Dlaczego warto jeść miód? To prawdziwy cud natury!

2021-11-07
Dlaczego warto jeść miód? To prawdziwy cud natury!

Kilka słów o tym, dlaczego warto jeść miód

Wiele osób spożywa miód dlatego, że jest absolutnie przepyszny (do tego różne gatunki mają swój niepowtarzalny posmak!). Jednak jeśli to Cię nie przekonuje, to może zainteresują Cię właściwości prozdrowotne miodu. Dlaczego warto jeść miód? Choćby dlatego, że:

  • miód doskonale łagodzi różnego rodzaju dolegliwości układu oddechowego poprzez działanie przeciwzapalne i wykrztuśne,
  • wpływa korzystnie na układ krwionośny i podobnie, jak zielona herbata, rozszerza naczynia wieńcowe, reguluje krążenie, a także obniża ciśnienie krwi,
  • wzmacnia naszą odporność (szczególnie dodany do herbaty z cytryną!) oraz jest naturalnym antybiotykiem,
  • łagodzi wiele dolegliwości układu pokarmowego, w tym choroby wrzodowej, czy zapalenia jelit,
  • reguluje czynności trawienne żołądka, poprawiając przy tym przemianę materii,
  • w składzie miodu znajdziesz cukry proste, które biorą udział w detoksykacji, a przy tym obniżają działanie alkoholu, nikotyny oraz chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska.

Do tego, co warto wspomnieć, miód jest naturalnie czysty. Wszystko dlatego, że nasze ukochane pszczoły są szczególnie wrażliwe na zanieczyszczenia. Jeśli trafią na rośliny pryskane chemicznymi oparami, to od razu wyczują, że nektar jest zanieczyszczony lub niestety zginą. Ich wrażliwość na różnego rodzaju szkodliwe substancje sprawia, że sam miód jest absolutnie czysty i bezpieczny.

Jak przechowywać miód?

Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości – to pytanie z pewnością nurtuje wiele osób. Według powszechnej opinii miód się nie psuje. Jest w tym wiele prawdy, szczególnie gdy na wykopaliskach w Gruzji znaleziono miód w glinianym naczyniu sprzed 5500 lat! Miód się skrystalizował, jednak nie był zepsuty. Prawda jednak jest taka, że trzeba odpowiednio przechowywać miód, aby nie natknąć się na niespodziankę. Najlepiej więc przechowywać miód w słoiku lub specjalnym naczyniu. Koniecznie schowaj go tam, gdzie nie dociera światło słoneczne (np. w szafce kuchennej).

Jaka temperatura przechowywania jest najlepsza? Zaleca się optymalną temperaturę 8-10 stopniu Celsjusza. Najważniejsze jednak jest to, aby unikać temperatury powyżej 20 stopni, ponieważ w ten sposób obniżają się właściwości prozdrowotne miodu. Dzieje się tak na skutek spowolnienia działania enzymów i naruszenia proporcji cukrów. Często można również zaobserwować, że w zbyt dużym cieple miód ciemnieje, zaś przy szczególnie niskich temperaturach staje się zbyt suchy. Warto wspomnieć, że miód można również śmiało zamrozić i nie zmieni to jego właściwości.

Jaki pojemnik na miód wybrać?

Jeśli już wiesz, jak przechowywać miód, to warto wspomnieć również kilka słów o pojemnikach na miód. Ten cudowny produkt warto przecież odpowiednio podać, np. gdy chcemy, aby nasi goście dosłodzili nim sobie herbatę. Tutaj warto wybrać jeden ze ślicznych, designerskich słoiczków (np. w kształcie baryłki miodu), które sprawią, że całość będzie elegancko i estetycznie podana.

Jaki materiał będzie najlepszy? Cóż, zdecydowanie największą popularnością cieszą się pojemniki na miód wykonane z porcelany lub szkła. Ciekawą opcją są również dzbanuszki przypominające naczynia na śmietankę do kawy. Oczywiście nieocenionym akcesorium w domu każdego miłośnika miodu jest specjalna łyżka do miodu, która jest zaprojektowana w taki sposób, aby przyjemnie nakładać miód (który ma tendencję do przyklejania się do łyżeczek). To co, kiedy robisz sobie herbatkę z miodem?

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel