Jak przechowywać grzyby? Podsuwamy kilka praktycznych pomysłów

2020-10-02
Jak przechowywać grzyby? Podsuwamy kilka praktycznych pomysłów

Jak oczyścić grzyby? Podstawa to dobre przygotowanie

Grzyby, w zależności od przygotowania, można wykorzystać na kilka sposobów. Niezależnie jednak od tego, na którą z metod się zdecydujesz, zawsze warto przyniesione do domu łupy dobrze przejrzeć i oczyścić z pozostałości mchu i igieł. Nie wiesz, jak oczyścić grzyby? Pomóc Ci w tym może dedykowana do grzybów szczoteczka, która dzięki temu, że posiada specjalistyczne, delikatne włosie, nie narusza delikatnej struktury.  

To zdecydowanie lepsza metoda przygotowania grzybów do poddania dalszej obróbce. Mycie pod bieżącą wodą nie zawsze się sprawdza. Jeżeli chcesz poddać grzyby procesowi suszenia, oczyść każdą sztukę szczoteczką i przekrój na pół, aby sprawdzić, czy nie jest robaczywa. Kontakt z wodą mógłby spowodować, że grzyby spleśnieją, a szkoda byłoby zmarnować cenne zbiory.

Jak przechowywać grzyby suszone? Tu sprawdzi się szczelny, szklany słoik

Jedną z najpopularniejszych metod przechowywania grzybów, jest ich suszenie. Dobrze przejrzane i oczyszczone grzyby pokrój na paski grubości palca, po usunięciu nóżki.

W zależności od tego, jaką metodę preferujesz, możesz suszyć grzyby na kilka sposobów:
  • na słońcu, jeżeli jest ładna pogoda (nawlecz pokrojone grzyby na nitkę i wywieś w nasłonecznionym miejscu),
  • w specjalnej suszarce do grzybów,
  • w piekarniku (ustaw temperaturę 80 stopni z nawiewem i susz do momentu, aż grzyby będą elastyczne, a po naciśnięciu zaczną pękać).  
Po wysuszeniu powinieneś przechowywać zbiory w suchym i szczelnym zamknięciu. Świetnie sprawdzi się tutaj szklany słoik na grzyby, który chroni zawartość przed wilgocią, utratą aromatu oraz szkodnikami (np. molami spożywczymi). Co ważne słoik na grzyby powinieneś przechowywać w zacienionym miejscu, np. w szafce kuchennej lub na półce z dala od okna. Dzięki temu zawartość nie straci swojego pięknego koloru.

Jak marynować grzyby? Zrób zapasy na zimę

Marynowanie grzybów to doskonała propozycja na przygotowanie łatwego i smacznego dodatku, który sprawdzi się przy większości polskich dań. Do marynowania najlepiej sprawdzą się mniejsze sztuki, ponieważ łatwo mieszczą się w słoikach i stanowią smaczną przekąskę „na raz”.

Jak marynować grzyby? Zacznij od przygotowania zalewy w garnku: 
  • 3 szklanki wody,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżkę gorczycy,
  • 5 kulek ziela angielskiego,  
  • 5 kulek pieprzu czarnego.  
Gotuj zalewę przez kilka minut, a następnie dodaj ocet spirytusowy 10% – około ¾ szklanki. W osobnym garnku gotuj grzyby na małym ogniu przez 5 minut w osolonej wodzie. Jeżeli chcesz zamarynować maślaki, pamiętaj o tym, aby wcześniej obrać kapelusze ze skórki. Przygotuj zestaw słoików (możesz potrzebować 6-8 sztuk na 2 kg małych grzybków) i umieść w nich grzyby, a następnie zalewę (powinna dokładnie przykryć całość). Szczelnie zamknięty słoik na grzyby doskonale nadaje się na świąteczny prezent od serca, wystarczy przyozdobić go elegancką kokardą. Nie wiedziałeś, jak marynować grzyby? Z tym przepisem to prostsze, niż myślisz!

Jak przechowywać grzyby w zamrażarce?

Mrożone grzyby doskonale sprawdzają się jako podstawa do ugotowania pysznej zupy lub sosu. Zanim jednak umieścisz je w zamrażarce, powinieneś dobrze oczyścić każdą sztukę, a następnie podsmażyć na tłuszczu. Jeżeli nie jesteś zwolennikiem smażenia, możesz je podgotować w posolonej wcześniej wodzie. Wystudzone grzyby przełóż do plastikowego, szczelnego pojemniczka i oznacz odpowiednią etykietą (dzięki temu będziesz dokładnie wiedzieć, jaki rodzaj grzybów znajduje się w pudełku oraz kiedy zostały zebrane).  

A jak Ty najbardziej lubisz przechowywać grzyby? Koniecznie podziel się z nami w komentarzu!
Pokaż więcej wpisów z Październik 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel