Jak otworzyć cukiernię? Wszystko, co musisz wiedzieć na początek
Nazwa cukierni – oryginalny pomysł na znaczenie
Nazwa dla cukierni, którą otworzysz, może mieć kluczowe znaczenie. Oczywiście na ostateczny sukces składa się wiele rzeczy: jakość oferowanych wypieków, odpowiednia reklama, czy lokalizacja, jednak nie da się ukryć, że nazwa cukierni może utrudnić lub ułatwić zdobycie popularności. Jak ją wymyślić? Cóż, zawsze możesz to zlecić agencji reklamowej, jednak jeśli chcesz prowadzić w pełni autorską cukiernię/kawiarnię, to warto wybrać samemu. Pomysłów na nazwę cukierni jest cała masa, od tych dosłownych, aż po abstrakcyjne. Założymy się, że nawet w tym momencie przyszło Ci kilka do głowy.
Nasza rada? Sprawdź cukiernie w Twoim mieście. Spisz je sobie, odwiedź te najpopularniejsze, mówiąc krótko: przeanalizuj rynek. To pozwoli Ci nie tylko wymyślić oryginalną nazwę (jednocześnie nie powielając schematów), ale także zapoznać się z ofertą. Pamiętaj, że poza samą nazwą cukierni ważny jest także ogólny koncept na biznes. Twoja cukiernia ma być bardziej:
- Tradycyjną pączkarnią?
- Ma specjalizować się w słodkich tartach?
- Wymyślnych wypiekach?
- Orientalnych deserach?
- Czy będziesz sprzedawać również lody? Gofry?
Sam widzisz, że na etapie analizy rynku możesz tak naprawdę dowiedzieć się, co w Twoim mieście (lub mniejszym miasteczku) działa, a co nie. A może widzisz, że czegoś w ofercie brakuje, np. pączkarni z prawdziwego zdarzenia, w której będzie można kupić przepyszne, domowe pączki o najróżniejszych nadzieniach (również nieco bardziej eksperymentalnych)? Wszystko to pomoże Ci wymyślić oryginalną nazwę dla swojej cukierni!
Jaką cukiernię otworzyć?
Nazwa i ogólny koncept to nie wszystko. Przed Tobą jeszcze wiele pytań, z czego najważniejsze to z pewnością:
- Czy będziesz oferować desery i wypieki na dowóz?
- Czy będziesz wykonywać desery (np. torty urodzinowe i weselne) na zamówienie?
- Czy będziesz oferować wyłącznie sprzedaż, czy pozwolisz swoim gościom na zjedzenie na miejscu (od tego zależy metraż cukierni)?
- Będziesz produkować własne wypieki, czy postawisz na sprzedaż produktów od zewnętrznych dostawców?
Pamiętaj, że już na etapie planowania cukierni musisz odpowiedzieć sobie na te pytania. Przecież od tego zależą tak ważne rzeczy, jak dobór metrażu, zakup sprzętu i akcesoriów, czy biznesplan. Tutaj również warto oprzeć się na analizie lokalnego rynku – choćby przeprowadzonej na własną rękę. Uprzedzamy, że otwieranie jakiegokolwiek biznesu bez tego, to absolutna loteria.
Wyposażenie cukierni jest równie ważne
Jeśli już wiesz, jaki profil będzie mieć Twoja cukiernia, to pora na zakup odpowiedniego wyposażenia. Czego na pewno będziesz potrzebować? Niezbędne z pewnością okażą się:
- wysokiej jakości witryny ciastowe – pozwolą Ci na elegancką prezentację wypieków i deserów (pamiętaj, że jemy również oczami!),
- lodówki – do przechowywania składników i gotowych deserów,
- lada cukiernicza,
- oświetlenie,
- niezbędne sztućce.
Oczywiście wiele zależy od tego, na jaki profil cukierni się zdecydowałeś. W zależności od oferty niezbędne mogą okazać się:
- maszyny do bitej śmietany,
- szokówki lodziarskie,
- gofrownice,
- maszyny do lodów,
- czy choćby piec.
Zaoferujesz swoim gościom możliwość zjedzenia deserów na miejscu? W takim przypadku niezbędne okażą się stoliki, krzesełka, czyste obrusy i oczywiście sztućce, czy naczynia do podawania deserów. Obawiasz się wysokich kosztów? Pamiętaj, że mogą przysługiwać Ci różnego rodzaju dotacje – warto się tym zainteresować zawczasu, bo od tego może zależeć być albo nie być dla Twojego biznesu.
Jaka lokalizacja dla cukierni będzie najlepsza?
Znalezienie najlepszej lokalizacji dla swojej cukierni to nie lada wyzwanie. Pamiętaj, że lokal powinieneś dobrać pod charakter działalności. Tak naprawdę można przeprowadzić podstawowy podział na trzy rodzaje działalności:
- Punkt szybkiej sprzedaży, czyli tzw. take away – w tym przypadku Klient odwiedza cukiernię, kupuje dany produkt (lody, gofry, pączki) np. przez okienko i zjada go po drodze lub zabiera do domu.
- Lokal serwujący desery na miejscu – wiele cukierni łączy się od razu z kawiarnią. W ten sposób generujesz więcej ruchu, a klienci spędzają więcej czasu w lokalu, co może zwiększyć sprzedaż (zwłaszcza jeśli do deseru zaproponujesz kawę lub herbatę).
- Lokal produkujący wyrobu cukiernicze na miejscu – w tym wariancie musisz zadbać o nieco większą ilość sprzętu, zwłaszcza urządzeń (np. pieców do wypiekania ciast).
Prawda jest taka, że wiele osób otwiera swoją cukiernię bez jasno określonego profilu lokalu, wychodząc z założenia, że „jakoś to będzie”, albo „profil lokalu jeszcze się wykrystalizuje”. W ten sposób utrudniasz sobie pracę i narażasz się na duże koszty, np. zakup sprzętu, który później okaże się absolutnie zbędny. Otwarcie własnego biznesu to poważna decyzja i lepiej poświęcić kilka tygodni, czy nawet miesięcy na dobre przemyślenie tematu.
Jaka lokalizacja dla cukierni będzie najlepsza?
To, jaki rodzaj cukierni wybierzesz, ma kolosalne znaczenie dla metrażu lokalu. A metraż wpłynie bezpośrednio na ilość lokali, które mógłbyś kupić lub wynająć. Kolejna kwestia to sama lokalizacja. Udało Ci się znaleźć miejsce w centrum, np. przy samym rynku? Pozornie może Ci się wydawać, że wygrałeś los na loterii. Jednak wiele biznesów upadło nawet pomimo genialnej lokalizacji. Dlaczego?
Wyobraź sobie, że na rynku, czy po prostu na tej samej ulicy, jest już 6 innych cukierni. W takim przypadku konkurencja jest gigantyczna. Jednocześnie lokalni mieszkańcy mają już swoje ulubione miejsca i wolą odwiedzać sprawdzone miejscówki. W takiej sytuacji może być Ci trudno zgarnąć ruch. Ktoś może zajrzeć do Ciebie z ciekawości, ale większość osób wybierze znaną i sprawdzoną (osobiście) cukiernię.
Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku miejscowości turystycznych, np. nadmorskich. Tam mniejsze znaczenie mają przyzwyczajenia konsumentów, bo wielu potencjalnych klientów i tak nie zna żadnego z lokali. Część osób wejdzie byle gdzie, część zwróć uwagę na szyld, na szeroką ofertę, na ceny, na wystrój, czy opinie w wyszukiwarce. Warto zadbać więc o każdy z tych elementów, aby przyciągnąć klienta. Pamiętaj, że pyszne wypieki, to dopiero początek walki o uwagę konsumenta.
Gdzie otworzyć cukiernię i jaki lokal wybrać?
Jak widzisz, czasem dużo bardziej opłaca się otworzyć cukiernię w mniej ruchliwym miejscu, czy dzielnicy miasta, gdzie konkurencja jest mniejsza. Ale tutaj znowu kłania się analiza rynku, o której już opowiedzieliśmy całkiem sporo. Dobrze, wybrałeś już lokalizację i teraz przeglądasz dostępne lokale, w których będziesz mógł otworzyć swoją cukiernię. Na co powinieneś zwrócić uwagę? Oczywiście oprócz tak oczywistych kwestii, jak wysokość czynszu, czy sam rodzaj umowy, z pewnością przeanalizuj:
- Możliwości techniczne lokalu – znamy przypadki osób, które wynajęły lub kupiły lokal, w którym okazało się, że nie można wprowadzić pewnych zmian (np. w trakcie remontu), czy zamontować niektórych sprzętów.
- Wielkość zaplecza – to niezwykle ważne, jeśli masz zamiar przygotowywać wypieki na miejscu. Na zapleczu powinieneś mieć wystarczającą ilość miejsca, aby przechowywać produkty, podłączyć urządzenia (piece itp.), czy umożliwić pracownikom swobodną pracę.
- Ewentualne udogodnienia dla klientów – ważna jest możliwość wprowadzenia poszczególnych udogodnień, np. dla osób niepełnosprawnych i rodziców, czyli możliwość podjazdu dla wózków.
- Toalety – zwróć uwagę, czy już są w lokalu, czy będziesz musiał je stworzyć od podstaw lub wyremontować. Jeśli masz zamiar serwować gościom wypieki na miejscu, musisz mieć toalety.
- Widoczność lokalu – to ważne, aby Twój lokal był widoczny i nie „umarł” w gąszczu lokalnych billboardów i szyldów. Zadbaj o to, aby był widoczny z daleka, a jednocześnie jego reklama nie była krzykliwa i nachalna.
Jakie wymagania sanitarne musi spełniać cukiernia?
Pamiętaj, że prowadząc cukiernię, musisz spełnić kilka ważnych warunków sanitarnych. Przecież będziesz pracować (Ty lub Twoi pracownicy) z produktami spożywczymi. Wszelkie wymogi zostały dokładnie opisane w odpowiednich ustawach i rozporządzeniach – koniecznie musisz je dokładnie przestudiować i dokładnie się do nich zastosować. Ich respektowanie jest niezbędne do uzyskania zgody od Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na prowadzenie cukierni. Oto kilka wymagań, które musi spełniać cukiernia:
- umywalki z ciepłą i zimną wodą,
- odpowiednia wentylacja (dla komfortu pracowników oraz gości),
- bezwzględna czystość.
Do tego wszystkie zatrudnione osoby muszą posiadać aktualną książeczkę zdrowia. Możemy Ci podpowiedzieć, że pełna lista obowiązujących aktów prawnych znajduje się na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego www.gis.gov.pl. Koniecznie się z nią zapoznaj, żeby uniknąć kłopotów w przyszłości.
Wystrój cukierni – kolejny krok ku sukcesowi
Zacznijmy od naczelnej zasady: zadbaj o zachowanie odpowiedniego balansu między estetyką a funkcjonalnością lokalu. Wygląd i wyposażenie cukierni będą miały ogromne znaczenie nie tylko dla wygody pracy, atrakcyjności miejsca, ale również grupy docelowej klientów. Inny wystrój przyciągnie młodzież i studentów (postawienie na luźny wystrój, duże puffy, miejsca do siedzenia na parapetach, dobrej jakości kawa), a inne starszych ludzi (raczej tradycyjny wystrój, stonowana estetyka itp.). Musisz więc określić, do kogo tak naprawdę adresujesz swój biznes – pamiętaj przy tym, że często próba złapania kilku srok za ogon kończy się finansową klapą. Nie można dogodzić każdemu klientowi.
Proponujemy wybranie motywu przewodniego. Co Ci się podoba? Bo my możemy rzucić kilka przykładowych pomysłów:
- cukiernia w stylu nowojorskim,
- kawiarnia z lodami, goframi i kawą utrzymana w jasnej kolorystyce,
- kolorowa kawiarnia przyjazna właścicielom czworonogów,
- modny lokal z dobrą muzyką i atmosferą sprzyjającą spotkaniom znajomych, czy spotkaniom biznesowym,
- kawiarnia z dobrymi deserami i kanapkami, w której można przyjść na lunch w przerwie w pracy.
Sam widzisz, że pomysłów jest mnóstwo – możesz je wszystkie wypisać na kartce. Każdy pomysł będzie wymagać od Ciebie innego wystroju. Ważne, aby koncept się spinał. Możemy Ci również podpowiedzieć, żebyś zwrócił uwagę na wybór odpowiednich mebli. Te muszą być nie tylko ładne i pasujące do wybranego stylu, ale także zgodne z przepisami sanitarnymi. Co równie ważne, ogromny wpływ na postrzeganie całego wnętrza mają także dekoracje ścian oraz oświetlenie – tutaj również musisz poświęcić nieco uwagi.
Mamy nadzieję, że nasze praktyczne porady i wskazówki pomogą Ci obrać odpowiedni kierunek. Pamiętaj o wypisaniu sobie wszystkich zadań w punktach. Nie stresuj się również niepotrzebnie – nie musisz znać wszystkich odpowiedzi od razu. Możesz powoli robić research, uzupełniając swój biznesplan krok po kroku. Z naszej strony możemy życzyć Ci powodzenia!