Jak nakryć stół na przyjęcie weselne? Tipy dla restauratorów
Stół weselny powinien wyglądać wyjątkowo, ponieważ wesele to wydarzenie, które pamięta się przez całe życie. Jeśli zajmujesz się organizacją tego typu przyjęć, warto poznać zasady prawidłowego nakrywania stołu. Sprawdź, jakich elementów potrzebujesz i w jaki sposób je rozmieścić, aby Para Młoda oraz wszyscy goście byli zachwyceni elegancką zastawą stołową.
Niezbędne elementy nakrycia stołu na wesele
Zanim zaczniesz rozkładać nakrycia stołu, pomyśl, jak powinno wyglądać rozmieszczenie stołów. Ważne, aby umożliwiało gościom swobodne przemieszczanie się po sali. Gdy stoły są już odpowiednio ustawione, kolejnym punktem jest wybór obrusu. To on stanowi tło dla zastawy stołowej. Dlatego pomyśl, jaki kolor będzie najbardziej odpowiedni.
Wybór zależy również od wystroju sali, charakteru przyjęcia. Na weselach najczęściej pojawiają się białe obrusy. Wyglądają bardzo elegancko i łatwo dobrać do nich nakrycie stołu. Jednak może zdarzyć się tak, że Para Młoda będzie chciała zorganizować przyjęcie weselne w konkretnym stylu (np. boho, glamour). W tym przypadku białe obrusy możesz zastąpić np. kremowymi, granatowymi lub w odcieniu pudrowego różu.
Jeśli obrus jest już wybrany, przejdź do kompletowania elementów eleganckiego nakrycia stołu. Będziesz potrzebował:
- talerzy głębokich oraz łyżek do zupy,
- talerzy płytkich oraz widelców i noży,
- talerzyków deserowych oraz widelczyków do ciasta,
- łyżeczek do kawy i herbaty,
- szklanek i kieliszków.
Oprócz tego przygotuj serwetki oraz podtalerze. Są to dodatki, które spełniają nie tylko funkcję dekoracyjną, uzupełniając nakrycie stołu weselnego. Ich zadaniem jest również ochrona przed zaplamieniem eleganckiego obrusu.
Jak prawidłowo nakryć stół weselny w restauracji?
Gdy skompletowałeś już zastawę stołową, czas na jej prawidłowe rozmieszczenie. Jeśli stół weselny ma wzbudzić zachwyt gości, nie możesz zapomnieć o podstawowych zasadach nakrywania do stołu. Poniższe wskazówki pomogą Ci uniknąć błędów.
Rozmieszczenie talerzy
Wesele to wyjątkowe przyjęcie o podniosłym charakterze. Dlatego, zanim zaczniesz rozkładać talerze, umieść na stołach podtalerze. Służą za podstawkę, sprawiając, że zastawa wygląda bardziej elegancko. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór tego typu dodatków – od klasycznych białych, przez złote, po srebrne z dekoracyjnymi brzegami.
Na podtalerzach ułóż płytkie talerze, a na nich głębokie. Chyba że podczas przyjęcia będzie serwowana również przystawka. W takiej sytuacji połóż najpierw talerz na przekąski, a dopiero potem ten na zupę.
Po daniu głównym wymień talerze obiadowe, na te mniejsze przeznaczone do deserów. A pod filiżanki do kawy i herbaty podłóż eleganckie spodeczki.
Ułożenie sztućców
Teraz czas na ułożenie widelców, noży, łyżek i łyżeczek. Jeśli chodzi o sztućce, pamiętaj o tym, aby:
- układać je zgodnie z kolejnością serwowania dań (z brzegu powinny znaleźć się te, których goście użyją do dania podawanego jako pierwsze);
- widelce stołowe należy umieścić po lewej stronie talerzy, a łyżki i noże po prawej;
- nakrycie stołu do deseru umieść nad talerzami (łyżeczka powinna znajdować się wyżej niż widelczyk i być zwrócona w lewo, a widelczyk odwrotnie).
Rozmieszczenie szkła
A co zrobić ze szklankami i kieliszkami do wina, szampana oraz innych alkoholi? W tym przypadku poprawne nakrycie stołu jest prostsze. Ważne, aby przy jednej osobie stały maksymalnie 4 kieliszki. Powinieneś umieścić je w prawym górnym rogu talerza.
Szkło często ustawia się w ukośnej linii. To oznacza, że nad łyżeczką i widelczykiem do deseru znajduje się szklanka na wodę, trochę niżej kieliszek do wina czerwonego, a najdalej do talerza ten do wina białego.
Zasady nakrycia stołu w restauracji – o czym jeszcze warto pamiętać?
O czym jeszcze warto pamiętać, jeśli chodzi o nakrycie stołu weselnego? Okazuje się, że nie tylko prawidłowe rozmieszczenie talerzy, czy sztućców wiąże się z wieloma pytaniami. Problematyczna bywa także z pozoru błaha kwestia, jaką jest ułożenie serwetek.
Przy każdym nakryciu powinieneś umieścić 2 serwetki – jedna (mniejsza) służy do rozdzielenia talerzy gości, a drugą można położyć na kolanach (umieść ją po lewej stronie talerza obiadowego lub ładnie zwiń i połóż na głębokim talerzu).
Odpowiednio rozmieszczone serwetki są piękną dekoracją stołu weselnego – w naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór tego typu dodatków (dostępne są w różnych kolorach, więc bez problemu dobierzesz je do zastawy stołowej). Ponadto oferujemy Ci obrączki na serwetki (złote, srebrne), które są bardzo praktyczne, a zarazem prezentują się niezwykle elegancko.
Nakrywanie stołu weselnego to odpowiedzialne zadanie. W końcu zajmuje on centralne miejsce na przyjęciu i przyciąga wzrok wszystkich gości. Na szczęście znając podstawy prawidłowego nakrywania stołu, okazuje się, że nie jest to wcale takie trudne. Pamiętaj o nich, a goście weselni na długo zapamiętają to, jak elegancko się prezentował i chętnie wrócą do Twojej restauracji.