pierwszy lub szukasz urozmaicenia, zapoznaj się z kilkoma pomysłami na takie mini dania.

  • Roladki warzywne – do ich przygotowania wykorzystaj np. cukinię, ogórka, bakłażana. Jest to pomysł na bardzo zdrowe finger food, pełne błonnika pokarmowego oraz witamin.
  • Chrupiące krakersy – podaj je np. z pastą zrobioną z awokado lub soczewicy i suszonych pomidorów. Dobrym pomysłem jest również udekorowanie ich za pomocą świeżej natki pietruszki, bazylii lub koperku.
  • Muffinki słodkie i wytrawne – pyszne babeczki, które zrobisz w kilkanaście minut. Nie jest powiedziane, że muszą być słodkie. Możesz przygotować wytrawną wersję muffinek (np. z jajkiem, szpinakiem) lub innych babeczek. Do ich pieczenia użyj kokilek do zapiekania (np. ceramicznych, silikonowych).
  • Kanapeczki z bagietki – na pieczywie umieść ulubione dodatki np. wędlinę, ser żółty, plastry wędzonego łososia.
  • Sushi – będzie dobrym pomysłem, jeśli chcesz zaskoczyć gości i podać im bardziej wyszukane przekąski. Pamiętaj jednak, że samodzielne zrobienie sushi będzie bardziej czasochłonne niż przygotowanie np. kanapeczek z bagietki. Z drugiej strony może być również dobrą zabawą. Zrobienie takich finger food w azjatyckim stylu ułatwią Ci akcesoria do sushi (np. mata bambusowa).
  • Sakiewki z ciasta francuskiego wypełnione mięsem drobiowym, pesto z rukoli, serem lub innymi ulubionymi dodatkami. Samo przygotowanie takiego ciasta jest dość skomplikowane i czasochłonne. Jeśli nie możesz sobie na to pozwolić, kup gotowe ciasto francuskie.
  • Deska wędlin, serów lub talerz oliwek – talerz na przystawki pełen aromatycznych serów i różnych gatunków wędlin, a także oliwek to jeden z najprostszych, ale pysznych pomysłów na finger food.

Istnieje wiele pomysłów na pyszne, a zarazem pięknie wyglądające mini dania. Od Ciebie zależy co pojawi się na Twoim przyjęciu. Możesz postawić zarówno na klasyczne deski serów i wędlin, jak i przekąski w stylu azjatyckim lub śródziemnomorskim.

Akcesoria przydatne do wyeksponowania finger food

W przypadku finger food niezwykle ważny jest również sposób podania. W związku z tym, że są to przekąski, które przyciągają wzrok, powinny być odpowiednio wyeksponowane. Pomogą Ci w tym różne akcesoria np.:

  • patery na nóżce – możesz wybierać spośród szklanych, ceramicznych, obrotowych, a także tych z pokrywką. Te ostatnie są również bardzo praktyczne. Chronią przekąski przed wysychaniem i utratą walorów smakowych. Co więcej, jeśli organizujesz przyjęcie na dworze, zabezpieczą jedzenie przed owadami.
  • patery piętrowe na przekąski – nie tylko wyglądają bardziej efektownie, ale i pozwalają umieścić więcej jedzenia w jednym miejscu. Dobrze prezentują się na nich np. owoce w różnych kolorach lub pięknie udekorowane babeczki.
  • talerz na przystawki – dostępny jest w różnych rozmiarach i kształtach. Decydując się np. na potrójny półmisek na przekąski, możesz umieścić w nim kilka różnych produktów lub ten sam w innych smakach (np. oliwki zielone obok czarnych, różne gatunki sera).

Pamiętaj, że oprócz patery, czy talerza niezbędne są także widelczyki do wędlin oraz akcesoria do sera (np. specjalny nóż i widelec, bambusowa deska).

Nic dziwnego, że finger food cieszą się tak dużą popularnością. Mają wiele zalet i to tych, które są istotne zarówno dla gospodarza przyjęcia, jak i jego gości. Są proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne. Poza tym dają możliwość zaproponowania różnorodnego menu przy niewielkim nakładzie kosztów, czasu i energii. Podane w odpowiedni sposób będą cieszyć nie tylko podniebienia, ale i oczy gości.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel