Jak przygotować lody własnej roboty?

2021-06-01
Jak przygotować lody własnej roboty?

Lody to chyba ulubiony przysmak nie tylko dzieci. Uwielbiamy je jeść, kochamy ich smak, wypełniamy nimi nasze codzienne menu. Pyszne lody dla ochłody to dodatek, który kochają wszyscy. Niestety, ale te dostępne w sklepach pełne są dodatkowego cukru, barwników i ulepszaczy, co sprawia, że to co dobre, niestety nie oznacza zdrowe. Robiąc zaś lody domowej roboty, można postawić na produkty, które łączyć będą w sobie niezwykły smak i zapach, ochłodę w upalne dni, a do tego ogrom zdrowia w każdej serwowanej porcji. Wystarczą zdrowe, ekologiczne produkty, odpowiednie akcesoria do lodów i dodatki, z którymi i robienie i kosztowanie lodów, okaże się być prawdziwą przyjemnością. Jak więc takie lody przygotować? Co trzeba posiadać, aby móc je wykonać samodzielnie? I oczywiście, czy przepis jest tak prosty, że każdy może je zrobić sam?

Lody to najprostsza do wykonania rzecz w naszej kuchennej przestrzeni. Wystarczy kilka minut, by już chłodziły się one w zamrażalniku. A kiedy je wyjmujemy, możemy zabrać je ze sobą na wycieczkę, wykorzystując w tym celu lodówkę turystyczną, która długo pozwala utrzymać chłód. można także i postawić na desery lodowe w ogrodowej przestrzeni, jednak należy jednak wówczas pamiętać o osłonkach na żywność, aby móc zapobiec siadaniu na jedzenie much i innych owadów.

Jakie produkty są niezbędne do wykonania lodów?

Okres owoców sezonowych w pełni, dlatego też jak najbardziej warto wykorzystać ich możliwości. Owoce to mnóstwo witamin, a do tego ogrom słodkości w zdrowym wydaniu. Można postawić na ulubione przez wszystkich truskawki, można wybrać maliny, jagody, borówki czy czereśnie. W zależności od tego, jakie owoce są naszymi ulubionymi, także też możemy wykorzystać.

Z pewnością w każdej kuchni mieści się wypełniony po brzegi koszyk na owoce, prawda? Wybieramy więc z niego te, które chcemy wykorzystać. Na durszlak wsypujemy owoce, dokładnie je myjemy, a następnie przesypujemy do miski, krojąc na mniejsze kawałki. To stanowi podstawę, by móc przystąpić już do stworzenia niezwykle smacznych lodów. Jedni wykorzystują wagę kuchenną 5 kg na przykład z miską, w którą od razu można wrzucić niezbędne produkty, inni sięgają po przepis w stylu ,,na oko”. Zarówno w jednym, jak również i w drugim wydaniu, lody na pewno będą smaczne, stanowiąc prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Przepis na lody

Aby uzyskać pyszne, zdrowe i kolorowe lody, wystarczy skorzystać z jednego z dostępnych przepisów, w zależności od tego, jaki rodzaj lodów chcemy uzyskać.

  • sorbety

Wystarczy tylko zblendować ręcznym blenderem owoce, aby uzyskać sorbet. Są idealne do ugaszenia pragnienia, niezbyt słodkie, lekkie i naprawdę pyszne.

  • lody śmietankowe

Można zrobić klasyczne lody śmietankowe, a wtedy wystarczy wykorzystać 200ml śmietanki i cukier. Do garnka należy wlać 100ml śmietanki i dodać cukier. Następnie należy to zagotować i po ściągnięciu z gazu, dodać drugą część śmietanki, wszystko dokładnie mieszając. Całość należy umieścić w pojemniku, by już po zamrożeniu, delektować się ich niezwykłym smakiem. To wszystko.

  • lody czekoladowe

Oczywiście trudno byłoby przejść obojętnie obok lodów czekoladowych, prawda? Tutaj należy wykorzystać śmietankę 36% - 300ml, mleko 2% - 250ml, 7 łyżek cukru, tabliczkę gorzkiej czekolady i ¾ tabliczki mlecznej czekolady. Aby z tego połączenia wyszły nam pyszne lody czekoladowe, należy zagotować połowę śmietanki z cukrem. Po wyjęciu z gazu, trzeba wlać pozostałą część śmietanki i mleko. Wszystko razem wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę, aż do rozpuszczenia. Następnie można wykorzystać maszynkę do lodów lub dokładnie całość wymieszać samodzielnie, zamrozić, wyjąć, zblendować całość, ponownie zamrozić, wyjąć i zblendować. Choć przy takich lodach jest nieco pracy, to ich smak rekompensuje wszystko.

Robiąc lody domowej produkcji, warto także posiadać akcesoria, dzięki którym robienie ich czy serwowanie, nie będzie stanowiło absolutnie żadnego problemu. Na pewno niezwykle ciekawą opcją jest maszynka do robienia lodów producenta Tescoma Della Casa z którą ich przygotowanie nie będzie żadnym kłopotem, dla największego nawet laika. Jest ona prosta w obsłudze, niezawodna w działaniu, skuteczna w przygotowywaniu tych zimnych pyszności. Warto także zaopatrzyć się w foremki do lodów, jak również i wybrać profesjonalną łyżkę do lodów, z którą ich nakładanie będzie proste, szybkie i niebywale efektowne.

Lody w różnej formie

Lody można serwować w różnej formie i postaci. Najbardziej nam znane, to lody na patyku, które nie wymagają większego przygotowania. Wystarczy wlać masę do foremki z patyczkiem, zamrozić i gotowe. W przypadku zaś stworzenia deserów, można wykorzystać salaterki, jak również i inną część zastawy, by samodzielnie wykonać smaczne, kolorowe desery, zapraszając do naszego ogrodu gości. Kubki porcelanowedzbanek do herbaty czy też kawy. Do tego efektowne salaterki, sztućce, a to wszystko w roli głównej z pysznymi lodami własnej produkcji. Czy można więc chcieć czegoś więcej? Lato to czas, gdy możemy sobie pozwolić na nie zdecydowanie częściej i w tym właśnie okresie, one szczególnie też smakują. Wybierajmy te domowej roboty, bo nie dość, że są pyszne, to jeszcze dużo bardziej zdrowe.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel