Planujesz urządzić grilla? Te akcesoria na pewno Ci się przydadzą!
Jak zrobić grilla? Porady dla niewtajemniczonych
Jeżeli planujesz urządzić grilla dla najbliższych, ale nie jesteś doświadczony w tego typu kuchni, warto wspomnieć o kilku ważnych kwestiach, które mogą mieć decydujący wpływ na jakość przygotowanych przez Ciebie potraw:
- ustaw grilla na równej powierzchni, w miejscu osłoniętym od wiatru (nie chcesz przecież, aby dym leciał w kierunku biesiadujących),
- skorzystaj z węgla drzewnego lub brykietu (pamiętaj, aby nie używać drewna z drzew iglastych, ponieważ żywica może wydzielać substancje toksyczne),
- do rozpalenia grilla możesz użyć przeznaczonej do tego rozpałki płynnej lub w kostce (nie używaj gazet – atrament, podobnie jak żywica, może powodować zatrucie),
- kiedy węgiel osiągnie odpowiednią temperaturę, możesz do niego dołożyć mieszankę ziół (dzięki temu przygotowywane przez Ciebie potrawy przesiąkną aromatem).
Jeżeli kwestie bezpieczeństwa mamy już omówione, przejdźmy do akcesoriów, które mogą ułatwić Ci przygotowanie potraw.
Ruszt do grillowania – wybierz wygodny model
To, na jaki ruszt do grillowania się zdecydujesz, będzie miało decydujący wpływ na jakoś przygotowywanych przez Ciebie potraw. Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z rusztu o podwójnej (zamykanej) kratce. Dlaczego? Dzięki specjalnej formie dwóch kratek jedzenie jest przytrzymywane w miejscu. Nie musisz więc korzystać z folii aluminiowej, która pod wpływem wysokiej temperatury może przekazywać szkodliwe związki (jak bisfenol A) do zawiniętego w nią pożywienia.
Ruszt do grillowania pozwala na zdrowe i szybkie przyrządzenie potraw. Wybierając model odpowiedni do swoich potrzeb, zwróć uwagę na obecność dodatkowej, ergonomicznej rączki. Jej obecność zdecydowanie ułatwia odwracanie rusztu oraz zdejmowanie go po skończonym grillowaniu. Do odwracania mięsa i warzyw mogą Ci się przydać również specjalne, stalowe szczypce. Dzięki szerokim końcówkom możesz łatwo zarządzać potrawami, a długie rączki niwelują ryzyko poparzenia.
Nie masz pomysłu na potrawy? Wykorzystaj patyczki do szaszłyków!
Kto powiedział, że grill jest tylko dla fanów mięsnych potraw? Osoby lubujące się w dietach warzywnych również mogą znaleźć tu coś dla siebie. Jak zrobić grilla w stylu wege? Przygotuj patyczki do szaszłyków i pokrój następujące składniki:
- 3 sztuki cukinii,
- 10 pieczarek,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 2 papryki żółte.
Przygotowane warzywa nadziej na patyczki do szaszłyków i grilluj do uzyskania miękkości. Możesz także przygotować szaszłyki z cebulą, ogórkiem lub marchewką. To świetna przekąska, która doskonale sprawdzi się również jako dodatek do potraw mięsnych.
Jak schłodzić napój na grilla, jeżeli nie masz pod ręką lodu?
W towarzystwie gorących potraw najlepiej sprawdzają się chłodne napoje. Jeżeli jednak nie masz lodu, warto skorzystać z kamiennych kostek. Te doskonale trzymają niską temperaturę, a dodatkowo nie rozcieńczają napojów. Dzięki temu stanowią świetny dodatek do drinków, czy napojów podczas grilla.
Jak schłodzić napój na grilla? Kamienne kostki włóż do zamrażarki, aby odpowiednio się schłodziły. Kiedy ich temperatura będzie odpowiednio niska, wrzuć je do dzbanka z lemoniadą, soku lub alkoholu. To świetny dodatek, który doskonale sprawdza się również podczas grilla w terenie. Nie masz miejsca w swojej lodówce turystycznej na trzymanie woreczków z lodem? Kilka kostek kamiennych wystarczy, aby schłodzić napoje do grilla dla wszystkich biesiadujących.
A Ty, z jakich akcesoriów do grilla korzystasz najczęściej? Daj nam znać w komentarzu!