Jak wybrać odpowiednie naczynia do serwowania potraw do lokalu gastronomicznego?

2022-06-30
Jak wybrać odpowiednie naczynia do serwowania potraw do lokalu gastronomicznego?

W restauracji, która chce usatysfakcjonować swoich gości, nie może zabraknąć tych trzech elementów: świetnej atmosfery, znakomitej kuchni i… odpowiednich naczyń do serwowania potraw. To one są kropką nad i, która zaważy na opinii klientów i skusi ich do ponownego odwiedzenia lokalu bądź wręcz przeciwnie: wystawienia mu kiepskiej opinii i omijania szerokim łukiem. Co warto wiedzieć na temat naczyń do serwowania potraw, w tym przekąsek, zup i deserów?

Naczynia do serwowania potraw w restauracji – co warto wiedzieć, żeby dobrze wyposażyć lokal?

Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny i chcesz, żeby Twoi goście chętnie do Ciebie wracali i wystawiali Ci najwyższe noty w każdej możliwej aplikacji, musisz zadbać nie tylko o lokalizację, estetykę pomieszczeń czy smaczną kuchnię, ale też o sposób podawania potraw, a co za tym idzie – o odpowiednie naczynia. Ich wybór będzie uzależniony przede wszystkim od charakteru i rodzaju restauracji, jaką prowadzisz. Przykład? W food tracku z burgerami przydadzą się praktyczne tacki, w restauracji francuskiej nie możesz obejść się bez zestawu do fondue, jeśli z kolei często organizujesz w swojej restauracji przyjęcia, kluczowe będą dla Ciebie patery na ciasto i owoce, a także niezastąpione bulionówki.

Niezależnie jednak od konkretnego modelu naczyń do serwowania potraw w restauracji, a także od charakteru lokalu, jedno pozostaje niezmienne: talerze, wazy, tace czy patery zawsze muszą być jak najwyższej jakości, trwałe, umożliwiające szybkie i skuteczne czyszczenie. Ich estetyka powinna zgrywać się z wystrojem wnętrza, tworząc harmonijny i spójny efekt (na przykład minimalistyczne zestawy do sushi z matowej ceramiki w restauracji japońskiej lub porcelanowe, białe wazy zdobione kwiatowym motywem w restauracji z polską kuchnią).

Niezbędne naczynia do serwowania przekąsek

W swojej restauracji oferujesz gościom znakomite przekąski do piwa lub przystawki do głównych dań? Musisz zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia do serwowania tego typu pozycji z menu. Idealnie sprawdzą się w tym różnego rodzaju tace ozdobne, na których możesz ułożyć małe salaterki na orzeszki czy miski do dipów. Weź też pod uwagę wybór łyżek przystawkowych (idealnych do kawioru czy nadziewanych oliwek), zestawów do orzechów czy małych pater. Jeśli chodzi o talerze na przystawki i półmiski w różnych stylach, szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie.

Naczynia do serwowania zup i drugich dań – tego nie może zabraknąć w Twoim lokalu

Istotne w restauracjach są też naczynia do serwowania potraw wieloporcjowych. Podobnie, jak wszystkie inne elementy, powinny być estetyczne i wysokogatunkowe. Jeśli chodzi o naczynia do serwowania zup, do wyboru masz klasyczne głębokie talerze, bulionówki z dwoma uszkami. Warto przemyśleć też wybór wazy, którą stawia się na środku stołu, żeby każdy z gości mógł samodzielnie nalać sobie odpowiednią ilość zupy. Tego typu rozwiązanie jest bardzo przydatne zwłaszcza w przypadku przyjęć czy uroczystości organizowanych dla wielu gości. Naczynia do serwowania drugich dań to przede wszystkim specjalnie przeznaczone do tego celu talerze, ale także półmiski. Te drugie służą do właściwej ekspozycji potraw oraz podawania ich na stół – z tego naczynia goście (lub kelnerzy) mogą przekładać porcję dania bezpośrednio na talerz. Jeśli dania tego wymagają, warto zastosować specjalne naczynia z podgrzewaczem, które pozwolą zachować odpowiednią temperaturę potraw przez długi czas.

Naczynia do serwowania deserów – o jakich warto pamiętać?

Jeśli chodzi o naczynia do serwowanie deserów, należy je dopasować do konkretnego dania. Ciasta warto serwować na paterach (na przykład piętrowych czy z kloszem), które są najlepszą oprawą dla wypieków, zawsze w towarzystwie talerzyków na ciasto, na których będzie można wygodnie je jeść. Desery owocowe z bitą śmietaną podaje się w miseczkach, a lodowe – w specjalnych, odpowiednio głębokich pucharkach. Należy zadbać o wszelkie akcesoria i sztućce niezbędne do podawania deserów, w tym łyżeczki i widelczyki deserowe oraz łopatki do podawania ciasta. W kontekście słodkości można też pomyśleć o zestawie do fondue czekoladowego, który cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza na przyjęciach, których gośćmi są dzieci.

Naczynia do serwowania potraw wieloporcjowych, przekąsek czy deserów to Twoja wizytówka. To z nimi goście Twojego lokalu gastronomicznego mają najbliższą styczność i w dużej mierze właśnie na podstawie ich estetyki oraz jakości ocenią Twój lokal. Jeśli chcesz swoją restaurację, bar czy kawiarnię odpowiednio wyposażyć, zajrzyj do naszej oferty i wybierz naczynia do serwowania potraw, których najbardziej potrzebujesz.

Zaufane Opinie IdoSell
4.69 / 5.00 104 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-11-25
Polecam
2023-10-14
Nie mam uwag krytycznych.
pixel