Jak czyścić i dbać i dbać o patelnię? Nasz poradnik!
Wśród wszelkich czynności, jakie wykonywane są w kuchni, z całą pewnością czyszczenie patelni nie należy do tych miłych i przyjemnych. Zazwyczaj czynność taką zostawiamy na sam koniec, mając już dość serdecznie tej pracy po pierwszej minucie. A niepotrzebnie! Mając dobrej jakości patelnie, te są w stanie nie tylko doskonale sprawdzać się w swojej roli przez długie lata, ale i nie stanowić przy tym problemu z ich codziennym czyszczeniem. Wystarczy tylko zastosować odpowiednią metodę do konkretnego rodzaju patelni, a ta na pewno będzie w stanie zagwarantować szybkie jej umycie, odpowiednią ochronę i zachowanie trwałości na lata. Jak czyścić patelnię? Jak o nią dbać?
Patelnie teflonowe - jak czyścić?
Wśród występujących patelni, z pewnością wybieranymi najczęściej są te teflonowe. Wynika to z faktu, że można smażyć na nich posiłki bez tłuszczu, co ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, na wygląd, na samopoczucie. Najważniejsze jest tutaj niestosowanie żadnych metalowych akcesoriów, ale wykorzystywanie jedynie gumowych, plastikowych i drewnianych produktów, które tej powłoki teflonowej nie będą w stanie zniszczyć. O czym jednak należy pamiętać, gdy szukamy odpowiedzi na pytanie - jak dbać o patelnię? Absolutnie nie można używać tutaj żadnych detergentów, oprócz oczywiście łagodnego płynu do mycia naczyń. Nie można wykorzystywać szorstkich gąbek, ale metodę namoczenia i przetarcia. Istotne jest to, aby po myciu przetrzeć powłokę ręcznikiem papierowym, wykorzystując do tego odrobinę oleju. Bardzo ważne jest także to, aby nie myć patelni gorącej, ale wcześniej ją wystudzić i obowiązkowo wykorzystywać ciepłą wodę - nie gorącą i nie zimną, która może sprawić, że teflon popęka.
Jak dbać o patelnie ceramiczne?
Innym rodzajem są patelnie ceramiczne. Tutaj także można wykorzystać smażenie bez tłuszczu, jednak nie jest ono zalecane z racji zniszczenia tej powłoki. Patelnie takie bowiem mogą powodować utratę właściwości przywierania do nich pokarmów. Jak dbać o patelnię? Po każdym umyciu powłokę należy wytrzeć, bowiem niewielkie nawet krople wody powodują tworzenie się kamienia, a wtedy patelnia traci swoje właściwości. Nie powinno stosować się także soli do czyszczenia. A co zrobić, jeśli jedzenia nie można ściągnąć z patelni? Można tutaj wykorzystać sodę oczyszczoną lub ocet winny. Produkty te poradzą sobie z zabrudzeniami, a przy tym patelni nie zniszczą.
Jak wykorzystywać patelnie emaliowane?
Kolejne, to patelnie emaliowane, które są bardzo praktyczne, solidne i trwałe, ale przy tym trudne w utrzymaniu ich w czystości. To, o czym należy pamiętać, to odpowiednie ich zahartowanie. Przed pierwszym użyciem należy wysmarować je tłuszczem i odstawić na kilka godzin, a następnie umyć. Na początku ich wykorzystywania, nie zaleca się stawiania ich na dużych palnikach, bowiem muszą one krok po kroku być przystosowywane do wysokich temperatur. Jak czyścić patelnie emaliowane? Absolutnie nie można stosować tutaj ostrych drucików i proszków. I oczywiście istotnym jest fakt, że jeśli choć niewielki kawałek odpadnie, taki sprzęt kuchenny nie nadaje się już do użytku. Jeśli dojdzie do przypalenia na niej jedzenia, należy zalać ją wodą i odstawić, a następnie przetrzeć miękką ściereczką z użyciem odrobiny płynu do naczyń.
Pozostałe patelnie do wykorzystania
- patelnie miedziane
Jest ona bardzo dobrym produktem, który niezwykle szybko się nagrzewa, dlatego też należy pamiętać, że zbyt długie przytrzymanie jej na ogniu lub wkładanie na bardzo duże palenisko, może spowodować przypalenie.
- patelnie aluminiowe
Jest to jedna z najbardziej popularnych patelni, kupowana niezwykle często. Sprawdza się doskonale, ale należy pamiętać, aby używać sztućców na przykład z drewna, bowiem jest ona podatna na zarysowania.
- patelnie żeliwne
Jest to patelnia, którą łatwo można zniszczyć, dlatego należy używać ją ostrożnie. Na powierzchni ma porowatą powłokę, która jest nieco trudna w utrzymaniu czystości. Należy tutaj pamiętać, aby wysuszyć ją po umyciu, aby nie zaczęła rdzewieć.
- patelnie stalowe
Te patelnie są niezwykle solidne i trwałe. Wolno się nagrzewają, stąd też trzeba poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie posiłku. Można do niej używać metalowych akcesoriów.
- patelnie szklane
Mało popularne, ale doskonale się prezentujące, wykonane z grubego szkła. Należy obchodzić się z nimi ostrożnie.
W zależności od danej patelni, jej czyszczenie może wyglądać nieco inaczej, ale niemal w każdym przypadku kluczowe znaczenie ma zachowanie trwałości powłoki. Kupując na przykład taki model, jak - patelnia granitowa FUNTZIO dzielona, ta mimo zastosowanych przegródek jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości i co istotne, można myć ją w zmywarce. W każdym jednak przypadku jest inaczej i zawsze należy zastosować się do instrukcji, jaka dołączona jest do produktu.
Jak wyczyścić patelnię od spodu?
Kiedy wiemy już, jak czyścić patelnię od środka, czyli tam, gdzie jest ona najbardziej narażona na zanieczyszczenie z racji kontaktu z jedzeniem, warto także i pomyśleć o kwestii czyszczenia jej na zewnątrz. Skąd biorą się zabrudzenia na dolnej ich części? Spód jest w bezpośrednim kontakcie z brudnymi rusztami, jak również i palnikami. Ponadto, pod wpływem gotowania potraw, resztki mogą tam spływać i się przypalać. Taki zapiekający się brud jest bardzo trudny do usunięcia. I bez względu na to, czy chodzi o zwykłe patelnie czy patelnie głębokie, brud się tam pojawia. Warto więc robić to regularnie, aby nie doprowadzić do zbyt dużego ich zniszczenia. Jak to zrobić?
Najlepiej sprawdzają się tutaj domowe sposoby, a więc wykorzystanie takich rozwiązań, dzięki którym mamy pewność, że powłoki nie zniszczymy, a z brudem bez problemu sobie poradzimy. Idealną będzie pasta z sody oczyszczonej, ocet, a także zastosowanie myjki parowej. Oczywiście w zależności od rodzaju patelni, nieco inne metody okażą się być dobrym wyborem. Jeśli chodzi o sodę oczyszczoną, ta jest doskonała w walce z zabrudzeniami wywołanymi przypaleniem. Działa ona żrąco, stąd też nie straszne są jej zaschnięte oleje, tłuszcze, farby, a także i inne uporczywe zabrudzenia. Jeśli zaś chodzi o ocet, ten stanowi rodzaj ekologicznego środka do czyszczenia przypaleń, z racji tego, że ma on kwaśny odczyn.
Zasady czyszczenia patelni - czyli czego robić nie wolno?
Kluczowe znaczenie ma to, aby unikać wszelkich ostrych zmywaków. Wielu ludzi popełnia ten błąd i szoruje zaschniętą lub przypaloną powierzchnię. Jest to największe zło, bowiem wraz z odchodzeniem przypalonego jedzenia, odejść może i delikatna powłoka, ulegając trwałym uszkodzeniom. Ponadto, skupiając się na tym, jak czyścić patelnię i czego podczas tego czyszczenia unikać, warto spojrzeć na detergenty i środki czystości. Nie powinno się używać silnych środków żrących, bowiem te działają na patelnię niszcząco. Nie sprawdzą się więc żadne silne detergenty, które na przykład stosujemy do czyszczenia piekarnika czy płyty grzewczej.
Zastosowanie tłuszczu
Skupiając uwagę na tym, jak dbać o patelnię, warto z pewnością i zwrócić uwagę na kwestię tłuszczu. Co on ma wspólnego z samym dbaniem o patelnię? Z uwagi na brak tłuszczu, szczególnie w przypadku tych patelni beztłuszczowych, ta może łatwo ulec przegrzaniu, tym samym tracąc swoje właściwości. Aby więc patelnia długi czas mogła spełniać swoje zadania, warto stosować niewielką choćby ilość tłuszczu, która delikatnie pokryje powłokę podczas smażenia. Można tutaj wykorzystać olej, smalec czy na przykład masło klarowane. Idealna do smażenia jest na przykład patelnia Galaxy, która posiada marmurkową, nieprzywierającą podwójną powłokę, co sprawia, że jest ona bardzo łatwa w utrzymaniu czystości.
Wycieranie patelni po myciu
Bardzo istotne znaczenie ma również i to, aby patelnia po umyciu została dokładnie osuszona, bowiem tylko w ten sposób można uchronić się przed tworzeniem kamienia. Jeśli bowiem woda zalega, szczególnie w miejscu zarysowań, kamień osadzi się tam niezwykle szybko, a wtedy straci ona swoje właściwości całkowicie. Tutaj najlepiej sprawdzą się ręczniki papierowe lub zwykła, bawełniana szmatka kuchenna.
Gdzie przechowywać patelnie?
W przypadku istotnych kwestii dotyczących dbania o patelnię, na pewno warto pamiętać także i o sposobie jej przechowywania. Najlepszą z możliwych opcją jest jej powieszenie, bowiem ułożona w szafce jest bardziej narażona na zarysowania powłoki pod wpływem nakładanych na nią garnków. Im więcej takich zarysowań, tym większy problem z przypalaniem posiłku, ale i z uwalnianiem związków, które są po prostu niebezpieczne.
Chcąc odpowiedzieć na pytanie - jak dbać o patelnię, z pewnością warto zastosować się do powyższych kwestii, a wtedy z całą pewnością każda patelnia w Twojej szafie, będzie lśniła czystością i zastosowaniem jej na lata.