Jakie akcesoria przydadzą się do świątecznych wypieków?

Nie tylko pięknie przystrojona choinka oraz świąteczne dekoracje sprawiają, że w Twoim domu panuje świąteczna atmosfera. Tworzą ją również pyszne bożonarodzeniowe wypieki. Ich aromat, który czuć w całym mieszkaniu sprawia, że święta są wyjątkowe. Jednak zanim podasz różne ciasta i ciasteczka, warto zastanowić się, co będzie potrzebne do ich pieczenia, dekorowania, a także podawania.
Jak wybrać odpowiednią formę do pieczenia?
Jakie formy do pieczenia wybrać do przygotowania Twoich ulubionych wypieków? W sklepach dostępne są formy do ciast wykonane z różnych materiałów.
- Silikonowe – cieszą się coraz większą popularnością, ponieważ są bardzo praktyczne. Niestety są nieco droższe od tych tradycyjnych, ale cena idzie w parze z kilkoma ważnymi zaletami. Po pierwsze ciasto nie przywiera do ścianek. Dlatego nie ma potrzeby, żebyś wykładał formę papierem do pieczenia lub smarował ją tłuszczem. Po drugie silikon jest elastycznym materiałem, który możesz zwijać. Dzięki temu silikonowe formy do pieczenia zajmują mało miejsca w szafkach. Kolejną ich zaletą jest duży wybór, jeśli chodzi o kształty. Czasami są one bardzo finezyjne, co pozwala na przygotowanie bardzo oryginalnych ciast i ciasteczek. W okresie świąt dobrze sprawdzą się formy w kształcie choinki, czy bałwanka.
- Szklane – formy zrobione z żaroodpornego szkła są dość drogie i ciężkie. Jednak mają dwie ważne zalety. Są uniwersalne – możesz wykorzystać je do pieczenia zarówno ciast, jak i mięsa. Dodatkowo przezroczysta powierzchnia umożliwia śledzenie procesu pieczenia na bieżąco.
- Ceramiczne – przeznaczone są przede wszystkim do ciast typu tarta, które nie wyrastają mocno podczas pieczenia. Będą dobrym rozwiązaniem, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z przygotowywaniem świątecznych wypieków. Grube ścianki i dno wydłużają czas pieczenia, a tym samym utrudniają przypalenie ciasta. Ze względu na bogactwo wzorów możesz używać form ceramicznych również do serwowania wypieków.
- Ze stali węglowej (z powłoką nieprzywieralną) – są tańszym rozwiązaniem niż formy szklane, czy ceramiczne. Dodatkowo powłoka nieprzywieralna zmniejsza ryzyko przypalenia ciasta. Ich wadą jest to, że są łatwe do uszkodzenia. Dlatego, jeśli zdecydujesz się na zakup, pamiętaj o używaniu przyborów, które jej nie porysują (np. silikonowych pędzelków).
- Z blachy ocynkowanej – najbardziej tradycyjne, znane od lat formy do pieczenia. Jedną z ich największych zalet jest niska cena. Bez problemu dostaniesz je w różnych kształtach i wielkościach (od podłużnych keksówek przez formy do babki po duże okrągłe formy). Można spotkać się z opiniami, że są mniej wygodne w użytkowaniu niż np. formy silikonowe, jednak tradycjonaliści wybierają właśnie je do swoich wypieków. Jeśli się na nie zdecydujesz, musisz pamiętać, aby przed umieszczeniem ciasta w piekarniku wyłożyć ich powierzchnię papierem do pieczenia. Poza tym nie możesz myć ich w zmywarce.
Tak duży wybór form sprawia, że z pewnością nie będziesz miał problemu, aby wybrać najbardziej odpowiednią dla Ciebie. Pamiętaj, że oprócz materiału, z jakiego są wykonane, powinieneś zwrócić uwagę na kształt oraz rozmiar. Nie wszystkie z nich nadają się do pieczenia każdego rodzaju ciasta. Przykładem są formy ceramiczne, które nie sprawdzą się w przypadku ciast drożdżowych, które mocno wyrastają. Z kolei w podłużnej keksówce nie upieczesz okrągłych ciast.
Jakie akcesoria przydadzą Ci się podczas pieczenia pierniczków i ciasteczek?
Na świątecznym stole królują nie tylko makowce, serniki, czy ciasta przekładane powidłami śliwkowymi. Pojawiają się na nim również pyszne ciasteczka i pierniczki. Jeśli dodatkowo udekorujesz je np. kolorowym lukrem, mogą równie dobrze służyć jako jadalna ozdoba na choinkę.
Do ich przygotowania będą Ci potrzebne formy na ciastka oraz specjalne formy do pierników. Podobnie jak te do pieczenia ciast są one zrobione z różnych materiałów m.in. silikonu. Każda z form może mieć również inny kształt – niektóre są bardzo oryginalne i idealnie wpisują się w klimat Świąt Bożego Narodzenia.
W zależności od rodzaju słodkości, jakie chcesz przygotować, możesz wybierać m.in. spośród:
- form silikonowych na muffinki (np. w kształcie serca),
- form silikonowych do pieczenia ciasteczek w kształcie rogalików,
- form na bezy lub biszkopty cukiernicze,
- silikonowych mat do pieczenia makaroników.
Świąteczne ciasteczka wcale nie muszą być okrągłe! Poczuj magię świąt i przygotuj słodkości o oryginalnych kształtach za pomocą wykrawaczy do ciastek. Ich wybór jest ogromny. Możesz zdecydować się na te bardziej klasyczne np. w kształcie gwiazdek, jak i te oryginalne przypominające kometę, bałwanka lub aniołka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczek, pierniczków i innych słodkich wypieków przydadzą Ci się również kratki do studzenia. W czasie świąt możesz używać ich również do suszenia owoców (np. pomarańczy), z których przygotujesz naturalne, modne ozdoby na choinkę. Oprócz wypieków i owoców służą one również do suszenia grzybów, które są jednym z najważniejszych składników wigilijnych potraw. Nie obawiaj się, że nie masz w kuchni miejsca na dodatkowe akcesoria, takie jak kratki do studzenia. W sprzedaży dostępne są modele, które możesz złożyć. Dzięki temu bez problemu schowasz je praktycznie do każdej szafki.
Akcesoria do dekoracji, dzięki którym przygotujesz lukrowane pierniczki i kolorowe ciasteczka
Pięknie ozdobione pierniczki i ciasteczka nie tylko dobrze smakują, ale są także jedną z ozdób świątecznych. Jakie akcesoria przydadzą Ci się do stworzenia zachwycających dekoracji?
- rękawy cukiernicze – pomogą Ci udekorować świąteczne wypieki za pomocą mas cukierniczych oraz kremów,
- szpatułki cukiernicze,
- tylki do dekoracji wypieków,
- inne akcesoria (np. szablony do ozdabiania i dekoracji, narzędzia do modelowania lukru, małe łyżeczki do dekorowania).
Najczęściej do dekoracji pierniczków używa się lukru. Możesz kupić go w sklepie lub przygotować samodzielnie. Potrzebujesz do tego tylko białka jaja kurzego, cukru oraz miksera. Białko należy utrzeć z cukrem – mikser powinien pracować na najniższych obrotach, ponieważ w przeciwnym razie zamiast lukru otrzymasz bezę. Istotne jest również, aby lukier nie był zbyt rzadki, ponieważ wtedy spływa z pierniczków.
Inną opcją jest przygotowanie lukru z cukru i wody. Możesz dodać do niego również świeżo wyciśnięty sok z cytryny, aby nabrał bardziej wyrazistego smaku. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki, wsyp więcej cukru.
Świąteczne pierniczki pokryte wyłącznie białym lukrem nie będą wyglądać tak efektownie, jak te w różnych kolorach. Aby nadać mu barwy, użyj barwników dostępnych w sklepach lub tych naturalnych. W zależności od tego, jaki kolor chcesz uzyskać, dodaj do wody lub białka i cukru:
- sok z aronii, wiśni lub jagód (kolor czerwony);
- zmiksowane świeże liście mięty, gotowany szpinak (kolor zielony);
- sok z cytryny, kurkumę (kolor żółty);
- sok z marchewki (kolor pomarańczowy).
Pamiętaj jednak, że naturalne barwniki zmieniają nie tylko kolor, ale i smak lukru.
Gdy przygotujesz już pyszne świąteczne ciasta, pierniczki i ciasteczka pozostaje jeszcze zadbać o to, aby podać je w odpowiedni sposób. W ich wyeksponowaniu na wigilijnym stole pomogą Ci patery na ciasto. Te, które mają klosz, ochronią Twoje wypieki przed wysychaniem i utratą wyjątkowego smaku.
Świąteczne wypieki zachwycają aromatem, smakiem, a także wyglądem. Dlatego mogą być również niezwykłą dekoracją stołu oraz choinki. Zanim zabierzesz się za ich pieczenie, zaopatrz się w odpowiednie formy do pieczenia ciast, ciasteczek i pierniczków, akcesoria do dekoracji, a także patery.