Czy wiesz, jak zrobić czekoladowe fondue? Zdradzamy kuchenne sekrety!
Fondue czekoladowe z owocami – najnowszy kulinarny hit!
Fondue to danie pochodzące ze Szwajcarii, gdzie oryginalnie było przygotowywane przez lokalnych górali na bazie mieszanki serów i białego wina. Potrawa stała się dość szybko popularna we Włoszech oraz Francji, gdzie spożywa się ją do dziś w gronie rodziny i przyjaciół. Danie stanowi doskonały sposób na wykończenie produktów spożywczych i warzyw, które nie znalazły zastosowania w innych przepisach kulinarnych. Jeżeli wyznajesz ideę zero waste, tradycyjne fondue serowe z chlebem lub warzywami na pewno powinno Cię zainteresować!
Jego słodka wariacja na bazie czekolady działa w podobny sposób. Przepisy na czekoladowe fondue dają ogrom możliwości! Możesz w nich wykorzystać ulubione owoce, a najwięksi wielbiciele słodkości śmiało mogą sięgnąć również po żelki, pianki, ptasie mleczko, czy ciastka. Fondue czekoladowe z owocami i słodkimi dodatkami to danie, które doskonale sprawdzi się na każdej domowej imprezie, wieczorze z przyjaciółmi i rodziną, czy przy innych, szczególnych okazjach.
Jak zrobić czekoladowe fondue? Masz ogrom możliwości!
Choć jeden z najpopularniejszych przepisów na czekoladowe fondue zakłada:
- 3 tabliczki deserowej czekolady,
- 200 g śmietanki kremówki,
- ulubione dodatki, np. owoce,
możliwości modyfikacji tego przepisu jest naprawdę wiele. Do przygotowania deseru możesz użyć ulubionej, mlecznej czekolady, białej lub karmelowej. Warto również poeksperymentować z dodatkami (w przypadku czekolady karmelowej możesz postawić nawet na słone paluszki!).
Jak zrobić czekoladowe fondue? Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (to najlepsza metoda rozpuszczania czekolady, bez ryzyka przypalenia). Następnie wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Teraz kluczowa kwestia: aby czekoladowy krem nie zastygł, konieczne będzie regularne podgrzewanie go. Warto w takim momencie posiadać odpowiednie naczynie do fondue czekoladowego, które podgrzewane od spodu, będzie odpowiadało za utrzymanie odpowiedniej temperatury. To szczególnie ważne, jeżeli chcesz, aby deser przetrwał do końca planowanego przez Ciebie przyjęcia.
Zestaw do czekoladowego fondue – z czego się składa?
Zestaw do czekoladowego fondue to zdecydowanie propozycja dla wszystkich wielbicieli słodkości. W jego skład wchodzą:
- dedykowane do fondue czekoladowego naczynie – może być wykonane np. z ceramiki lub miedzi,
- zestaw widelczyków do nadziewania dodatków (owoców, pianek, itd.),
- podgrzewacz (np. palnik, świeczka).
Osoby, które nie mają w swojej kuchni wystarczającej ilości miejsca na przechowywanie tego typu naczynia do fondue czekoladowego, mogą postawić na jego mniejszą wersję, z niewielkim podgrzewaczem lub model przeznaczony do grzania w mikrofali. To zdecydowanie wygodniejsze rozwiązanie niż korzystanie ze standardowych, kuchennych naczyń. Należy również pamiętać, że zestaw do czekoladowego fondue możesz wykorzystać przy podawaniu wersji serowej, ale również sosów, czy zup.
Czy warto stawiać na naczynie dedykowane do fondue czekoladowego? Naszym zdaniem (jeżeli jesteś wielbicielem czekoladowych deserów) to jak najbardziej tak! Mając je w swoim kuchennym ekwipunku, nie musisz się martwić się o to, że przygotowany przez Ciebie deser zastygnie. Zwłaszcza że ciągłe odrywanie się od przyjęcia tylko po to, aby podgrzać w kuchni czekoladową masę, może być irytujące. Zestaw do fondue czekoladowego pozwoli Ci na oddanie się spotkaniu z bliskimi, bez obaw o podany deser. Co warto wspomnieć, zarówno porcelanowe, jak i miedziane naczynie doskonale się prezentuje (znacznie lepiej, niż standardowy, kuchenny garnek, czy miska).
Mamy nadzieję, że niedługo sam przygotujesz fondue czekoladowe z owocami dla swoich bliskich. Koniecznie daj nam znać, jak smakowało!