Jak przechowywać owoce i warzywa w domu?
Owoce i warzywa odgrywają niezwykle ważną rolę w naszej codziennej diecie. To właśnie one dostarczają nam cenne witaminy, jakich organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Świeże, smaczne, soczyste, o odpowiednim kolorze i jędrności - takie właśnie są najlepsze. Aby jednak mogły one zachować wszelkie swoje właściwości, niezbędne jest odpowiednie ich przechowywanie. Gdzie więc trzymać owoce i warzywa? Czy wszystkie nadają się do lodówki? Jaka temperatura będzie idealną dla pomarańczy, dla pomidorów czy na przykład bananów?
Owoce i warzywa lokalne w odpowiedniej ilości
Zanim dokładnie skupimy się na kwestii owoców oraz warzyw i sposobów na ich przechowywanie, bardzo ważną rolę odgrywa umiar w ich kupowaniu. Niestety, ale większość z nas jest mistrzami kupowania ,,na zapas”. W przypadku owoców i warzyw, absolutnie to się nie sprawdzi. Należy więc kupować tyle, ile potrzebujemy na 2 - 3 dni. Te lokalne produkty są najlepsze, bo trafiają prosto z pól, są dużo bardziej zdrowe i zdecydowanie bardziej smaczne. Warto wybierać takie, które mają zwarte liście, zielone kwiaty, nierozwinięte jeszcze pędy i lśniącą skórkę. I oczywiście to, o czym należy pamiętać - zawsze, bez względu na to, gdzie je kupujemy - należy je myć! Doskonale sprawdzi się tutaj na przykład ociekacz na owoce i warzywa Presto od Prestoma, na którym umyte już produkty, będą mogły wyschnąć.
Lodówka - czy jest to miejsce dla wszystkich owoców i warzyw?
Absolutnie nie. Idealną zasadą jest przechowywanie owoców i warzyw tam, gdzie były one przechowywane w sklepie. Jeśli kupiliśmy je z chłodni, tam też należy je włożyć, kiedy znajdą się w domu. Jeśli leżą w skrzynkach, należy znaleźć im takie miejsce w domu, na przykład w spiżarni. W przypadku lodówki - tutaj wszelkie owoce i warzywa napoczęte, muszą być do niej włożone. Cały arbuz czy pomarańcza mogą leżeć na blacie kuchennym, ale jeśli je rozkroimy, wówczas należy je włożyć już do lodówki.
W przypadku przechowywania warzyw i owoców w lodówce, warto zastosować się do kilku istotnych zasad. Jakich? Owoce nietrwałe nie powinny być w lodówce dłużej, niż 2 - 3 dni. Wszystkie najlepiej przechowywać w miejscu, które jest do tego przeznaczone. Dziś większość lodówek posiada specjalną szufladę do przechowywania tych właśnie produktów. Nie powinno kłaść się ich blisko wędlin, a także nabiału, ryb czy też mięsa. W miejscu takim nie powinno być wilgotno. Warto położyć na spód ręczniki papierowe, które chłoną wilgoć i zapobiegają psuciu się produktów. Warto także zaopatrzyć się w specjalne osłonki silikonowe na odpowiednie produkty, w tym na przykład idealną będzie osłonka silikonowa do przechowywania cytryny, do pomidora czy na przykład cebuli. W przypadku, gdy szykujemy sobie sałatkę owocową lub surówkę warzywną, taką mieszankę także należy umieścić w lodówce. Idealnie tutaj spełnią się do tego lunchboxy z przegródkami, które można zabrać ze sobą do szkoły, do pracy czy na wycieczkę.
Jakie owoce i warzywa należy trzymać poza lodówką?
Skoro część warzyw i owoców nie powinna być przechowywana w lodówce, to gdzie je trzymać i które nie przepadają za niską temperaturą? Wszelkie owoce i warzywa, które pochodzą z południowych krajów kochają wyższe temperatury. Na szafce kuchennej warto przechowywać więc takie produkty, jak banany, mango czy też wszelkie owoce cytrusowe. One cenią sobie temperaturę powyżej 16 stopni Celsjusza. Idealnymi do tego produktami są koszyki na owoce, w których można odpowiednio je ułożyć, zachowując ich świeżość, doskonałą jakość, ale i idealne wypełnienie kuchennej przestrzeni kolorowymi dodatkami. Wśród polecanych koszyków, bardzo dużą popularnością cieszy się wielofunkcyjny koszyk składany na owoce i warzywa, będący jednocześnie koszem, miską, jak również i paterą. Ten sprawdzi się bez wątpienia idealnie w industrialnych przestrzeniach kuchennych.
Jeśli chodzi o warzywa, takie jak ziemniaki, marchew, pietruszka czy seler, one cenią sobie chłodne i ciemne pomieszczenia. Idealnym dla nich miejscem jest na pewno piwnica, która takie warunki jest w stanie zagwarantować.
Pokrojone owoce na stole
Jeśli kroimy owoce, jako przekąskę podczas przyjęcia, szczególnie w ogrodzie, idealnym dodatkiem będzie osłona na żywność parasolka - moskitiera, dzięki której produkty te chronione będą przed ,,atakiem” much, meszek i innych owadów. Takie osłonki nie tylko pięknie się prezentują, ale również i spełniają swoje zadania doskonale.
Co, gdzie trzymać - czyli mała ściągawka
Bez wątpienia powyższe informacje okażą się być na tyle istotne, by każdy mógł zastosować się do nich i znaleźć odpowiednie rozwiązanie na przechowywanie owoców i warzyw. Istotny jest więc ten umiar w kupowaniu, a także i ich mycie. Można je bowiem umyć bezpośrednio przed jedzeniem lub tuż po ich zakupie, ale tutaj istotne jest oczywiście ich osuszenie, bowiem woda dla warzyw i owoców nie jest przyjaznym rozwiązaniem.
Przejdźmy jednak do konkretów, czyli które owoce gdzie należy trzymać.
- temperatura pokojowa
W temperaturze pokojowej powinny być przechowywane takie owoce i warzywa, jak: banany, bataty, bakłażany, cebula, cukinia, cytryna, dynia, grejpfruty, melon, ogórki, pomarańcze, pomidory czy ziemniaki.
- lodówka (od razu po zakupie)
W lodówce od momentu zakupu powinny być przechowywane takie owoce i warzywa, jak: brukselka, brokuły, czereśnie, jabłka, kalafior, jagody, kapusta, maliny, por, pietruszka, truskawki, szparagi, sałata, winogrona, a także świeży szpinak, rucola czy roszponka.
- lodówka (kiedy dojrzeją)
Do lodówki należy włożyć część warzyw i owoców wtedy, kiedy one dojrzeją. Najpierw więc można przechowywać je w koszyku na owoce i warzywa, a następnie, gdy są bardziej miękkie, należy włożyć je do lodówki, do dolnej szuflady. Takimi produktami są na przykład: awokado, ananas, brzoskwinie, gruszki, kiwi, morele, nektarynki, śliwki.
Warto mieć na uwadze również fakt, że część warzyw i owoców powinna być przechowywana osobno, bowiem w przypadku obecności obok innych produktów, te mogą szybciej ulec zepsuciu. Które więc z nich są dość problematyczne i należy o tym fakcie pamiętać? Do najważniejszych należą awokado, cebula, banany, brzoskwinie, gruszki i jabłka. Osobno warto trzymać także morele, nektarynki i pomidory.
Wielorazowe siatki na zakupy i do przechowywania owoców i warzyw
Z pewnością torebki foliowe są zmorą XXI wieku, która doszczętnie niszczy nasze środowisko. Pozostając więc w temacie owoców i warzyw, z pewnością warto i tutaj zwrócić uwagę między innymi na siatki wielorazowe, które dostępne są w dwóch wariantach. Z jednej strony mamy idealne torby na zakupy, które są trwałe, solidne i idealne, by były one alternatywą dla jednorazowych siatek. Z drugiej zaś strony mamy siatki na owoce i warzywa, w których można je po prostu przechowywać. Zamiast koszyków na blacie, wystarczy powiesić takie produkty w siatce na haczyku w spiżarni, by miały one doskonałe warunki do zapewnienia im jak najdłużej pełnej świeżości i wyjątkowego smaku, z możliwością dostarczenia mnóstwa witamin.
Jedno jest pewne - owoce i warzywa są bardzo specyficzne, jeśli chodzi o ich przechowywanie. Warto jednak stosować się do powyższych zasad, by móc każdego dnia dostarczać do organizmu cenne witaminy, jakie pochodzą ze świeżych i smacznych owoców i warzyw.