Młynki do przypraw – niezbędny gadżet w każdej kuchni!
![Młynki do przypraw – niezbędny gadżet w każdej kuchni!](/data/include/img/news/1636280836.jpg)
Jaki młynek do ziół będzie najlepszy?
Na rynku znajdziesz dziś najróżniejsze młynki. Oczywiście zarówno młynki ręczne, jak i elektryczne mają swoich zwolenników oraz przeciwników. Na temat tego typu urządzeń krąży jednak wiele mitów, np. że przechowywane z nich zioła, czy przyprawy tracą swoje właściwości oraz aromat. To bzdura! Doskonałym przykładem mogą być wysokiej klasy młynki do przypraw marki AdHoc. Zastosowano w nich innowacyjne połączenie mechanizmu PreciseCut® oraz ceramicznych żaren CeraCut®. Co to oznacza? Przede wszystkim to, że młynek drobniutko tnie takie produkty, jak:
- suszone papryczki,
- kminek,
- imbir,
- goździki,
- czy pieprz i sól.
Co zyskujesz dzięki młynkowi do ziół i przypraw o takiej klasie? Przede wszystkim to, że mechanizm zapewnia precyzyjne cięcie suszonych ziół i przypraw uwalniając ich cudowne aromaty. Do tego bardzo wydajne, ceramiczne żarna są wolne od zapachów i smaków (nie chłoną ich, dlatego po opróżnieniu zawartości młynka możesz wykorzystać zupełnie inne składniki), a także są niezwykle odporne na zużycie i korozję. Do tego sama konstrukcja zapobiega temu, aby zawartość „zgubiła” swój aromat. Koniecznie o to zadbaj, aby cieszyć się przepysznymi smakami w kuchni!
Młynki do przypraw to must have w każdej kuchni!
Nawet niedoświadczony kucharz wie, że gotowanie bez przypraw… nieco mija się z celem! Czasem nawet najmniej udane danie można uratować szczyptą kuminu, czy papryki. Do tego wiele potraw wymaga oryginalnych połączeń świeżych przypraw. Przykładem niech będzie klasyka kuchni Tex-Mex, czyli chilli con carne, któremu boski aromat zawdzięczamy zmielonemu cynamonowi, papryczce chilli oraz kuminowi. Do tego starta skórka z limonki… Aż sobie narobiliśmy smaka! Pamiętaj, że świeżo zmielone przyprawy, czy zioła mają kolosalną przewagę nad tymi z papierowych opakowań, które można znaleźć w supermarketach.
Jest jeszcze coś, na co warto zwrócić uwagę: design. Współczesne młynki do przypraw to często małe dzieła sztuki. Możesz przecież postawić na propozycje nieco bardziej klasyczne, wykonane z drewna, które zdecydowanie ozdobią tradycyjną kuchnię. Jeśli wolisz nieco nowocześniejsze wnętrza, to doskonałym wyborem będzie model wykonany ze stali nierdzewnej. Taka propozycja doda wnętrzu jeszcze więcej klasy i dobrego smaku (w przenośni i dosłownie)!
Jakie zioła sprawdzają się w kuchni doskonale?
Oczywiście to zależy od Twoich ulubionych smaków oraz dań, które preferujesz. Zebraliśmy jednak dla Ciebie wygodny poradnik:
- Bazylia – idealny dodatek do dań kuchni włoskiej. Świeża bazylia to doskonałe uzupełnienie pizzy, makaronu, czy sałatki z pomidorkami i mozzarellą. Zmielona doskonale sprawdzi się także w różnych sosach, czy zupach!
- Mięta – świetnie komponuje się z sosami jogurtowymi, w koktajlach, lemoniadach, czy deserach.
- Rozmaryn – w polskiej kulturze rozmaryn jest wręcz pewnym symbolem! To również przyjaciel dań rybnych, z drobiem, jagnięciną, wieprzowiną czy wołowiną.
- Oregano – świetnie pasuje do mięs, sosów, czy sałatek warzywnych. Bardzo lubi się z bazylią!
- Kolendra – posiada bardzo specyficzny aromat. To świetny dodatek do zup i gulaszu. Śmiało korzystaj z niej, przyprawiając jagnięcinę, szynkę, czy wieprzowinę!
- Pietruszka – jak wiele przypraw doskonale uzupełni jajecznicę, czy omlet. Do tego pasuje do sosów, czy dań warzywnych i rybnych.
- Tymianek – absolutnie podstawowe zioło wykorzystywane w kuchni francuskiej, kreolskiej i kajuńskiej. Doskonale podkreśli smak mięs, czy ryb. Możesz eksperymentować, dodając go także do farszów i pasztetów!
Oczywiście smaków jest dużo, dużo więcej! Gorąco zachęcamy do eksperymentowania w kuchni, a zwłaszcza do mieszania świeżych ziół oraz tych zmielonych w młynku!