Noże do szynki

ilość znalezionych towarów: 2

Jak wybierać noże do szynki i czym się kierować? 

Patrząc na zdjęcia smakowitych dań w książkach kucharskich i na stronach z przepisami spodziewamy się, że przygotowana przez nas szynka będzie soczysta i niezwykle intensywna w smaku. Niestety najczęściej spotyka nas rozczarowanie. Sam smak jest płaski i suchy. Jak uniknąć kulinarnej katastrofy? Ogromny wpływ na smak ma nóż kuchenny, którego używamy do jej krojenia. Nóż do szynki przypomina nóż do filetowania. Jest on smukły, długi oraz lekko elastyczny. Dlaczego te cechy są tak ważne w nożach do szynki? Dobry nóż do szynki powinien być elastyczny, dzięki temu może on ciąć jak najbliżej kości. Ponieważ szynki dzieli się na różne rodzaje (między innymi ze względu na twardość), również elastyczność noża powinna zostać odpowiednio dopasowana. 

Najważniejsze cechy noża kuchennego do krojenia szynki. 

Noże do szynki występują w różnych długościach. Powinny one pokrywać cały obszar krojenia. Smukłość naszego noża, będzie miała wpływ na to, jak cienko będziemy w stanie pokroić szynkę. Noże kuchenne posiadają również dedykowane zakończenie. Choć jego kształt jest głównie kwestią osobistych preferencji. Noże do szynki z zaokrąglonymi końcówkami są uważane za bezpieczniejsze. Nie wbiją się one w szynkę i nie wypuszczą wszystkich smacznych soków. 

Szerokie zastosowanie noży do szynki. 

Pracę ułatwi nam ergonomiczny uchwyt oraz możliwość mycia noża kuchennego w zmywarce. Nóż do szynki może wychodzić również poza swoje standardowe zastosowanie i przydać się do krojenia biszkoptów lub porcjowania tortów czy ciast. Jest to zdecydowanie model, który powinien się znaleźć wśród naszych noży kuchennych.

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixel