Jak podawać i czym jeść desery?
Któż z nas nie lubi słodkości? Przepyszne ciasta, wyjątkowo smaczne desery, tony kalorii, które pożeramy wręcz wzrokiem, a nasze kubki smakowe szaleją przy tym z zachwytu. Znajomy widok, prawda? No właśnie! I choć ilość dostępnych na rynku ciast, ciasteczek, deserów i innych słodkości jest naprawdę ogromny, a przepisy możemy znaleźć na tysiącach stron poświęconych tej tematyce, rzadko kiedy mówimy o sposobie podawania ciast i tego, jak prawidłowo dane słodkości jeść.
Rodzaje ciast
Patrząc na dostępne słodkości, które łechtają wręcz nasze podniebienie, wyróżnić możemy pięć rodzajów wypieków cukierniczych. Klasyczny podział dzieli więc ciasta na: kruche, biszkoptowe, drożdżowe, parzone i francuskie. Oczywiście każdy z tych rodzajów to kolejne modyfikowanie, przepisy i przeobrażenia, z których to powstaje tysiące znakomitych pyszności, jakie serwujemy na specjalne okazje i które z przyjemnością zjadamy bez okazji. Bo czyż ktoś potrafi oprzeć się tym niezwykle smacznym słodkościom?
W jaki sposób podawać ciasta?
Bez wątpienia najlepszym sposobem na podawanie słodkich wypieków są patery na ciasto. Te zostały w taki sposób zaprojektowane, aby nie tylko doskonale spełniały swoje zadania, ale i by stanowiły one idealną dekorację na stole.
Piętrowe, na nóżce, a może z kloszem? Na rynku dostępne są różnorodne patery, które dobierając do rodzaju ciasta, ale i dekoracji stołu, należy idealnie z całością połączyć. Ich zastosowanie ma nie tylko w elegancji sposób wyeksponować wypieki, ale również i zapewnić łatwe zdejmowanie z nich ciast. Na takich paterach można podawać i ciasta i torty, muffinki, ale i owoce czy nawet cukierki. Grunt to dobrze dopasować kształt, by całość prezentowała się naprawdę wybornie. Patery wykonane są z różnego materiału, od porcelanowej, przez szklaną, po ceramiczną i ze stali nierdzewnej.
Sam ich kształt ma niebywale duże znaczenie w przypadku serwowania na nich odpowiednich rodzajów ciast. I tak patery na nóżce są niezbyt wysokie i mają one płaską górę. Są idealne do ciast i tortów. Poprzez nóżkę, są ustawione na stole wyżej, co jeszcze bardziej pozwala takie ciasto wyeksponować na stole. Co więcej, są bardzo praktyczne, jeśli w grę wchodzi zdejmowanie z nich kawałka ciastka. Tutaj warto wybrać takie patery, które nie mają wysokich ścianek, a płaską powierzchnię, bowiem ułatwia to i krojenie i nakładanie porcji. Godną uwagi propozycją jest na przykład patera ceramiczna na ciasto Vintage Birkmann o średnicy 30 cm, która wykonana została z doskonałej jakości materiałów, w taki sposób, by być i piękną i trwałą i praktyczną w swoim zastosowaniu.
Innymi, są patery piętrowe, które mogą być dwupoziomowe, a nawet i wyższe, określane jako etażerki. Doskonałe są przede wszystkim na większe przyjęcia i imprezy. Nie zajmują one na stole dużo miejsca, a pozwalają umieścić na swoich talerzach sporą ilość ciast. Takie patery mogą być wykonane z różnorodnych materiałów, począwszy od szkła, ceramiki przez drewno, po tworzywa sztuczne. W tej kategorii produktów można spojrzeć na przykład na takie rozwiązanie, jak patera stalowa 2 poziomy na ciasto i owoce, która wykonana została ze stali nierdzewnej, stanowiąc rewelacyjny dodatek do serwowania przeróżnych smakołyków i owoców na stole.
I następną z dostępnych propozycji są patery z kloszem, które są idealną opcją, szczególnie przydatną podczas imprez na świeżym powietrzu. Jeśli bowiem chcemy zapewnić wypiekom odpowiednią ochronę przed owadami, przed zabrudzeniem czy wysychaniem, wówczas taka patera z kloszem okaże się być strzałem w dziesiątkę. Tego typu naczynia dobrze sprawdzają się również w cukierniach, gdzie chcąc zachować świeżość ciast, odpowiednio je przed wysychaniem chronimy. Dzięki przezroczystej pokrywie klient może obejrzeć wypieki, a sprzedawca otworzy na chwilę tylko ten klosz, pod którym znajduje się pożądane przez klienta ciasto.
Czy ciasto powinno się jeść widelcem czy łyżeczką?
Bardzo dużym dylematem wielu osób jest sposób nie tylko podawania ciasta, co przede wszystkim jego jedzenia. I tutaj pojawia się pytanie - jeść je łyżeczką czy może widelcem do ciasta? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, gdyż wszystko zależy od tego, co będziemy jeść. Wśród sztućców wyróżnić możemy więc: łyżeczki deserowe, łyżeczki do lodów, widelczyki deserowe, jak również i noże deserowe.
Widelczykiem jemy między innymi ciasta warstwowe i z niewielką ilością kremu. Jeśli z kolei ciasto ma budyń lub dużą ilość kremu bądź bitą śmietanę, wtedy jemy go za pomocą łyżeczki. Jeśli ciasto na zwarty spód i dużą warstwę kremu, wówczas należy widelczykiem zjeść blat, z kolei łyżeczką krem, jedząc to naprzemiennie. Jeśli chodzi na przykład o szarlotkę, dół je się widelcem, lody łyżeczką. A kiedy sprawdza się nóż deserowy? Na przykład przy jedzeniu pączków, gdzie nożem i widelcem kroimy taką słodkość, jednocześnie chroniąc się przed zabrudzeniem się lukrem. Odpowiedni zestaw sztućców stanowi więc podstawę do tego, by w stosowny sposób móc dany deser zjeść. A jeśli chodzi o napoje gorące, tutaj niezbędną rolę spełniają łyżeczki do kawy i herbaty, które także powinny znaleźć się na odpowiednio przygotowanym do przyjęcia stole.
Jedno jest pewne - ciasta kochamy chyba wszyscy. Serwując je jednak, powinniśmy zadbać o aspekt wizualny, jak również i praktyczny. Odpowiednie patery, ale i stosowne sztućce, odgrywają tutaj niezwykle ważną rolę i warto jak najbardziej na tej kwestii się skupić, by podczas i domowego przyjęcia i dużej uroczystości, zadbać o każdy aspekt najlepiej, jak tylko jest to możliwe.