Dobrze zorganizowane stanowisko pracy to podstawa podczas gotowania. Dowiedz się, jak łatwo utrzymać porządek w kuchni
2020-07-28
Jak utrzymać porządek w kuchni? To wcale nie takie trudne!
Aby praca w kuchni była dla Ciebie przyjemnością, przygotowywanie stanowiska pracy należy zacząć już na etapie planowania aranżacji. Sprawdź, ile miejsca na blacie zazwyczaj potrzebujesz, aby sprawnie przygotować posiłek. Uwzględnij miejsce na wszystkie niezbędne narzędzia, miski i przyprawy. Dzięki temu będziesz mógł realnie ocenić, jak duże stanowisko pracy będzie Ci potrzebne podczas gotowania. Pamiętaj również, aby zadbać o dobre oświetlenie! Łatwy dostęp do światła podnosi komfort pracy i jest zdecydowanie zdrowszy dla Twoich oczu.
Kiedy wybrałeś już blat, na którym będziesz pracować najczęściej, pomyśl, jak dobrze rozmieścić w szafkach przyprawy, naczynia, garnki i narzędzia. Ustal, z których akcesoriów korzystasz najczęściej i rozlokuj je w szafkach w taki sposób, aby zawsze mieć do nich łatwy dostęp. Jeżeli dalej obawiasz się, czy zdołasz utrzymać porządek w kuchni, zapraszamy do dalszej części lektury, z której dowiesz się, jak przydatne są organizery do kuchni. Te sprawdzają się dobrze nie tylko w przypadku sztućców, ale również naczyń. Przykładowo: organizer na patelnie pozwoli Ci błyskawicznie przejść od przygotowywania potraw do ich smażenia, bez konieczności szukania w szafce patelni o odpowiednim rozmiarze.
Listwa magnetyczna na noże ułatwia bezpieczne przechowywanie i łatwy dostęp
Niezależnie od wieku i lat doświadczenia w kuchni, z nożami zawsze trzeba obchodzić się ostrożnie. Nieodpowiednie przechowywanie tych ostrych narzędzi (np. luzem, w szufladach) może prowadzić do wielu przykrych wypadków, które nie tylko utrudnią dokończenie przygotowywania posiłków, ale przede wszystkim mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dlatego warto zadbać o odpowiednie przechowywanie noży w kuchni. Mogą Ci w tym pomóc odpowiednie organizery, np. w formie bloku lub listwy.Listwa magnetyczna na noże pozwala na trzymanie ostrych narzędzi z daleka od często używanych szuflad (np. tych, do których zaglądają dzieci). Dodatkowo możesz umieścić ją wysoko, bezpośrednio przy swoim stanowisku pracy, dzięki czemu wszystkie ostre narzędzia będziesz mieć stale pod ręką podczas gotowania. Listwa magnetyczna na noże ma tę przewagę nad blokiem, że narzędzia przechowywane są na widoku. Dzięki temu od razu wiesz, po który nóż sięgnąć, bez konieczności zapamiętywania ich ułożenia (jak ma to miejsce w przypadku bloku, jeżeli używasz kompletu noży, gdzie wszystkie posiadają identyczne rączki).
Organizer na przyprawy – błyskawiczne doprawianie dań
Porządek w kuchni nie byłby możliwy bez dobrej organizacji. Aby proces gotowania przebiegał szybko i sprawnie, konieczne jest odpowiednie przechowywanie przypraw – w końcu korzystamy z nich niemalże przy każdym daniu. Każdy profesjonalny kucharz wie, że podczas smażenia nie ma czasu na szukanie przypraw. Te powinny być poukładane i zawsze pod ręką. Pomóc może w tym właśnie organizer na przyprawy, który posiada kilka przegródek. Do każdej z nich warto powkładać saszetki według określonego porządku, np.:- przyprawy ostre (np. pieprze, papryki),
- zioła (np. prowansalskie, angielskie),
- słodkie, do ciast (goździki, cynamon).
A Ty? Jaki organizer planujesz zakupić, aby utrzymać porządek w kuchni? Do przypraw, na noże, a może organizer na patelnie? Daj nam znać!
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020
Polecane