Garnki gastronomiczne
Jakie garnki do restauracji?
Wybierając garnki do profesjonalnego gotowania, chcemy, by były one wytrzymałe, uniwersalne, duże oraz łatwe do utrzymania w czystości. Zazwyczaj tego typu garnki zaczynają się od pojemności 10 L do nawet 40 L. Branża gastronomiczna ma bardzo surowe zasady, dlatego warto znaleźć garnki gastronomiczne, które spełnią wszystkie obowiązujące normy. Profesjonalne garnki do gotowania poprawią wydajność każdego zespołu w kuchni. Ułatwiają one pracę oraz uprawniają ją, dlatego ważne jest, jakiego rodzaju garnki wybierzemy do naszego lokalu.
Garnki gastronomiczne dla zawodowych kucharzy
Profesjonalne garnki do gotowania w takich miejscach jak restauracje, stołówki, lokale, wyróżniają się przede wszystkim rozmiarem naczynia. Mimo dużego litrażu zastosowana w nich technologia równomiernie rozprowadza energię, przez co przygotowywane jedzenie się nie przypala i grzeje również na górze garnka. Garnek gastronomiczny z pewnością będzie bardziej odporny zwłaszcza podczas często używania oraz mycia. Wiele modeli posiada powłokę emaliowaną. Jest ona łatwa do utrzymywania w czystości i nie jest przywierającą. Emalia jest bezpieczna dla zdrowia zwłaszcza dla osób z uczuleniem na nikiel, który jest często obecny w garnkach ze stali nierdzewnej. Emalia nie wchodzi w reakcję ze składnikami spożywczymi, dlatego doskonale nadaje się ona do przechowywania różnego rodzaju potraw (również tych kwaśnych jak np. kapuśniak).
Garnki do gotowania w stołówce, lokalu, restauracji
Garnki gastronomiczne powinny być funkcjonalne oraz wytrzymałe. Są one bardzo często używane i przygotowywane możliwe być w nich jednocześnie wiele porcji. Skraca to czas ich przygotowania i umożliwia podanie ciepłego dania wielu osobom w krótkim czasie. Ich wybór nie powinien być przypadkowy. Większość garnków, wykorzystywanych w gastronomii są garnkami uniwersalnymi, posiadającymi pokrywę. Sprawdzą się one również w każdym gospodarstwie domowym. Garnki emaliowane o dużym litrażu przydadzą się przy domowej produkcji dżemów, przetworów oraz sezonowych zapasów.