Jakie są rodzaje ostrzałek do noży i jak wybrać najlepszą?
Zakup dobrej jakości noży to nie wszystko. Powinieneś pamiętać również o ich regularnym ostrzeniu. Nawet najdroższy nóż nie spełni swojego zadania, jeśli nie będzie ostry i nie pokroisz nim potrzebnych produktów. Aby tego uniknąć, sprawdź nasze wskazówki dotyczące wyboru ostrzałki do noży.
Rodzaje ostrzałek do noży kuchennych
Ostrzałki do noży dzielą się na kilka rodzajów. Jeszcze przed zakupem warto dowiedzieć się, czym charakteryzują się poszczególne z nich. To z pewnością ułatwi podjęcie decyzji o zakupie.
Ze względu na materiał, z jakiego zrobiona jest ostrzałka do noża, wyróżnia się następujące rodzaje:
- diamentowe (metalowe sztyfty lub płytki z drobinkami syntetycznymi diamentów),
- kamienne (ostrzałka do noży ceramiczna z syntetycznych lub naturalnych ziaren ściernych połączonych ceramicznym spoiwem oraz naturalna wykonana z kamieni ściernych),
- z węglika wolframu (zrobione z wolframu oraz nieorganicznego związku węgla, które pod kątem swoich właściwości przypominają diament),
- stalowe (m.in. w postaci prętów ze specjalnie spreparowaną powierzchnią).
Największą popularnością cieszą się osełki kamienne ceramiczne, a za najlepsze uznaje się te diamentowe. W związku z tym, jeśli jesteś pasjonatem gotowania lub szukasz osełki do noży do Twojej restauracji, zastanów się, czy nie lepszym wyborem będzie diamentowa ostrzałka do noży. Jest nieco droższa, ale za to ma dużą żywotność i zapewnia wysoki komfort pracy.
Kolejna kwestia to wybór szorstkości, która wyrażana jest w gradacjach. W większości przypadków dobrze sprawdzi się ostrzałka do noży o gradacji 600-800. Z kolei profesjonalna ostrzałka do noży ma gradację 4000-8000. Najlepiej, jeśli od razu zaopatrzysz się w minimum dwa produkty o różnych gradacjach lub taki, który składa się z dwóch części.
Jaka ostrzałka do noży będzie najlepsza?
Jaka ostrzałka do noży ceramicznych będzie najlepsza, a jaka sprawdzi się w przypadku tych zrobionych z tytanu i stali węglowej? Pierwsze z wymienionych cieszą się coraz większą popularnością, dlatego pewnie masz choć jeden taki nóż w swojej kuchni. Jeśli tak, postaw na diamentową osełkę do ostrzenia noży. Sprawdzi się również w przypadku innych ostrzy – jest uznawana za jeden z najbardziej uniwersalnych produktów.
Z kolei do ostrzenia noża z twardym ostrzem (np. stali damasceńskiej, stali węglowej i tytanu) lepiej nadaje się osełka do noży wykonana z węglika wolframu. Jest to materiał odporny na zarysowania i bardzo twardy. Dzięki temu produkt z niego zrobiony świetnie sprawdzi się nie tylko w przypadku noży kuchennych, ale i scyzoryków.
Ręczne czy elektryczne ostrzałki do noży?
Jakiś czas temu w sklepach dostępna była wyłącznie ręczna ostrzałka do noży. Obecnie w sprzedaży pojawiły się również te elektryczne. Czym się różnią i która z nich będzie lepszym wyborem?
Elektryczna ostrzałka do noży zapewnia większy komfort pracy i pozwala szybciej naostrzyć noże. Jednak w porównaniu do tej ręcznej jest nieco droższa. Dlatego najpierw zastanów się, czy faktycznie potrzebujesz profesjonalnej ostrzałki do noży kuchennych. Jeśli prowadzisz restaurację lub po prostu zależy Ci na czasie i wygodzie, zakup takiego produktu będzie dobrym rozwiązaniem. W naszej ofercie znajdziesz ostrzałki, które wyróżniają się:
- niewielkim usuwaniem materiału z ostrza (dzięki tarczom diamentowym),
- trzema fazami szlifowania,
- profesjonalną prowadnicą ostrza z elastomeru,
- ”krojem łukowym” gwarantującym wyjątkową trwałość i ostrość,
- optymalną konstrukcją.
Z kolei, jeśli szukasz produktu na własny użytek i zależy Ci na niższej cenie, dobrym wyborem będzie ręczna domowa ostrzałka do noży. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór tego typu produktów. Wśród nich takie, które zapewniają najwyższy komfort pracy ze względu na to, że:
- mają antypoślizgową rękojeść,
- są wyposażone w dwustopniowy system ostrzenia,
- można przymocować je do dowolnej gładkiej powierzchni, dzięki specjalnej przyssawce.
Oprócz elektrycznych i ręcznych ostrzałek do noży oferujemy Ci również kamień wodny o gradacji 1000. Dzięki niemu wygładzisz każdy nóż i zyskasz pełną kontrolę nad jego ostrzeniem. Zaletą jest także to, że jest to produkt uniwersalny, którego możesz używać nie tylko do noży kuchennych. Doskonale sprawdza się również w przypadku nożyczek, dłut i tasaków.
Dobrej jakości ostrzałka to obowiązkowy element wyposażenia kuchni w lokalu gastronomicznym. Jednak trudno się bez niej obejść również w życiu codziennym. Przygotowanie pysznej potrawy na bazie mięsa, czy ryb jest niemal niemożliwe bez dobrze naostrzonych noży. Dlatego, zainwestuj w mechaniczną lub elektryczną ostrzałkę, która pomoże przywrócić ich dawną ostrość i ułatwi przygotowywanie ulubionych dań!