Sadzone? A może na miękko lub twardo? Przygotuj jajko idealne!

2021-08-16
Sadzone? A może na miękko lub twardo? Przygotuj jajko idealne!

Jajka to bez wątpienia jeden z tych produktów, które możemy przyrządzić na wiele sposobów i w każdym będą smakowały wyśmienicie. A Ty jakie lubisz najbardziej? Wolisz takie na twardo, na chlebek z dodatkiem szczypiorku i sałaty? A może preferujesz na miękko, ułożone na toście? Jako jajecznica, szakszułka czy omlet? Bez wątpienia w każdym wydaniu, mogą one stanowić idealną formę śniadania, obiadu, jak również i kolacji.

Z czego składają się jajka?

Choć pytanie może wydawać się nieco śmieszne, warto dokładniej przyjrzeć się jajku i dowiedzieć się dokładnie, z czego się ono składa. Moglibyśmy powiedzieć jasno - z białka i żółtka. Spójrzmy jednak na to pod kątem makroelementów. 75% jajka stanowi woda, 13% to białko, 10% to tłuszcze, w tym 3,1% to nasycone i 1,4% to nienasycone, a pozostałą część stanowią węglowodany. Ile jajko ma kalorii? W 100 gramach znajduje się 147 kalorii, 12,6 gramów białka, 9,9 gramów tłuszczu i 0,8 gramów węglowodanów. Średnio jedno jajko ma 80 kalorii, gdzie białko stanowi 60% ich procent, żółtko 20%.

Jakie wartości odżywcze mają jajka?

Jajka są niezwykle pełnowartościowe, a jednocześnie jako białko pochodzenia zwierzęcego bardzo dobrze przyswajalne. Jajka stanowią więc doskonały wybór do prawidłowego rozwoju, jak również i wzrostu tkanki kostnej. Dzięki wprowadzeniu ich do diety, dostarcza się do organizmu cenne aminokwasy egzogenne.

To, co na pewno zasługuje na uznanie, to bogactwo minerałów i witamin, jakie są w stanie nam one dostarczyć. W ich składzie znajdziemy między innymi takie witaminy, jak: A, D, E, K, B12, a także kwas foliowy, wapń, potas, fosfor. Zawierają one również siarkę, cynk, żelazo oraz kwasy omega - 3 i kwasy omega - 6. Warto wspomnieć także o tym, że w jajku znajduje się żółty barwnik - ksantofil i luteina. Pierwszy z nich ma za zadanie chronić tętnice przed odkładaniem się w nich złogów, drugi stanowi ochronę dla oczu, zabezpieczając przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

W jaki sposób oznaczone są jajka?

Jajka mają specjalne kody, co pozwala łatwiej określić ich pochodzenie. Pierwsza z cyfr określa sposób chowu i tak: 0 - hodowle ekologiczne, 1 - kury z wybiegu, 2 - chów ściółkowy, 3 - chów klatkowy. Następnie podawany jest symbol określający kraj pochodzenia, potem województwo, następnie powiat farmy, rodzaj prowadzonej działalności i na końcu numer producenta. Co więcej, jajka określane są także względem wielkości. I tak mamy jajka: S - małe, M - średnie, L - duże i XL - bardzo duże.

Przygotowywanie jajek - przydatne do tego akcesoria

Każdy z nas preferuje określony sposób podawania jajek. Jedni zdecydowanie bardziej wolą jajka na miękko, inni dużo bardziej na twardo. Stanowią one idealny wybór na śniadanie, kiedy możemy wyjadać je łyżeczką, zatapiając we wnętrzu odrobinę soli, możemy skroić je na plasterki i ułożyć na chlebie, możemy zrobić jajka sadzone, których smak trudno jest opisać słowami.

I choć na zdjęciach wyglądają one perfekcyjnie, ich przygotowanie często nie jest tak łatwym zadaniem, jakby mogło się wydawać. Posiadając jednak stosowne akcesoria do jajek, zarówno sposób ich przygotowania, jak również samo ich podawanie, wcale nie musi być takie trudne, jakby mogło się wydawać. Co więc warto posiadać w wyposażeniu kuchni? Jakie dodatki do jajek okażą się być bardzo przydatne w codziennym ich wykorzystaniu?

Asortyment produktów jest niezwykle szeroki. Wśród polecanych rozwiązań na pewno warto zwrócić uwagę na minutnik do jajek. Jest to specjalne urządzenie, z którym można otrzymać taką postać jajek, jaka tylko nam odpowiada. Razem z nim gotowanie ich nie stanowi tak naprawdę żadnego problemu, a uzyskany efekt będzie taki, jakiego pragną nasze kubki smakowe. Poprzez zastosowanie takiego gadżetu, można uzyskać jajka na miękko, jajka średnio twarde lub też jajka na twardo. Wśród dostępnych urządzeń, producenci oferują różnorodne propozycje. Można wybrać na przykład minutnik Orion do gotowania jajek -JAJ TIMER odmierzacz, który to wystarczy włożyć razem z jajkami do garnka z wodą, by poprzez zmieniające się zabarwienie, określić stopień jajka - miękkie, półtwarde, twarde. Wybrać można także minutnik elektroniczny, który działa jako nakłuwacz do jajek.

Co jeszcze? Wartych uwagi gadżetów, które sprawdzą się przy przygotowywaniu i serwowaniu jajek w roli głównej jest bardzo dużo. Ciekawą propozycją jest na przykład separator do jajek Misty do oddzielania - oddzielacz żółtka, z którym oddzielanie żółtka od jajka przestanie być jakimkolwiek problemem. W wielu bowiem przepisach niezbędna jest ta właśnie czynność i wielu z nas przysparza ona duży problem. Wybierając taki separator, ten wykona całą pracę za nas. Ponadto, wartymi uwagi dodatkami są foremki do jajek w koszulkach, odcinacz do jajek w skorupce, czy na przykład foremki silikonowe do jajek, dzięki którym podawane w wersji sadzonej, mogą przybrać niezwykłą formę, co sprawdza się znakomicie szczególnie w przypadku dzieci. Jeśli chodzi o inne akcesoria do jajek, które są bardzo pomocne i niezwykle praktyczne w kuchni, to doskonała będzie krajalnica do jajek, czy naczynia na jajka, w których podawane, z pewnością będą prezentować się wyśmienicie.

Jajka serwowane na wynos

Najczęściej jajka serwujemy na pierwsze śniadanie lub na kolację. A co, jeśli mamy ochotę na pyszną jajecznicę na drugie śniadanie do pracy? Co, jeśli chcielibyśmy zabrać ze sobą w podróż sałatkę z jajkiem w roli głównej? Bez wątpienia w takich przypadkach doskonale sprawdzą się pojemniki na żywność, które są szczelne, odpowiednio zabezpieczone i bardzo praktyczne. Jako lunchbox okażą się być strzałem w dziesiątkę absolutnie na każdy wyjazd - do szkoły, do pracy, na wycieczkę czy w podróż. Z takimi pojemnikami jajko może stanowić doskonały dodatek do codziennego menu w każdym miejscu.

Bez wątpienia warto stawiać na jajka w swoim jadłospisie, bowiem jak mało co, dostarczają one bardzo cennych składników naszemu organizmowi, będąc przy tym niezwykle sycącymi, pełnowartościowymi i co istotne - smacznymi. Z dodatkiem praktycznych akcesoriów, ich przygotowywanie i serwowanie, może stać się jeszcze prostsze niż do tej pory, dlatego jak najbardziej wszyscy wielbiciele jaj, powinni w swoim wyposażeniu takie akcesoria posiadać.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel