Jak przechowywać resztki jedzenia w duchu zero waste?

2021-12-15
Jak przechowywać resztki jedzenia w duchu zero waste?

Czy wiesz, że według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) co roku na całym świecie marnuje się około 1 mld ton żywności? Sytuacja w naszym kraju wcale nie jest lepsza – szacuje się, że w ciągu roku wyrzuca się do kosza 92 kg jedzenia! Jeśli nie chcesz przyczynić się do wzrostu tych liczb, sprawdź jak przechowywać resztki jedzenia zgodnie z duchem zero waste.

Jak nie marnować żywności – praktyczne wskazówki

Zauważyłeś, że w Twoim domu część żywności trafia do kosza i chcesz to zmienić? W takim razie sprawdź poniższe wskazówki.

Zanim wyjdziesz do sklepu, upewnij się co masz w lodówce

Czasami, zamiast sprawdzić, co tak naprawdę masz pod ręką, od razu idziesz na zakupy. Jeśli jednak chcesz ograniczyć marnowanie żywności, warto zrobić mały przegląd lodówki. Być może okaże się, że masz w niej coś, co niepotrzebnie wpisałeś na listę zakupów.

Oprócz lodówki przejrzyj też szafki i szuflady. Upewnij się, czy nie ma tam produktów, których potrzebujesz. Poza tym, jeśli zobaczysz, czym dysponujesz, być może przyjdzie Ci do głowy pomysł na zupełnie inne danie!

Weź ze sobą listę zakupów

Po zrobieniu przeglądu lodówki i szafek przygotuj listę zakupów. Choć może wydawać się, że jest to przestarzały sposób, ma kilka zalet. Po pierwsze pomaga ograniczyć marnowanie żywności – kupujesz tylko to, co jest Ci najbardziej potrzebne.

Nie musisz wcale robić papierowej listy, jeśli boisz się, że ją zgubisz. W dzisiejszych czasach świetnie sprawdza się ta w wersji aplikacji mobilnej – telefon masz zawsze pod ręką, więc nie musisz dodatkowo pamiętać o zabraniu kartki z listą.

Postępuj zgodnie z zasadą FIFO

Skrót FIFO pochodzi od angielskich słów „first in-first out” co oznacza, że produkty z krótką datą ważności powinno się zjadać w pierwszej kolejności. Żeby o nich nie zapomnieć, warto przeznaczyć na nie jedną półkę w lodówce lub ustawić je gdzieś na widoku.

Rób marynaty, mrożonki, dżemy

Te domowe mają zupełnie inny smak, a dodatkowo zyskujesz pewność, że nie zawierają żadnych zbędnych składników (np. konserwantów, aromatów). Poza tym domowe marynaty, mrożonki, czy dżemy są doskonałym sposobem na to, aby nie wyrzucać jedzenia.

Mrozić możesz nie tylko gotowe dania, których nie dałeś rady zjeść. Dobrym pomysłem będzie wrzucenie do zamrażarki również mięsa, ryb, warzyw i owoców, a nawet chleba, czy ziół. Do mrożenia produktów nadają się woreczki strunowe, słoiki, a także specjalne pojemniki na żywność. W naszej ofercie znajdziesz m.in. te wyróżniające się tym, że:

  • są wykonane z materiału niezawierającego szkodliwych dla zdrowia związków BPA,
  • zostały wyposażone w specjalną kratkę zapewniająca odpowiedni przepływ powietrza,
  • są szczelnie zamykane za pomocą specjalnej pokrywki z gumową uszczelką,
  • mają różną pojemność,
  • można je myć w zmywarce.

Oprócz mrożenia dobrym pomysłem będzie przygotowanie domowych dżemów, czy marynat. Możesz zrobić np. pyszne marynaty z grzybów, warzyw, czy ryb. Z kolei owoce zebrane w sezonie letnim (np. truskawki, wiśnie) wykorzystaj do przygotowania przetworów na zimę. Są one bogate w witaminę C, błonnik i polifenole, więc pomogą nie tylko ograniczyć marnowanie żywności, ale i wzmocnić odporność!

Nie wyrzucaj, włóż do pojemnika!

Co robić, jeśli przygotowałeś za dużą porcję i wiesz, że nie jesteś w stanie jej zjeść? Zamiast wyrzucać resztki posiłku do kosza, włóż je do pojemnika na żywność. To sposób na ograniczenie marnowania żywności, a także pieniędzy i czasu. Możesz przygotować jedzenie na kilka dni, a następnie umieścić je do lodówki i odgrzać, gdy będziesz miał na nie ochotę.

Odpowiednie pojemniki przydają się nie tylko w przypadku gotowych dań. Służą również do przechowywania konkretnych produktów. Jednym z tych, który najczęściej trafia do kosza, jest chleb. Dlatego warto trzymać go w chlebaku – w naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór tego typu produktów. Wyróżniają się one nie tylko eleganckim, nowoczesnym wyglądem, ale i wielofunkcyjnością. Możesz używać ich nie tylko do przechowywania, ale i krojenia pieczywa (dzięki temu, że zostały wyposażone w deskę do krojenia). Poza tym część z nich ma również specjalny uchwyt umożliwiający przenoszenie chlebaka.

Do innych produktów, które szybko ulegają psuciu, zaliczają się warzywa i owoce. Podobnie, jak w przypadku pieczywa możesz je po prostu zamrozić. Jeśli jednak szukasz innego rozwiązania, zapoznaj się z ofertą praktycznych pojemników na żywność, które sprawią, że produkty zachowają świeżość na dłużej. Pojemniki są wyposażone w specjalną klapkę umożliwiającą łatwe wkładanie i wyjmowanie owoców oraz warzyw. Poza tym możesz przechowywać je w zamrażarce i myć w zmywarce, co jest bardzo wygodne.

Gotuj zgodnie z zasadą zero waste

Co jeszcze możesz zrobić, aby ograniczyć marnowanie żywności? Istnieje kilka prostych sposobów na to, aby produkty odzyskały świeżość:

  • zalej marchewkę zimną wodą na kilka godzin, aby znów stała się chrupiąca;
  • umieść ogórki w misce z zimną wodą, kostkami lodu i odrobiną octu winnego – dzięki temu odzyskają jędrność;
  • włóż sałatę na około 15 minut do wody z łyżeczką mąki ziemniaczanej, aby ponownie zrobiła się krucha.

To nie koniec pomysłów na to, jak gotować zgodnie z zasadą zero waste. Pamiętaj również o tym, że z wielu produktów, które z pozoru wyglądają na niejadalne, możesz przygotować coś naprawdę pysznego! Ostatnio dużą popularnością cieszy się np. pesto z liści rzodkiewki, marchewki, czy buraka.

Marnowanie żywności to problem na dużą skalę. Dlatego warto walczyć o jego rozwiązanie, zaczynając od własnego domu. Nie musisz od razu roić wielkiej rewolucji w swoim życiu – wystarczy, że będziesz planował zakupy, dbał o odpowiednie warunki przechowywania produktów i sięgał po rozwiązania zgodne z duchem zero waste (polegające np. na mrożeniu lub marynowaniu resztek żywności).

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.69 / 5.00 104 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-12-03
Szybko tanio
2023-11-05
Szybko i profesjonalnie.
pixel