Nauka pieczenia - jakie błędy najczęściej popełniamy?
Niezwykle pyszny chleb razowy, tort wykonany w pełni własnoręcznie, gęś w piekarniku, a może smaczna tarta zrobiona na słodko lub na słono? Tak naprawdę możliwości pieczenia różnego rodzaju dań jest naprawdę bardzo dużo. I choć mamy dziesiątki przepisów, choć wydaje nam się, że wszystko robimy dobrze, nagle okazuje się, że biszkopt nie wyrósł, sernik nie jest mokry, mięso totalnie się spaliło, a tarta na śniadanie wcale nie jest tak smaczna, jak nam się wydawało, zanim włożyliśmy ją do piekarnika. Jakie więc błędy popełniamy? Gdzie tkwi szkopuł, który wpływa na efekt końcowych pieczonych przez nas dań?
Własnoręcznie wypiekany chleb - czyli jakie błędy popełniamy?
Błędów związanych z wypiekiem chleba może być naprawdę bardzo dużo. Do tych najczęściej występujących zaliczyć można:
- pękanie dolnej skórki lub odwarstwianie się górnej, która jest spowodowana zbyt krótkim wyrastaniem chleba i za szybkim rozpoczęciem pieczenia.
- suchy środek i gruba skóra, które są spowodowane krótkim czasem wyrastania ciasta, za wysoką temperaturą piekarnika i nieodpowiednimi, słabej jakości produktami.
- płaski wypiek, który jest spowodowany między innymi zbyt dużą wilgotnością ciasta
- brak chrupiącej skóry, która związana jest z nieodpowiednią wilgotnością w piekarniku. Najlepiej wstawić tackę z lodem na spód lub też co kilka minut spryskiwać wypiek zimna wodą.
Eliminując te problemy, można sprawić, że chleb będzie po prostu rozpływał się w ustach, a każdy kolejny kęs, stanowić będzie prawdziwą ucztę dla podniebienia. Warto zakupić dobre formy do pieczenia i stosować się do zaleceń, jakie zawarte są w przepisie.
Samodzielnie upieczone ciasto - czy to takie trudne?
Wiele osób uważa, że pieczenie ciast nie jest zupełnie dla nich. Zrobienie tej masy, wykorzystanie odpowiednich akcesoriów, czas pieczenia, ustawienie piekarnika. U co niektórych pojawiają się od razu zawroty głowy. A w gruncie rzeczy nie taki diabeł straszny, jak go malują. Można bowiem krok po kroku, zgodnie z wybranym przepisem, postawić na pyszne ciasta, których nie powstydziłby się absolutnie nikt. Jak więc piec, by nie popełniać klasycznych błędów? Czy dana forma do ciasta będzie dobra akurat do naszego wypieku? O czym należy pamiętać?
Po pierwsze zbyt mocno mieszamy ciasto. Używamy mikserów, wierząc, iż jest to lepsze rozwiązanie, a tak naprawdę mieszanie ciasta ręcznie, to najlepszy wybór, na jaki można postawić. Zamiast nowoczesnych urządzeń, wystarczy trzepaczka do jajek i zwykła łyżka, by wszystkie składniki móc idealnie ze sobą połączyć w jedną masę. Oczywiście do kruchego ciasta mikser okaże się być dobrym wyborem, ale jeśli ma być ono lekkie, puszyste i delikatne, wystarczy wszystko połączyć ręcznie.
Po drugie, zbyt mocno przeciążamy ciasto. Często sypiemy składniki na oko, nie bierzemy pod uwagę, w jakiej kolejności należy je dodawać. W konsekwencji robi się ono ciężkie i zbite, co sprawia, że po wypieczeniu nie wygląda i nie smakuje tak, jakbyśmy tego chcieli. Niezbędna w kuchni jest na pewno miarka kuchenna, dzięki której można idealnie ustalić gramaturę dla tworzonego ciasta.
Po trzecie, istotne znaczenie ma sama temperatura i to zarówno samych produktów, jak również i urządzenia do pieczenia. Jeśli robimy ciasto kruche, należy użyć masło zimne z lodówki, a jeśli robimy takie w stylu cookies, wtedy sprawdzi się takie w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi o sam piekarnik, temperatura jego nastawienia powinna być dokładnie taka, jak jest to przedstawiona w przepisie.
Choć mogłoby się wydawać, iż pieczenie ciast jest bardzo dużym problemem, to jednak nie jest to zadanie tak trudne, iż mogłoby stanowić problem. Wystarczy na przykład forma silikonowa na muffinki do pieczenia czy też keksówki, by wykorzystując dany przepis, móc stworzyć nadzwyczajne, jedyne w swoim rodzaju ciasto, zarówno na specjalną okazję, jak również i bez okazji.
Pieczone mięso - jak zrobić je idealnie?
Pyszne, niezwykle dobrze doprawione mięso z piekarnika, stanowi idealny pomysł na niedzielny obiad rodzinny, prawda? Zrobienie dziczyzny z piekarnika czy innego mięsa, wcale nie musi być dużym problemem, jeśli zadba się o: świeże składniki, dobry przepis i odpowiednie akcesoria do pieczenia. Na pewno doskonałą propozycją jest brytfanna z blachy emaliowanej, w której to można umieścić pieczone mięso, bez obawy, że w piekarniku w wyniku wysokiej temperatury dojdzie do jego uszkodzenia. Krok po kroku, a z pewnością niedzielny obiad zaskoczy nawet najbardziej wymagającą teściową.
Najlepszą z możliwych opcją jest dolanie odrobiny wody lub wina, aby pieczone mięso nie wyszło zbyt suche, co niestety zdarza się niezwykle często. To, co stanowi również bardzo ważny element, to odpowiednie przygotowanie mięsa dzień wcześniej, tak, aby zyskało aromat i pozwoliło wydobyć z siebie niezwykły smak. Jeśli przyprawimy mięso i zaraz wstawimy je do brytfanny i piekarnika, z pewnością nie będzie ono takim, jakiego byśmy oczekiwali. Zamiast marynat, duszenia mięsa w tonach oleju, należy postawić na naturalne przyprawy i dużo ziół. Kilka prostych kroków, które na pewno będą bardzo przydatne w przygotowywaniu pieczonego mięsa.
A jeśli na przykład chcemy podać mięso ale na tarcie z dodatkiem warzyw i ziół, wówczas dobrze sprawdzi się forma granitowa Nature na tartę do pieczenia, a także świeże składniki, które odpowiednio łącząc, są w stanie zagwarantować nam naprawdę doskonałe smaki dla naszych kubków smakowych. Wystarczy tutaj odrobina kreatywności i pomysłowości, by stworzona tarta smakowała po prostu wybornie.
Wypieki - czyli o czym jeszcze należy pamiętać?
Bardzo istotne znaczenie ma także i samo podłoże. Najlepszym rozwiązaniem jest na pewno papier do pieczenia, który można wykorzystywać i do wypiekania pieczywa i do robienia ciast. Dzięki niemu ciasto nie przywiera do foremki, ale idealnie po upieczeniu odchodzi od spodu. Co więcej, dzięki niemu blacha nawet po wypiekaniu, może być czysta. Nie ma więc potrzeby namaczania jej wodą i ,,skrobania” zaschniętych elementów.
W każdym cieście kluczowe znaczenie ma oczywiście mąka. I to bez względu na to, czy robimy ciasto na pizze, biszkopt, drożdżówki czy też pieczywo, w każdym przypadku mąka odgrywa priorytetowe znaczenie. Należy jednak pamiętać, że jedno opakowanie drugiemu nie jest równe, stąd też zawsze ta konsystencja może być nieco inna. Zawsze mąka wchłania mniej lub więcej wody, przez co ciasto może być bardziej gęste lub zbyt rzadkie. W tym przypadku sprawdza się działanie ,,na oko”, a więc dosypanie takiej ilości mąki, jeśli ciasto jest rzadkie lub konkretnych składników płynnych, gdy jest zbyt gęste. I na koniec należy mieć na uwadze fakt samego działanie piekarnika. Jakiekolwiek wypieki należy umieścić w piekarniku w momencie, gdy piekarnik ma już odpowiednią temperaturę. Po włożeniu ciasta, należy odczekać wyznaczony w przepisie czas. Różnica temperatur związana z otwieraniem piekarnika może bowiem znacząco wpłynąć na brak takiego efektu, jakiego od wypieku byśmy oczekiwali.
Bez wątpienia nie robi błędów ten, kto niczego nie próbuje. Nikt z nas nie jest masterchefem i nie wszystko musi być wykonane idealnie. I nawet, jeśli jeden raz biszkopt nie jest taki piękny wyrośnięty, nie oznacza to, że następnym razem nie będzie lepszy. Warto więc wykorzystać odpowiednie akcesoria do pieczenia, postawić na dobry przepis i bez stresu zabrać się za stworzenie czegoś wyjątkowego, co zaspokoi kubki smakowe w pełni.