Forma do tarty. Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

2020-08-23
Forma do tarty. Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Forma do tarty – tu znaczenie mają rozmiar i materiał wykonania



Decydując się na zakup formy, warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Będą one miały decydujący wpływ nie tylko na to, jak Twoja tarta będzie się prezentować. Przede wszystkim rodzaj wybranego naczynia bezpośrednio przekłada się na komfort użytkowania, łatwość pieczenia, czy równomierną kruchość Twojego ciasta.

Najpopularniejsze modele, jakie możemy spotkać na rynku to:

  • forma do tarty metalowa,
  • forma do tarty ceramiczna,
  • forma do tarty silikonowa.

Oprócz materiału wykonania, ważny jest również rozmiar formy, na który się zdecydujesz. Przepisy kulinarne przewidują proporcje składników na formy o średnicy 24-28 cm. Pamiętaj więc, że decydując się na formę o tych wymiarach, zyskujesz większą pewność, że Twój wypiek się uda (wybór zbyt małej lub zbyt dużej formy może sprawić, że ciasto się nie dopiecze, lub będzie przypalone).

 

Forma do tarty z wyjmowanym dnem to jedna z najpopularniejszych propozycji

Forma do tarty z wyjmowanym dnem znajduje się niemalże w każdym domu. To naczynie jest szczególnie cenione przez tradycyjne kucharki. Wyjmowane dno pozwala na łatwe wyjmowanie wypieku z naczynia, co zdecydowanie zmniejsza ryzyko uszkodzenia delikatnych brzegów ciasta. Pod tym względem, metalowa forma jest zdecydowanie najłatwiejsza w użytkowaniu. Należy jednak zachować szczególną ostrożność podczas pieczenia. Ścianki naczynia są cienkie, przez co ciasto nie powinno być trzymane w piekarniku dłużej, niż zakłada przepis. Łatwo w ten sposób o zbyt kruche i suche brzegi lub (co gorsza) przypalenie!

Na uwagę zasługują również foremki na mniejsze tarty, czyli tartaletki. Te często sprzedawane są w opakowaniach, np. po 6 sztuk. Pozwalają na przygotowanie mniejszych porcji deserów, dzięki czemu doskonale sprawdzają się podczas wizyty gości. Pamiętaj jednak, aby Twoja forma do tarty z wyjmowanym dnem pochodziła od zaufanego producenta. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że naczynie zostało pokryte specjalną, nieprzywieralną powłoką, odporną na wszelkiego rodzaju zarysowania i uszkodzenia.

Forma do tarty silikonowa – odporna na wysokie i niskie temperatury

Formy wykonane z wysokiej jakości silikonu wciąż zyskują na popularności. Nie ma co się dziwić, materiał ten jest odporny zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Dzięki temu doskonale zachowuje się nie tylko w piekarniku i lodówce, ale również zamrażarce. Niewątpliwą zaletą tych naczyń jest to, że  można bez problemu myć je w zmywarce.

Niektóre modele dostępne są również z ceramicznymi talerzami, które umożliwiają efektowną prezentację wypieków. Ciasto z łatwością wyjmiesz z elastycznej formy, ponieważ nie przyklei się do naczynia. Warto jednak uważać z używaniem ostrych narzędzi, ponieważ te mogą uszkodzić silikonową powłokę.

Forma do tarty ceramiczna – piękny design i elegancka prezentacja wypieków

 


Forma do tarty ceramiczna ma tę przewagę nad pozostałymi modelami, że pozwala na piękną prezentację ciasta. Naczynia w pastelowych kolorach potrafią dodać uroku deserom i sprawić, że te wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Kolejną zaletą tych naczyń jest fakt, że równomiernie rozprowadzają ciepło i nie pozwalają na zbytnie przypieczenie boków ciasta. To pewniak, jeżeli zależy Ci na osiągnięciu idealnej kruchości tarty.

Warto jednak uważać, ponieważ ciasta wypiekane w ceramice potrzebują nieco więcej czasu na nagrzanie się, przez co czas pieczenia przedłuża się. Forma do tarty ceramiczna jest również delikatniejsza, niż ta wykonana z metalu, czy silikonu, dlatego należy zachować ostrożność przy jej przenoszeniu i przechowywaniu.

A czy Ty masz swoje ulubione naczynie do przygotowywania wypieków? Forma do tarty silikonowa, z wyjmowanym dnem, a może forma do tarty ceramiczna?

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020
Zaufane Opinie IdoSell
4.69 / 5.00 104 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-11-25
Polecam
2023-11-19
Bezproblemowo i szybko.
pixel