Jak otworzyć ogródek restauracyjny? Wszystko, co powinieneś wiedzieć

2022-07-07
Jak otworzyć ogródek restauracyjny? Wszystko, co powinieneś wiedzieć

Wiosna, lato i nawet początek jesieni – to czas, kiedy ogródki restauracyjne działają pełną parą.
Trudno się dziwić, ponieważ piękna pogoda i świecące słońce zachęcają do tego, aby spożywać
posiłki, czy pić kawę lub drinki ze znajomymi właśnie na świeżym powietrzu. To także szansa dla
każdego lokalu na zwiększenie obrotów i przyciągnięcie gości. Jak otworzyć ogródek
restauracyjny? O czym pamiętać? Jakie wymogi musisz spełnić? O tym wszystkim piszemy w
naszym najnowszym artykule. Koniecznie go przeczytaj!

Jak założyć ogródek restauracyjny?

Zacznijmy od tego, czy jesteś właścicielem gruntu, na którym chcesz otworzyć ogródek restauracyjny.
Jeśli tak, to sprawa jest dość prosta. Jeśli nie – należy nieco podziałać. W takiej sytuacji ważne jest, czy
właścicielem gruntu, na którym chcesz otworzyć ogródek restauracyjny, jest osoba prywatna. W takiej
sytuacji wystarczy bowiem sporządzić stosowną umowę z określeniem wielkości terenu, stawki
dzierżawy, sposobu korzystania z terenu oraz okresu trwania umowy. Co jednak, gdy musisz podnająć
część przestrzeni publicznej? Do niej może należeć fragment chodnika, parkingu, czy pasa ruchu. W
takiej sytuacji niezbędne jest zezwolenie wydane przez zarządcę owego gruntu, a więc urzędu miasta
lub gminy. Czy masz się czego obawiać?

Jeśli spełnisz wszystkie wymogi formalne, to decyzja urzędu lub gminy powinna być rozpatrzona
pozytywnie. Przygotowaliśmy dla Ciebie listę dokumentów, które musisz złożyć w urzędzie:

  • wniosek o wydanie zezwolenia na dzierżawę fragmentu przestrzeni publicznej,
  • plan zagospodarowania terenu z naniesionymi wymiarami terenu (warto podkreślić, że możnasporządzić go w oparciu o mapy geodezyjne dostępne w Wydziałach Geodezji poszczególnych
  • gmin),
  • wypis z Krajowego Rejestru Sądowego lub CeiDG.

Trzeba także pamiętać, że w sytuacji, gdy ogródek wpływać będzie na zmianę dotychczasowej
organizacji ruchu w danym miejscu, to należy dołączyć projekt organizacji ruchu. To jednak nie wszystko,
ponieważ poszczególne urzędy mogą wymagać od Ciebie złożenia dodatkowych dokumentów, jak
choćby:

  • zezwolenia na sprzedaż alkoholu (w przypadku ogródka piwnego),
  • tytułu prawnego do lokalu,
  • szczegółowego projektu ogródka (m.in. rozmieszczenia stolików, koszy na śmieci, toalet).

Czy jeśli posiadasz zezwolenie na alkohol w swojej restauracji, to musisz występować o dodatkowe
pozwolenie dla samego ogródka? Jeśli ogródek piwny funkcjonuje w ramach działającej obok restauracji,
to nie potrzebujesz dodatkowego zezwolenia.

Co, jeśli nie uzyskasz zezwolenia na otwarcie ogródka restauracyjnego?

Dobra informacja jest taka, że jeśli nie dostaniesz zezwolenia od zarządcy drogi, to możesz się odwołać
od tej decyzji w ciągu 14 dni od doręczenia decyzji. Należy to zrobić za pośrednictwem organu, który
wydał taką decyzję. Warto jednak podkreślić, że każde miasto może mieć odrębne zasady prowadzenia
ogródków – szczególnie jeśli chodzi o teren starego miasta, czy rynku (wiele zależy od
zagospodarowania przestrzeni miejskiej). Gdzie szukać informacji o wymaganiach danego miasta, czy
gminy? Przede wszystkim na ich stronach internetowych. Możesz zapytać również bezpośrednio w
urzędzie.

Nie warto prowadzić ogródka piwnego bez zezwolenia. Skutecznie odstraszają przed tym bowiem
odpowiednie kary finansowe. Trzeba również uważać na pewne kruczki prawne. O co chodzi? Choćby o
parasol wystający poza wyznaczony teren ogródka – to może być zinterpretowane jako przeszkoda w
organizacji ruchu drogowego, a obszar wystający za wyznaczone ogrodzenie może być przyczyną
podniesienia kary. Lepiej unikać takich przykrych niespodzianek.

Jak urządzić ogródek restauracyjny?

Jeśli upewniłeś się, że możesz otworzyć ogródek restauracyjny, to pora na zagospodarowanie wolnej
przestrzeni. Jak stworzyć atrakcyjny ogródek restauracyjny? Przede wszystkim zadbaj o następujące
kwestie:

  • Komfort gości – tutaj niezbędne będą wygodne krzesła oraz stoliki w odpowiedniej ilości oraz o odpowiedniej wielkości. Wiele lokali popełnia ten błąd, że chcąc upchać jak najwięcej miejsc, proponuje swoim gościom stoliki niczym dla hobbitów. Nie ma jednak sensu przesadzać w drugą stronę, ponieważ wielkie, masywne stoły mogą być mało ekonomiczne. Dobierając wielkość stołów najlepiej wziąć pod uwagę, czy będziesz serwować obiady, czy przekąski i alkohol.
  • Odpowiednio duże parasole lub markizy – chodzi o to, aby chronić gości nie tylko przed upalnym słońcem, które latem potrafi dać się we znaki, ale także przed ewentualnym deszczem. To, że ktoś chce napić się piwa, czy drinków ze znajomymi na świeżym powietrzu, nie oznacza, że chce się prażyć w upale.
  • Odpowiednie oświetlenie – goście często siedzą w ogródkach restauracyjnych do późnej nocy. Warto więc zadbać o odpowiednie oświetlenie, które nie tylko będzie pełnić funkcję praktyczną, ale również dekoracyjną. Odpowiednia gra światłem (np. lampkami zawieszonymi nad stolikami) może być wizytówką lokalu, przyciągając gości.
  • Koce na chłodne wieczory – letnie wieczory bywają chłodne, więc warto zostawić dla gości koce na krzesłach. Dobrym pomysłem może być również zainwestowanie w lampy grzewcze.
  • Pamiętaj o poduszkach – odpowiednie dodatki, np. poduszki, budują przytulny klimat, do którego goście po prostu chcą wracać. Tutaj jednak liczy się wyczucie, aby nie przesadzić z ilością, czy pstrokatymi kolorami. Pamiętaj, że możesz zlecić zaprojektowanie takiego ogródka specjaliście (lub zainspirować się projektami dostępnymi w sieci).
  • Zabezpieczenie ogródka na noc – pamiętaj o tym, aby zorganizować ogródek w taki sposób, aby móc łatwo zabezpieczyć go na noc. Przed czym? Przed potencjalną ulewą, wichurą, czy po prostu przed nieproszonymi gośćmi. To szczególnie ważne w przypadku ogródków restauracyjnych, które znajdują się na rynkach dużych miast. Pijani turyści bywają bardzo ciekawscy.

Zadbaj o funkcjonalny ogródek restauracyjny

Potraktuj ogródek restauracyjny jako wizytówkę lokalu. To przecież on jest pierwszym miejscem, które
widzą potencjalni goście – w ten sposób możesz zachęcić obce osoby do wejścia właśnie do Twojej
restauracji (ale też je zniechęcić). W przypadku lokali w miejscowościach turystycznych to absolutne być,
albo nie być. Pamiętaj więc, że musisz zadbać o dobre pierwsze wrażenie – ogródek musi być nie tylko
estetycznie wykonany, ale również nie ma mowy o bałaganie. Brudne naczynia zalegające na stolikach
nie zwiększą Twoich obrotów. Musisz więc cały czas trzymać rękę na pulsie.

Co tak naprawdę oznacza „funkcjonalny ogródek restauracyjny”? Przede wszystkim to, że miło się w nim
spędza czas. Nie możesz więc doprowadzać do sytuacji, w której w ogródku panuje ścisk, czy zbyt duży
hałas. Do tego warto wcześniej pomyśleć o tym, czy w ogródku można np. palić. Zadbaj o odpowiednie
oznaczenia, że nie wyrażasz na to zgody lub przeciwnie – ułóż na stolikach popielniczki (lub wyraźnie
zakomunikuj gościom, że mogą je odebrać z baru). Kolejną kwestią są wygodne dojścia do toalety oraz
osłonienie gości przed gapiami i spacerowiczami, np. za pomocą drewnianego płotka.

Warto również pamiętać o tym, co dziś jest absolutnym standardem, czyli przygotowanie dodatkowych
siedzisk dla małych dzieci. Rodzice mogą o to poprosić obsługę – warto więc mieć na zapleczu
odpowiednie siedziska dla maluchów. Zadbaj o to, aby posiadały niezbędne atesty bezpieczeństwa.
Kolejną rzeczą, o której możesz nie pamiętać, a na którą zwrócą uwagę goście, będą rozwiązania
przyjazne czworonogom. Postawienie miseczki z wodą obok stolika nic Cię nie kosztuje, a dla wielu osób
będzie stanowić pozytywny impuls do tego, aby ponownie odwiedzić Twój lokal, czy polecić go dalej.

Jakie meble do ogródka restauracyjnego?

Wybór odpowiednich mebli do ogródka restauracyjnego nie jest najprostszy. Pamiętaj, że muszą być
odpowiednio solidne i po prostu trwałe – przecież będą stały na zewnątrz przez ok. 6 miesięcy. W tym
czasie zmierzą się ze zmiennymi warunkami atmosferycznymi od deszczu, przez upał, aż po wichury.
Muszą więc być odporne na wilgoć i słońce. Z pewnością bardziej opłaci się inwestycja w meble, które
posłużą dłużej niż jeden sezon. Ponadto wielu restauratorów nie zwraca na to uwagi, a meble po jednym
sezonie zaczynają straszyć swoim wyglądem, co skutecznie odstrasza gości.

Kolejna kwestia: wygoda użytkowania. Krzesełka, czy ławki, na których będą siedzieć goście po prostu
muszą być wygodne, aby goście chcieli spędzić u Ciebie czasem nawet kilka godzin (zwłaszcza w
przypadku ogródków piwnych, w których wiele osób potrafi spędzić cały wieczór z przyjaciółmi).
Pamiętaj, że możesz tutaj skorzystać z pomysłowych dodatków – jeśli np. postawiłeś na długie,
drewniane ławki, to ułóż na nich koc lub poduszki. Dzięki temu gościom będzie się dużo przyjemniej
siedziało.

Pamiętaj o zakupieniu odpowiedniego wyposażenia do ogródka restauracyjnego

Zakup odpowiedniego wyposażenia zależy oczywiście od profilu samego lokalu. Inne wyposażenie
będzie niezbędne w ogródku kawiarnianym (np. lada chłodnicza na lody), a inne w ogródku piwnym (np.
rollbar do piwa). Samo wyposażenie możesz rzecz jasna kupić od sprawdzonych hurtowników (choć
może to być spory koszt, zwłaszcza dla nowo powstałego lokalu) lub wydzierżawić od konkretnych
dostawców np. piwa. Druga opcja wiążę się z wyłącznością dla jednej marki, co czasem można przekuć
w atut danego miejsca. O tym wszystkim powinieneś jednak pamiętać, tworząc biznesplan.

Jakie są rodzaje koncesji na alkohol, które musisz uzyskać? Przede wszystkim musisz wiedzieć, że są
trzy typy zezwoleń na alkohol (w przypadku, gdy chcesz sprzedawać wszystkie typy alkoholi, musisz
złożyć wniosek o trzy zezwolenia):

  1. Do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo.
  2. Powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa).
  3. Powyżej 18% zawartości alkoholu.

Opłaty warto sprawdzać na bieżąco. Warto jednak podkreślić, że opłatę możesz zapłacić jednorazowo
(do 31 stycznia danego roku) lub w trzech równych ratach (w terminach: do 31 stycznia, 31 maja, 30
września).

Czy możesz puszczać muzykę w ogródku restauracyjnym?

Tak, jednak warto zapoznać się z odpowiednimi przepisami. Przede wszystkim nie możesz puszczać
muzyki z takich serwisów, jak YouTube, czy Spotify, ponieważ są to serwisy przeznaczone do użytku
osobistego, a nie do celów komercyjnych. Na stronie stowarzyszenia ZAiKS znajdziesz informację, która
mówi, że wykorzystanie muzyki wprost z internetu jest ewidentnym naruszeniem praw autorskich i
pokrewnych. Udostępniając ją, po prostu łamiesz prawo i narażasz się na surowe konsekwencje, które
opisane są w Ustawie z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. W artykule 116
widnieje jasno, że osoba, która rozpowszechnia utwory bez uprawnienia, naraża się na grzywnę, a
nawet karę pozbawienia wolności. W przypadku rozpowszechniania utworów bez uprawnienia w celu
osiągnięcia korzyści majątkowych grozi kara ograniczenia wolności nawet do 3 lat.

Jakie opłaty musisz ponieść, jeśli chcesz puszczać muzykę w ogródku restauracyjnym (lub samym
lokalu)? Opłaty zależą od kilku czynników tj. liczby miejsc w obiekcie, wielkości miejscowości (liczby
mieszkańców), czy po prostu rodzaju obiektu gastronomicznego. Do tego to sami twórcy decydują się na
współpracę ze stowarzyszeniami, których głównym zadaniem jest ochrona praw autorskich oraz
zarządzanie nimi w ich imieniu. Przykładem mogą być ZAIKS (Stowarzyszenie autorów), czy STOART
(Związek Artystów Wykonawców). Czy istnieje możliwość puszczania muzyki bez ponoszenia kosztów?
Tak, możesz skorzystać z innych rozwiązań, np. z darmowych radiów internetowych. Możesz także
wykupić licencję na dostęp do muzyki, jednak pamiętaj o tym, aby zawsze prosić o odpowiedni certyfikat
na wypadek kontroli.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel