Jak przechowywać żywność? Przygotowaliśmy kilka praktycznych porad.

Dojrzałe owoce najlepszą ozdobą kuchni
Niezależnie od tego, w jakim stylu masz kuchnię, najlepszą ozdobą zawsze będą zdrowe i pięknie wyglądające owoce oraz warzywa. Większość z nas popełnia jednak błędy przy ich prawidłowym przechowywaniu. Nie wszystkie z nich lubią leżeć w wilgotnej lodówce, dlatego dobrym pomysłem jest odpowiednie ich wyeksponowanie. Do lodówki chowamy m.in.:
- seler,
- marchew,
- pietruszkę,
- paprykę,
- wiśnie,
- śliwki,
- gruszki.
Na wierzchu powinny zostać: pomidory, cebula, czosnek, ogórki, banany, jabłka oraz cytrusy. Tutaj doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju kosze na owoce, misy, czy patery.
Wybór może być tutaj ogromny. Przy industrialnych wnętrzach dobrym rozwiązaniem może być metalowa misa. Łatwa do umycia i wytrzymała, może posłużyć przez długie lata. We wnętrzach skandynawskich i rustykalnych świetnie mogą się sprawdzić ratanowe kosze na owoce, które dodają niesamowicie ciepły klimat do kuchni przez swoje naturalne tworzywo. Do wnętrz orientalnych pasować mogą misy bambusowe, które doskonale podkreślą egzotyczny charakter kuchni. Masz jeszcze jakieś wątpliwości, jak przechowywać żywność, aby kuchnia pozostała stylowa?
Chlebak: sposób na świeższe pieczywo
My doskonale zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest odpowiednie przechowywanie pieczywa. Kto choć raz zostawił chleb na wierzchu, ten najlepiej wie, jak szybko pieczywo potrafi zwietrzeć i sczerstwieć. Wiele osób owija je w takich sytuacjach w woreczki foliowe i trzyma w szafkach czy szufladach. Ani to wygodne, ani właściwe. Chleb potrzebuje odpowiedniej cyrkulacji powietrza, dzięki której może oddać swój nadmiar wilgoci do otoczenia, jednocześnie nie przyjmując jej z zewnątrz.
Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji może być zaopatrzenie się w odpowiedni chlebak. Ten wcale nie musi być nudny. Na rynku dostępna jest szeroka oferta różnego typu pojemników na pieczywo. Dzięki temu każdy może wybrać taki, który będzie świetnym uzupełnieniem designu do kuchni. Najlepsze chlebaki powinny mieć elementy drewniane, umożliwiające dobry dostęp powietrza. Te świetnie sprawdzą się we wnętrzach skandynawskich i mogą stanowić doskonałe uzupełnienie aranżacji.
Postaw na naturalny design
To, w jaki sposób przechowujemy nasze jedzenie, może mieć ogromny wpływ na wizualny odbiór naszej kuchni. Trzymanie przypraw w pogniecionych, pozwijanych, sklepowych opakowaniach nie jest estetyczne. Postaw na słoiczki z ładną etykietką. Mało kto trzyma sól i pieprz w oryginalnych opakowaniach. To przyprawy, których większość z nas używa najczęściej, warto więc zainwestować w odpowiednią solniczkę i pieprzniczkę. Mogą stanowić świetne ozdoby Twojej kuchni, więc nie musisz ich już trzymać schowanych w szafce.
Podobny zabieg można zrobić również z resztą przypraw. Jeżeli masz cztery opakowania przyprawy do gyrosa, przesyp je do małego słoiczka i podpisz na zdobnej naklejce. Tego typu słoiczki prezentują się bardzo dobrze i dodają unikalnej kuchennej atmosfery. To właśnie dbałość o szczegóły decyduje o indywidualności Twojej kuchni.
Czas na relaks! Zadbaj o herbatę
Zdecydowana większość z nas podczas przyjmowania gości proponuje herbatę. Jej podanie stanowi poniekąd wizytówkę Twojego domu. Zadbaj więc o to, aby każdy szczegół w tej kwestii był dopieszczony. Stylowa cukierniczka? Jak najbardziej. Na rynku dostępny jest bardzo szeroki wybór pojemników na cukier, bardzo eleganckich, ale i niedrogich. Możesz spróbować skompletować ją z filiżankami, tak aby cały zestaw herbaciany tworzył zgrabną całość. Ważne również jest samo przechowywanie herbaty. Mamy dla Ciebie kilka propozycji na nieoczywiste jej przechowywanie:
- Drewniane pudełko na saszetki herbaty.
- Metalowe pudełeczka na herbatę sypaną.
- Ceramiczne pojemniczki.
- Podpisane słoiczki z nakrętką lub zamykane na korek.
- Tekturowe, zdobne opakowania.
Kuchnia nie musi być nudna i przewidywalna. Jej najlepszą ozdobą mogą być odpowiednio zaprezentowane owoce i warzywa, stylowe misy i kosze, chlebaki i różnego rodzaju słoiczki. To o wiele lepsze rozwiązania niż sklepowe opakowania, które przez nadmiar kolorów i napisów odwracają uwagę od samego jedzenia. Pamiętaj, że to właśnie detale mają największy wpływ na odbiór atmosfery w Twojej kuchni.